Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Nousiainen, Pyhän Henrikin kirkko, safkofagi, Kuhankuonon retkeilyreitistö, Kkurjenrahkan kansallsipuisto, Pukkipalon aarnialue, Nousiaisten Alku, Kuhankuonon laturetki, Valpperin hiihtokeskus, urheilutalo, saunatilat


Nousiaisten kirkonseudulla on sulassa sovussa niin historiallinen kirkko kuin moderni urheilukeskus. Kuva: Nousiaisten kunta

Nousiainen
– historiaa ja nykypäivää

Nousiaisten kunnan perustamisvuotena pidetään vuotta 1155. Tuolloin Suomen ensimmäinen piispa, piispa Henrik valitsi Nousiaisen asuinpaikakseen ja perusti sinne Suomen ensimmäisen piispanistuimen.


  Suomen järjestäytyneen kirkollisen toiminnan katsotaan alkaneen Nousiaisissa. Sieltä piispanistuin siirrettiin 1200-luvulla Koroisten kautta Turkuun.

  – Ehkä voimme tästä syystä nimittää kuntaamme jopa Suomen ensimmäiseksi kulttuuripääkaupungiksi, toteaa Nousiaisten kunnanjohtaja Juhani Kylämäkilä.

Nousiaisten kirkko

  Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkko on epäilemättä Turun Tuomiokirkon ohella merkittävin Suomen keskiaikaisen kirkkoarkkitehtuurin muistomerkki. Kaksikuorinen kirkko on aikanaan rakennettu piispa Henrikin hautakirkoksi.


Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkko. Kuva: Nousiaisten seurakunta / Hanne Tuulos

Sarkofagin kuvakaiverruksia. Kuva: Nousiaisten seurankunta / Hanne Tuulos
Kirkkosalissa on piispa Henrikin haudalle pystytetty Suomen oloissa ainutlaatuinen sarkofagi, kaiverretulla messinkilevyllä päällystetty muistoarkku. Maisemallisesti kirkko pappiloineen on säilyttänyt vuosisataisen asemansa avoimella viljelysaukealla Hirvijoen laaksossa.

  Kunnan historiasta muistuttaa myös kunnan vaakuna: piispanistuimella istuva Pyhä Henrik polkee jaloissaan Lallia, jolla on kirves kädessään.

Retkelle luontoon

  Kuhankuonon retkeilyreitistö on saanut nimensä alueella sijaitsevasta yli 600 vuotta vanhasta rajakivestä, joka vielä nykyäänkin on seitsemän kunnan yhteinen rajapiste. Reitistö kulkee pääosin Mynämäen, Nousiaisten, Ruskon ja Pöytyän alueella. Reittejä on yhteensä yli 200 kilometriä, ja ne kulkevat muun muassa Kurjenrahkan kansallispuistossa. Yhteensä viitoitettuja rengasreittejä on kuusi ja niiden varrella sijaitsee laavuja ja nuotiopaikkoja.

  Nousiaisissa on kaksi Kurjenrahkan kansallispuiston reittien lähtöpistettä pysäköintialueineen. Toinen niistä on Savojärven rannalla sijaitseva kunnan virkistysalue Rantapiha, josta lähtee patikkareittejä Kuhankuonon kauniiseen maastoon. Toinen lähtöpaikka on Pukkipalo, jonka aarnialuetta pidetään Varsinais-Suomen edustavimpana aarnimetsänä. Alueen läpi vievän reitin pituus on noin 2,8 km. Noin kilometrin matkalla polun varrella on luontopolkutauluja, joissa kerrotaan vanhan metsän lajistosta.

  Urheiluseura Nousiaisten Alku järjestää joka talvi perinteisen Kuhankuonon laturetken, joka hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Nykyisin on tarjolla 40 kilometrin ja 25 kilometrin reitit. Näistä pidempi käy Kuhankuonon rajakivellä.

Valpperiin hiihtämään

  Noin 14 kilometrin päässä Nousiaisten keskustasta sijaitseva Valpperin hiihtokeskus on kuuluisa lumisuudestaan. Hiihtokeskuksen ympäristössä on lunta usein silloinkin, kun sitä ei muualta Varsinais-Suomesta löydy. Tämä johtuu siitä, että se sijaitsee 80 metriä merenpinnan yläpuolella. Hiihtokausi myös jatkuu pidempään kuin muualla lähiseudulla.

  Valpperin valaistuista laduista pisin on 4,5 kilometriä, ja maaston vaihtelevuus tekee reitin mielekkääksi kokeneemmallekin hiihtäjälle. Valpperissa on järjestetty SM-tasonkin kisoja.

  Nousiaisten Alku vuokraa halukkaille Valpperin hiihtokeskuksen urheilutaloa ja saunatiloja, joissa voi järjestää erilaisia juhlia ja tapahtumia. Paikka on ihanteellinen varsinkin liikunnallisten tapahtumien järjestämiseen, kun hoidetut reitit ovat aivan vieressä.

www.nousiainen.fiTekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »