Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Masku, Kankaisten kartano, juhlat, konsertit, tapahtumat, linna- ja puutarhakierrokset, Pia Relanto


Yli 500-vuotias Kankaisten kartano piharakennuksineen on komea näky. Kuva: Kankaisten kartano

Kankaisten kartano
kehittyy jatkuvasti

Nelisen vuotta sitten kokous- ja juhlapalveluksi avattu Kankaisten kartano on löytänyt asiakaskuntansa. Kartano on suosittu hääpaikka – nyt myydään jo kesää 2016.


  Maskussa sijaitsevan Kankaisten kartanon yli 500-vuotias päärakennus on maamme vanhimpia asuinlinnoja, jota asutettiin aina keskiajalta 1990-luvun alkupuolelle asti. Kartanon nimekkäitä omistajasukuja ovat olleet mm. Djeknit, Dettloffit, Ribbingit, Hasselbom-Fredenskiöldit, Hornit ja Aminoffit.

Kokoukset kaikilla herkuilla

  Nyt uuteen elämään herännyt kartano toimii upeana juhla- ja kokouspaikkana, jonka veroista miljöötä saa hakea. Vanhan navetan ja entisenä pehtoorin asuntona toimineen kartanon piharakennuksen kunnostettuihin tiloihin mahtuu kokoustamaan ja juhlimaan suuretkin ryhmät. Tilat ovat monipuolisia ja eri tarkoituksiin helposti muunneltavia, ja tarjolla on myös monenlaisia palveluja.


Navetta terasseineen soveltuu niin kokous-, juhla- kuin konserttitilaksikin. Kuva: Kankaisten kartano.
  – Kokousvieraille järjestämme tilauksesta esimerkiksi puutarhakierroksia ja ulkoaktiviteetteja, kertoo Kankaisten kartanon toimitusjohtaja Pia Relanto.

Tapahtumat tuovat eloa

  Kankaisten kartano on suosittu juhlapaikka, ja erityisesti keväällä ja kesäisin kartanon viikonloput ovat täyteen buukattuja. Pia Relanto sanookin, että ensi kesän viikonloput on käytännössä jo loppuunmyyty, ja esimerkiksi häissä myydään jo kesän 2016 viikonloppuja.

  Haasteena onkin saada kartanon käyttöaste korkeaksi myös muina aikoina. Kokoukset, seminaarit ja tyky-päivät täydentävät hiljaisempia aikoja ympäri vuoden, ja jäljelle jäävinä aikoina kartanossa järjestetään mm. konsertteja, pienimuotoisia teatteriesityksiä, kursseja, markkinoita ja muita tapahtumia.

  – Teemme yhteistyötä Turun kaupunginorkesterin kanssa, joka järjestää meillä kamarimusiikkikonsertteja. Marraskuun pimeään aikaan tuo iloa ja valoa Sunny Side Swing Bandin konsertti illallisineen. Perinteiset joulumarkkinat ja -konsertti pidetään joulukuussa, Pia Relanto kertoo.

  Kankaisten kartanon historia kiinnostaa ihmisiä, ja opastetut kierrokset linnassa ja sen puutarhassa ovat olleet hyvin suosittuja: viime kesänä linna- ja puutarhakierroksille osallistui noin 2000 henkilöä. Ensi keväälle kartanoon on Pia Relannon mukaan suunniteltu kaikille avointa Studia Generalia -yleisöluentosarjaa, jossa paneudutaan Kankaisten vuosisataiseen historiaan ja omistajasukujen vaiheisiin.

Uusia suunnitelmia

  Kartanon puitteet luovat loputtomasti mahdollisuuksia, ja Pia Relanto sanookin, että toimintaa kehitetään ja uusia suunnitelmia tehdään jatkuvasti. Parhaillaan työn alla on saunatilat, joissa voitaisiin järjestää myös rennompia iltatilaisuuksia. Myös muita suunnitelmia Pia Relannolla on.

  – Kartanon vanha brännäri täytyy kunnostaa – pohdinnan alla on, mitä sinne tulee. Myös vanha meijeri on tarkoitus saada kunnostettua ja hyödynnettyä: henkilökohtaisena toivomuksena sinne sopisi työtila ja asunto taiteilijoille, Pia Relanto valottaa.

www.sunnan.fi/kankasTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »