Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Vehmaa, Oheistaidekoti, Outi Heiskanen, Metti Nordin, eläinlääkärintalo, talvinäyttely, tonttuviikko, grafiikkapaja, veistospuisto, Toivo Heiskanen, Elovalo


Oheistaidekodin kyltti on kertoo kaiken oleellisen. Kuva: Oheistaidekoti

Grafiikkapaja
Oheistaidekodin kuopus

Taidegraafikko Outi Heiskasen kulttuuriperintöön pääsee tutustumaan Vehmaan Vinkkilän Oheistaidekodissa. Entisen eläinlääkärintalon miljöö on houkutteleva matkailukohde kaikkina vuodenaikoina. Yleisön mielenkiintoa ruokkii uutuutena grafiikkapaja. Kesäksi ovensa avaa myös taidekahvila.


  Vuonna 2011 avattu Oheistaidekoti toimii yksityisenä museona ja taidegalleriana. Siellä järjestetään myös eri taiteenalojen työpajoja ja tapahtumia sekä konsertteja ja esityksiä. Oheistaidekodin näyttelyissä on ollut niin rakastettujen suomalaisten kuin kansainvälisesti tunnettujenkin taiteilijoiden töitä. Esillä on luonnollisesti aina Outi Heiskasen omia teoksia.

Sanaleikittelyä lapsuusmaisemassa

  Outi Heiskasen isä toimi Vehmaan eläinlääkärinä 1930–40-luvulla. Talo kulkee kyläläisten suussa edelleen eläinlääkärintalona.

  – Outi vietti siellä lapsuusvuotensa. Nämä Vehmaan onnelliset ajat pulpahtavatkin hänen taiteessaan usein esille, kertoo Outi Heiskasen tytär, Oheistaidekodin toiminnanjohtaja Metti Nordin.

   Ympyrä sulkeutui vuonna 2010, kun Outi Heiskanen osti lapsuuskotinsa kunnalta. Päärakennusta on entistetty pieteetillä. Myös pihapiirin hevossairaala on kunnostettu ja valjastettu taiteen käyttöön. Itse nimi, Oheistaidekoti, syntyi sanaleikistä.


Taidegraafikko Outi Heiskanen pasianssin lumoissa Oheistaidekodissa. Kuva: Oheistaidekoti
– Outi signeeraa teoksena Heis-tekstillä. Etunimen O:lla kruunattuna saadaan tietysti Oheis, Metti Nordin avaa.

Talvinäyttely kurkistaa kokoelmiin

  Talven näyttely on auki aina huhtikuun 2015 loppupuolelle asti. Se on koottu Outi Heiskasen omista kokoelmista. Omien töidensä lisäksi hänellä on suuri kokoelma suomalaisten ja ulkomaalaisten tunnettujen taiteilijoiden teoksia, joiden salat aukeavat nyt suurelle yleisöllekin. Näyttely on avoinna tilauksesta, mutta perinteisen Oheistaidekodin tonttuviikon ajan 16.–23.12. taidegalleria on avoinna joka päivä kello 12–18.

Grafiikkapajalla taiteilijat työssään


  Oheistaidekodin pihamaalla olevan entisen hevossairaalan yhteyteen on rakennettu vanhaa kunnioittaen uudet tilat grafiikkapajalle. Pajassa pääsee seuraamaan Outi Heiskasta ja muita taiteilijoita työssään ja kurkistamaan luovuuden lähteille. Grafiikanverstaalla pidetään myös työpajoja ja kursseja graafikoille ja taidegrafiikan harrastajille ympäri vuoden. Esimerkiksi joulun alla siellä saa kokeilla taitojaan joulukorttien valmistamisessa.

Elovaloa, väriä ja veistoksia

  Vuodeksi 2015 on suunniteltu monipuolinen ja värikäs ohjelma. Metti Nordin nostaa muutamia esimerkkejä pitkästä listasta.

  – Nuoret graafikot esittäytyvät alkukesästä, ja Veistospuistossa pääsee ihastelemaan suuria puu-, kivi- ja pronssiveistoksia, paljastaa toiminnanjohtaja. Yksi alkavan vuoden mielenkiintoisimmista tapauksista on Toivo Heiskasen, Outin puolison, valokuvanäyttely Elovalo, välähdyksiä Outin elämästä ja hänen elämäntyöstään.

www.oheis.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »