Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Raisio, Pyhän Martin kirkko, Kirkkauden kappeli, Pertti Ruotsalo, Killi ja nalli, voitonristi, elhtoollisvälinekaappi, Hannu Konolan värilasi-ikkuna, astinkivet


Raision kirkon kuuluisin esine on suuri krusifiksi, voitonristi, joka erottaa kuoriosan varsinaisesta kirkkosalista. Kuva: Raision seurakunta

Kirkko keskellä
kirkkomaata

Raision kirkko ja hautausmaa antavat mahdollisuuden vähän erilaiseen kirkkomaavierailuun. Uurnahautausmaana toimiva Kirkkauden kappeli on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.


  Raision pieni, 1300-luvulla rakennettu harmaakivikirkko ympäristöineen on kiehtova kokonaisuus niin historiansa kuin miljöönsä puolesta. Kesäisin tiekirkkona toimiva kirkko seisoo seurakunnan kirkkoherran Pertti Ruotsalon mukaan ”keskellä kirkkomaata” ja sitä ympäröi kaunis, polveileva hautausmaa.

  Hautausmaan Turun puoleisella reunalla, pienen mäen rinteessä sijaitsee uurnahautausmaa ja sen kirkkaimpana helmenä arkkitehti Bey Hengin suunnittelema Kirkkauden kappeli.

Hautausmaa rakennuksen sisällä

  Kirkkauden kappeli ei nimestään huolimatta ole kappeli sanan varsinaisessa merkityksessä.

  – Kun uurna lasketaan hautaan, kappelissa voidaan pitää pienimuotoinen hartaushetki, mutta varsinainen siunaus tapahtuu kirkossa, Ruotsalo sanoo.


Kirkkauden kappeli on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja myös suosittu vierailukohde. Kuva: Raision seurakunta
  – Itse kuvailen Kirkkauden kappelia niin, että se on ”hautausmaa rakennuksen sisällä”. Osa hautausmaasta on siis katettu seinillä ja katolla. Kirkkauden kappeli pidetään sulana talvella, joten se mahdollistaa uurnanlaskut myös aikana, jolloin maa muuten on roudassa.


Kirkkauden kappelin maapohja on murattien peittämä ja sitä koristavat lukuisat kasvit. Kuva: Raision seurakunta
  Kirkkauden kappeli on ehkä kaunein paikka, johon voisi kuvitella läheisensä uurnan laskettavan. Kappelin lattiana on muratin peittämä maapohja, ja sen sisäpuolta koristavat mm. neidonhiuspuu, hibatuija, kanadanhemlokki ja mustabambu. Teräsraamein tuetut seinät ovat lasia ja päästävät luonnon melkein sisään myös rakennuksen yläpuolelta ja sivuilta. Kappeliin mahtuu noin 3000 uurnaa.

Muistolaatat kiinnitetään graniittipaasiin


  Hautakiviä tai muita muistomerkkejä ei Kirkkauden kappelissa ole. Niiden sijaan kappeliin haudattujen muistoksi voidaan kiinnittää messinkiset muistolaatat, nimi-, syntymäaika- ja kuolinpäivätietoineen kappelissa sijaitseviin graniittipylväisiin. Kukkatervehdyksiä varten kappeliin on sijoitettu graniittinen kukkapöytä, johon omaiset voivat tuoda kukkatervehdyksiään.

  – Arkkitehdin alkuperäinen ajatus oli, että Kirkkauden kappeliin ei laitettaisi minkäänlaisia laattoja tai merkkejä sinne haudatuista, ja ensimmäiseen 20 vuoteen niin ei tehtykään. Suomalaiseen hautauskulttuuriin kuitenkin kuuluu, että vainajan nimi on jossain esillä, joten yhdessä arkkitehdin kanssa päädyttiin sitten tähän paasiratkaisuun.

  – Näppituntumani on, että sen jälkeen, kun laatat sallittiin, kappeliin hautaaminen on lisääntynyt, Ruotsalo arvioi.

  Myös niiden vainajien, jotka on haudattu kappeliin ennen muistopaasien lisäämistä, tiedot on mahdollista lisätä paasiin jälkeenpäin.

  Kirkkauden kappeli on herättänyt runsaasti huomiota hautausalan ammattilaisten keskuudessa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ruotsalo sanoo, ettei tiedä vastaavaa olevan missään muualla ainakaan Pohjoismaiden alueella. Hautausmaalla ja Kirkkauden kappelissa käy paljon niin yksittäisiä kuin ryhmävierailijoitakin.

Killin ja Nallin kirkko

  Myös Raision keskiaikainen kivikirkko on suosittu vierailukohde. Etenkin kesäisin, kun kirkko toimii tiekirkkona, siellä käy paljon niin ryhmiä kuin yksittäisiä kirkkokävijöitä. Kirkossa viehättää sen kotoisuuden ja historian lisäksi perimätiedon mukainen kertomus sen synnystä.

  Perimätiedon mukaan Raision kirkon nimittäin rakensi kaksi jättiläistä, Killi ja Nalli. ”Killi kirkkoa tekee, Nalli nauloja takoo, rahaisessa Raisiossa" kerrotaan tarussa jättiläisäidin laulaneen tuutulaulua lapselleen.


Pyhän Martin kirkko. Kuva: Raision seurakunta
  Todellisuudessa maamme vanhimpiin kuuluva kirkko rakennettiin keskiajalla, rakentamisvuodeksi kerrotaan 1305. Kirkko kantaa Pyhän Martin, 300-luvulla eläneen ja keskiajalle erityisen suosituksi tulleen pyhimyksen nimeä. Pyhän Martin kuva on myös Raision kaupungin vaakunassa.

Useita harvinaisia esineitä

  Raision kirkko on poikkeuksellisen pieni: sinne mahtuu noin 350 ihmistä. Pertti Ruotsalon mukaan Raisioon, joka on vain kahdeksan kilometrin päässä Turun tuomiokirkosta, ei tarvittu suurempaa kirkkorakennusta. Ruotsalo kutsuu kirkkoaan ”kyläkirkoksi” ja pitää hyvänä sitä, että se on niin pieni.

  – Kirkossa on hyvin kotoisa tunnelma. Se ei näytä tyhjältä silloinkaan, kun siellä on vain pieni määrä ihmisiä. Jouluna ja konfirmaatiopäivinä kirkko suorastaan pullistelee, Ruotsalo kuvaa.

  Kotoisuuden lisäksi Raision kirkkoa leimaavat useat harvinaiset esineet – niistä kuuluisimpana suuri krusifiksi, voitonristi, joka erottaa kuoriosan varsinaisesta kirkkosalista. Krusifiksi on Liedon mestarin valmistama ja peräisin 1300-luvulta, ilmeisesti hankittu kirkkoon sen valmistuessa.

  Alttarin vasemmalla puolella on keskiajalta peräisin oleva tamminen ehtoollisvälinekaappi ja alttarin yläpuolella päätyseinässä pastori-taiteilija Hannu Konolan suunnittelema värilasi-ikkuna. Alkuperäiset ikkunalasit on varastoituna Kansallismuseoon, mutta Konolan ikkuna on valmistettu alkuperäisten kuva-aiheiden mukaan: ornamenttikuvion keskellä on kolme kuvaa päällekkäin. Ylimpänä on Kristus-monogrammi, keskellä kirkon suojeluspyhimys Martinus eli Martti ja alimpana kruunattu kuningas, jonka Pertti Ruotsalo arvelee kuvaavan Kristus-kuningasta.

  Kirkosta on peruskorjauksen yhteydessä löydetty myös 1100–1200-luvulle ajoittuvat astinkivet, joiden arvellaan olevan vanhimmat suomalaiset hautakivet. Nykyään kivet ovat kirkon sisääntuloaulassa kertomassa Raision ja sen kirkon pitkää historiaa.

www.raisionseurakunta.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »