Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Raisio, Krookila, Raision kotiseutukeskus, JuhlaMummola, Wanhat Kupit, lounasravintola, tilausravintola, Arabia, myymälä


Raision kotiseutukeskuksessa toimiva JuhlaMummola tarjoaa hyvää ruokaa perinteikkäässä ympäristössä. Kuva: Krookilan Pito & Lounas

Nostalgian nälkään aitoja makuja

Krookilan JuhlaMummola ja Wanhat Kupit -myymälä Raisiossa ruokkivat matkailijoiden nostalgian nälkää ja tarjoavat silmänruokaa. Hyvästä ruoastaan tunnettu Krookila lupaa myös monipuolisen kattauksen makuhermoja helliviä aitoja makuja.


  Lounas- ja juhlapaikka JuhlaMummola ja Wanhat Kupit -myymälä toimivat Raision kotiseutukeskuksessa. Kohde on historiamatkailijalle täydellinen valinta. Se välittää perinnettä ja tarjoaa elämyksiä aidossa idyllissä.

  Krookilan tilan juuret ulottuvat vuosisatojen taakse, sillä ensimmäinen asiakirjamaininta löytyy jo 1400-luvun lopulta. Tila on toiminut muun muassa kruununtalona ja itsenäisenä tilana. Raision kaupungin omistuksessa se on ollut vuodesta 1965 lähtien.

Maaseutumiljöö lumoaa

  – Krookilan miljöö on palautettu vuosisadan vaihteen umpipihaympäristöksi, joka avaa mahdollisuuden monenlaisiin tilaisuuksiin ja ryhmävierailuihin. Olemme panostaneet hyvään ruokaan ja tunnelmaan, kertoo matkailuyrittäjä Jaana Kaarto.

Krookila yhdistää uuden ja vanhan kauniilla tavalla.  – Isoon saliin mahtuu helposti 70 hengen linja-autoryhmä, ja viihtyisät kamarit ovat omiaan tätä pienemmille ryhmille. Tarjoamme hyvää, konstailematonta ruokaa. Suosimme lähialueen raaka-aineita ja leivomme ruokaleivät itse. Lupaamme myös iloisen palvelun, emäntä naurahtaa.

  Krookilasta voi vuokrata myös savusaunan, jonka rentouttavat löylyt kruunaavat matkan. Kesäaikaan kaunis luonto ja perinteinen pihapiiri pääsevät oikeuksiinsa. Kahvittelu sujuu punamullalla maalattujen rakennusten katveessa, ja kotieläinten elämää seuraten aika kuluu kuin siivillä. Mieli lepää!

Historia elää hirsissä


  Krookilan päärakennus on rakennettu kolmessa eri vaiheessa. Kaksi kamarilla varustettua tupaa on yhdistetty toisiinsa siirtämällä pihalta hirsinen rakennus näiden väliin kellarin päälle. Kokonaisuuteen on vielä lisätty lautakuisti. Rakennus edustaa maaseudulle tyypillistä parituparakennusta.

  Pihapiiriin on alkujaan kuulunut päärakennus, kellari, syytinkitupa kaksoisaitalla, luhti, talli, navetta, aitta, tuulimylly ja traktorivaja sekä yhdistetty puu- ja kärryvaja. Vanhimmat osat ovat peräisin 1800-luvulta, mahdollisesti jopa 1700-luvulta.

Arabian retroromantiikkaa


  Krookilan pihapiirissä toimiva Wanhat Kupit on Arabian tuotannosta poistuneisiin astioihin erikoistunut myymälä, joka esittelee ruoka-astioita, lasten astiastoja sekä kahvikuppeja ja -asetteja joka makuun aina 1800-luvun lopulta 1900-luvun lopulle. Myymälän kaikki tuotteet ovat ehjiä ja hyväkuntoisia. Retroastioiden viehättävät värit ja silmiä hivelevä muotoilu valloittavat.  – Arabian astioiden suosio ja arvostus kasvavat koko ajan. Meillä on myynnissä niin harvinaisuuksia kuin klassikoitakin, joita kannattaa tulla katsomaan ja ihastelemaan, Jaana Kaarto vinkkaa. Myymälä on kesäaikaan auki säännöllisesti, sesongin ulkopuolella sopimuksesta.

www.krookila.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »