Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Salo, Halikko, Wiurilan kartano, kotimuseo, Hevosvaunumuseo, galleria, golf, Hostel, Kartanoravintola, juhlapaikka, hevostalli

Kuninkaantie


Wiurilan kartanon komea talouskeskus. Kuvat: Wiruilan kartano

Kartanoelämää Wiurilassa

Wiurilan kartano sijaitsee viiden kilometrin päässä Salon keskustasta, historiallisesti arvokkaalla Halikon alueella. Päärakennus on edelleen asuinkäytössä, mutta Wiurilan komea talouskeskus on monipuolinen matkailukohde


Historiallinen tila

  Halikonlahden rannalle rakennettu kartano mainitaan ensimmäisen kerran historiankirjoissa jo 1400-luvulla, jolloin omistajana oli Magnus Johansson till Wiorela. Hänen tyttärensä Elseby avioitui Henrik Flemmingin kanssa. Tytär peri Wiurilan, ja sen jälkeen kartano periytyi äidiltä tyttärelle 300 vuoden ajan.

  Vuonna 1787 vapaaherra, kenraalimajuri Magnus Wilhelm Armfelt osti Wiurilan säterin. Hänen poikansa August Philip rakennutti Wiurilaan vuonna 1811 uusklassismia edustavan uuden päärakennuksen. Päärakennuksen on piirtänyt Carlos Bassi.

  August Philipin pojan, Magnus Reinholdin aikana Wiurilassa oli tiilitehdas, saha, myllyjä, meijeri, viinantislaamo ja vanhin tiedetty suomalainen olutpanimo. Hän rakennutti vuosina 1935–45 talouskeskuksen, jonka julkisivun luojana oli C.L.Engel.

  Maanluovutusten ja perinnönjakojen vuoksi välillä pienentynyt tila lähti uuteen nousuun vuonna 1951, kun suvun maita alkoivat hoitaa Carl August Armfeltin tytär Anna Louise Standertskjöld-Brüninghaus ja hänen miehensä Günter Brüninghaus. Nykyään tilaa pitää Brüninghausien tytär Anne Marie Aminoff.

Vierailulle puotiin ja museoihin

  Talouskeskuksessa on kesäisin avoinna museopuoti, jonka kautta kuljetaan varsinaisiin museoihin. 

 
Wiurilan kotimuseota.
  Wiurilan kotimuseossa on esillä päärakennuksessa käytössä ollutta esineistöä sekä suvun historiaan liittyviä valokuvia. Hevosvaunumuseossa on puolestaan kattava kokoelma Wiurilan ja Joensuun kartanoiden ajopelejä 1700-luvulta alkaen. Nähtävänä on vaunuja, rekiä, pieniä ponirattaita sekä suuria valjakkovaunuja. Museossa on myös kartanon vanha paja ja puuverstas pienoiskoossa. Ryhmille on saatavana museoihin opastettuja kierroksia, jotka johdattavat tilan vaiheisiin läpi vuosisatojen.

  Vaihtuvia näyttelyjä järjestetään Avaingalleriassa, Vanhassa Viljavarastossa sekä Kaariholvin galleriassa.

Golffarin ja ratsastajan unelmakohde

  Wiurilan rakennusten ympärille levittäytyy Wiurila Golf & Country Clubin 18-reikäinen golfkenttä. Golfklubin yläkerrassa, talousrakennuksen siivessä, on Wiurilan Hostellin neljä kahden hengen huonetta, jotka tarjoavat rauhallisen majoitusvaihtoehdon. 


Wiurila Hostellin tunnelmallinen huone.
  Kartanoravintolan komea juhlasali on suosittu juhlapaikka, johon mahtuu jopa 200 henkilöä. Pienempiä kokouksia ja koulutuksia pidetään 10–50 henkilölle soveltuvissa kabineteissa. Ravintola terasseineen on golfkaudella avoinna päivittäin avoinna ja muulloin tilauksesta.

  Wiurilassa on pitkät perinteet hevostoimintaan, ja niinpä tilan nykyaikainen hevostalli tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet hevosharrastajille ympäri vuoden.

www.wiurilankartano.fi

Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »