Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Nousiainen, Nisupaakarit, Satu Anttila, kyrsä, puutiinu, Kaffela, Spirit of D -hopeakorut


Tiistaisin klo 11 jälkeen Kaffelasta saa Nisupaakareiden aitoa kyrsää. Kuva: Nisupaakarit / Katri Dunderfelt

Nisupaakarit vaalii perinteitä

Suuren Postitien varrelta Nousiaisista löytyy Nisupaakareiden leppoisa myymälä-kahvila Kaffela. Ovea avatessa vastaan tulvahtaa juuri leivottujen lämpimäisten houkutteleva tuoksu.


  Satu ja Matti Anttilan pyörittämässä pienessä mutta idyllisessä Kaffelassa on ajaton tunnelma. 1940-luvulta peräisin oleva rakennus on alkujaankin toiminut kahvilana. Nisupaakareiden käyttöön se siirtyi helmikuussa 2014. Viiden kilometrin päässä Repolassa sijaitseva leipomo perustettiin jo vuonna 2006.

Reikäleipää aidoista aineksista

  Satu Anttilan työpäivä alkaa varhain, jo kukonlaulun aikaan. Leipomon ja kahvilan pyörittäminen on lujaa työtä, sillä tuoretta tarjottavaa pitää saada pöytään päivittäin. Nuorelle yrittäjälle leipurintoimi on kuitenkin sydämen asia. Anttila arvostaa perinteisiä työtapoja, ja yritystä perustaessaan hän etsi huolella oikeita välineitä valmistaakseen perinteikästä ruisleipää.

  – Osa puutiinuista löytyi sukulaisilta, osan sain ostettua naapureilta, Satu Anttila kertoo.

  Vanhat puutiinut antavat ruisleivälle juuri sen oikean aromin, mutta kaiken salaisuus on kuitenkin vuosisatojen saatossa jalostunut taikinajuuri. Ruisleivän taikinan teko on aloitettava jo edellisenä päivänä, ja leipomiseen sisältyy monta vaihetta. Näin syntyy perinteinen kyrsä eli aitoon varsinaissuomalaiseen luomurukiiseen leivottua hiivaton ruisleipä, josta Nisupaakarit nykyään tunnetaan. Kyrsä maustetaan perinteisesti kuminalla, mutta tarjolla on myös kuminaton vaihtoehto. Nisupaakareiden suosittua reikäleipää on myynnissä vain Kaffelan myymälä-kahviossa.

  – Muita leivonnaisia meillä tehdään joka arkipäivä, mutta ruisleipää leivotaan kerran viikossa, aina tiistaisin, jolloin sitä on saatavilla myymälässä noin klo 11, Anttila vinkkaa.

Vadelmakakkua ja muita herkkuja

  Kaffelassa kannattaa piipahtaa maistelemassa myös erikoiskahveja ja tuoreita leivonnaisia. Samalla voi ihastella Katri Dunderfeltin suunnittelemia Spirit of D -hopeakoruja, joita kahvilassa on myynnissä.  – Kaikki on itse leivottua karjalanpiirakoita lukuun ottamatta. Tilauksesta valmistamme myös monenlaista makeaa ja pikkusuolaista tarjottavaa pitopöytiin ja juhlatilaisuuksiin, Anttila kertoo.

Leipomon kestosuosikki on ollut vadelmakakku. Erilaiset voileipäkakut ovat nekin olleet kysyttyjä.

www.nisupaakarit.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »