Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Turku, Åbo Svenska Teater, Maria Olin, Ronja Ryövärintytär, Myrskyluodon Maija

Kuninkaantie


Turun palon jälkeen Åbo Svenska Teaterille rakennettiin uusi komea kivitalo Turun kauppatorin laidalle. Kuvat: Pette Rissanen

Åbo Svenska Teater 
– pala Turun historiaa

Suomen vanhin teatterirakennus sijaitsee keskellä Turkua, torin laidalla. Åbo Svenska Teater on näkyvä osa Turun historiaa ja nykypäivää.


  Åbo Svenska Teaterin toiminta alkoi vuonna 1817 puisessa rakennuksessa, nykyisen Forumin paikalla. Näytelmäkieli oli tuolloin riikinruotsi, ja näyttelijätkin tulivat pääosin Ruotsista.

  – Suomenruotsia näytelmissä puhuivat vain laitapuolenkulkijat, vammaiset ja maalaisjuntit, kertoo teatterin tiedottaja Maria Olin silloisista asenteista. Nykyään riikinruotsia voi kuulla pääasiassa musikaaleissa, ja syynä on ruotsalaisten musikaalitähtien korkea ammattitaito – ei kieli.

Suomen kieli riittää

  Puutteellinen kielitaito saa monet epäröimään ruotsinkieliseen teatteriin lähtemistä. Se on turhaa, sillä esimerkiksi koko Åbo Svenska Teaterin henkilökunta puhuu suomea.

  – Teatteriin saavuttaessa tarjolla on suomenkielinen tiivistelmä esitettävästä näytelmästä, ja teatterisalissa musikaalin vuorosanat on tekstitetty näyttämön yläpuolella suomeksi, Maria Olin selvittää.

  Olinin mukaan suomenkieliset ovat monesti kielitaidon suhteen turhan ankaria itselleen, sillä näytelmän juonta pystyy seuraamaan, vaikka ei ymmärtäisikään yksittäisiä sanoja.

  – Ja jos joku sana jää vaivaamaan, tekstityksestä voi aina kurkata, mitä se nyt tarkoittikaan, hän muistuttaa.

Suomen vanhin teatteritalo

  Turun palon jälkeen Åbo Svenska Teaterille rakennettiin uusi komea kivitalo Turun kauppatorin laidalle. Suomen vanhin teatterirakennus näyttää edelleen ulospäin samanlaiselta kuin avautuessaan 21.1.1839. Sen sijaan alkuperäinen sisutus paloi tuhoisassa tulipalossa vuonna 1881.

– Teatterissahan oli alkuperäisten öljylamppujen sijaan käytössä jo kaasulamput, mutta palovaara oli edelleen suuri. Palo oli vaikeasti sammutettavissa, ja se kesti kolme päivää, Olin kertoo. 

 

  Tulipalon jälkeen rakennettu teatterisali sai ”teatterinpunaisen” värityksen ja kullatut kruusaukset. Sellaisena nykypäiviin säilynyt, historia pursuava sali on mykistävä näky.

  – Kaunis sali vie suorastaan jalat alta, huokaa Olin.

  Permannon lisäksi salissa on kaksi parvea, joista ylempi oli alkujaan rahvaan käytössä.

  – Rahvas ei saanut tulla Aurakadulla sijaitsevasta pääovesta, vaan heidät ohjattiin sisään Eerikinkadun puolelta, sivuovesta. Heidän piti olla mahdollisimman hiljaa ja huomaamattomasti, eikä heille ollut lainkaan väliaikatarjoilua niin kuin hienommalle väelle, kertoo Olin.

  Alkujaan salissa oli yli 500 paikkaa, joista osa oli seisoma- ja kuulijapaikkoja. Nykyisin teatterisali on mitoitettu 364 vierailijalle, ja näin jokaiselta paikalta pystyy seuraamaan esityksiä.

  – Parhaat paikat ovat edelleenkin permannolla ja ykkösparven keskiosassa, vinkkaa Olin.

Kierrokselle kulisseihin

  Åbo Svenska Teater järjestää tilauksesta opastettuja kierroksia talon kulisseihin. Koko talon kattava kierros aloitetaan salista, jossa esitellään talon historiaa ja toimintaa.

  – Meillä on todella paljon kivaa kerrottavaa ja näytettävää, kehuu Olin.

  Salin jälkeen ryhmä jaetaan tarvittaessa pienemmiksi ryhmiksi, jotka pääsevät näyttämölle tutustumaan lavastajan työhön ja lavasteisiin. Kierroksen aikana käydään myös verstaalla, ompelimossa, tarpeistossa ja maskeeraamossa.

  – Jos näyttelijä on juuri silloin meikattavana, hänkin saattaa kertoa ryhmälle pari sanaa omasta työstään, tietää esittelykierroksiakin vetävä Olin kertoa.

Koko perheen Ronja

  Maria Olinin mukaan Åbo Svenska Teater kasvattaa uutta teatterisukupolvea, ja esityskaudella 2015 teatteri satsaakin vahvasti perheisiin. 

 
Ronjaa esittää Julia Korander. Kuva: Pette Rissanen.
  Astrid Lindgrenin tunnettu näytelmä Ronja Rövardotter (Ronja Ryövärintytär) saa ensi-iltansa päänäyttämöllä 29.1.2015. Upeassa teatterimiljöössä toteutettu sympaattinen ja sadunomainen esitys on kokonaisvaltainen elämys myös suomenkielisille lapsille. Näytelmä kertoo rohkeudesta, uhmakkuudesta ja ystävyydestä. Näytelmä kestää 2 tuntia 20 minuuttia, ja sen ikäsuositus on 6 vuotta.

Perhedramaa Studionäyttämöllä ja kiertueella

  Åbo Svenska Teaterilla on virallinen alueteatterin status. Niinpä se järjestää esityksiä eri puolella ruotsinkielistä rannikkoaluetta Ahvenanmaalta Tammisaareen. Vuosittain kiertue tekee viikon retken länsirannikon ruotsinkieliselle alueille aina Ouluun asti.

  Tämän vuoden kiertue-esitys on Åbo Svenska Teaterin Studionäyttämölläkin nähtävä draama Batman bor inte här längre (Batman ei asu enää täällä). Kasvu- ja perhetarina kertoo ystävyydestä, elämänsä löytämisestä, perhesalaisuuksiin suhtautumisesta ja sovinnosta – jos se ei ole jo liian myöhäistä.

Myrskyluodon Maija syksyllä

  Syksyllä 2015 päänäyttämöllä nähdään Anni Blomqvistin kirjoihin perustuva musikaali, Stormskärs Maja (Myrskyluodon Maija), joka kertoo vahvaa tarinaa omasta saaristolaishistoriastamme.

  – Monet ryhmät ovat jo varanneet lippuja esityksiin, ja liput tulevat yleiseen myyntiin 24. helmikuuta 2015, kertoo Olin.

  Teatterin koko ohjelmistoon ja mielenkiintoisiin vierailuesityksiin voi tutustua Åbo Svenska Teaterin internet-sivustolla – myös suomen kielellä.

www.abosvenskateater.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »