Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Uusikaupunki, Vakka-Suomen Panimo, Jani Vilpas, tuotekehitys, luomu, Prykmestar, panimovierailu, palkinnot


Vakka-Suomen Panimon tehokas tiimi. Kuva: Vakka-Suomen Panimo

Pieni ja rohkea panimo
 kutsuu käymään

Miltä maistuu savukatajan sävyttämä huurteinen – entä hento suvisuomalainen koivunlehtiolut? Vakka-Suomen Panimon mielenkiintoiseen maailmaan meidät johdattaa tuotekehityksestä ja tuotannosta vastaava panimomestari Jani Vilpas.


  Uudenkaupungin pitkiä oluenpanon perinteitä jatkava pienpanimo perustettiin vuonna 2007, ja ensimmäiset oluet valmistuivat seuraavana vuonna. Myös yrityksen tuotemerkki, Prykmestar, kunnioittaa historiaa.

  Vuosien aikana Vakka-Suomen Panimossa on syntynyt yli 40 suomalaiseen makuun iskevää erikoisolutta ja siideriä. Ideointi ja tuotekehitys ovat Saksassa koulutuksensa saaneen Jani Vilppaan kontolla. Innovaattorilta vaaditaan ennakkoluulottomuutta ja kokeilunhalua.

  – Hullutkin ideat pitää uskaltaa testata. Tuotekehityksen tärkein paikka on edelleen oman kotisaunan lauteet, panimomestari naurahtaa.

Raaka-aineet luonnosta


  Panimon toiminta-ajatuksena on alusta asti ollut tuottaa oluita puhtaasti, lähellä ja parhaista raaka-aineista.

   – Humala pitää ostaa kotimaan ulkopuolelta, se ei menesty Suomen raa’assa ilmastossa. Pyrimme kuitenkin suosimaan lähituotteita. Ja suoraan luonnosta löytyy paljon arvokasta: koivunlehtiä, nokkosta, katajaa…

  Vilpas käyttää puhtaita kotimaisia makuja mielellään. Panimossa on pullotettu muun muassa tiettävästi maailman ainut koivunlehtiolut Suvi. Panimon tuotevalikoimassa on myös luomuolut.

  – Valvotussa luomutuotannossa valmistetun oluen tuotanto on meille luonteva jatko tavanomaisesti tuotetuille lähioluille, toteaa Vilpas.

Raskasta joulua!

  Kausioluet ovat saavuttaneet suuren suosion. Vakka-Suomen Panimon täysmaltaisesta Prykmestar Pääsiäisoluesta löytää häivähdyksen suklaata. Myös sadonkorjuujuhlaan pannaan oma olut, samoin jouluksi. Tänä vuonna panimo lanseeraa 10 vuotta täyttävän Raskasta joulua -kiertueen ja -levyn kunniaksi oman Raskasta joulua -oluen.

Rautaisannos oluttietoa

  Panimon motto on ”Juodaan vähemmän, maistellaan enemmän”. Panimokierroksella pääsee syventymään valmistukseen ja tuotantoon konkreettisesti. Kierros kestää tunnista kahteen tuntiin. Ryhmäkierros aloitetaan neuvottelutilasta, jossa vieraille kerrotaan oluen historiasta ja valmistuksesta.

  – Oman panimomme tuotteisiin otetaan tuntumaa maistelemalla, mutta ryhmän niin halutessa maisteluosuus voidaan jättää myös väliin, selvittää Vilpas.


Panimomestari Jani Vilpas.
  Panimon myymälä on auki vierailun aikana. Puodissa myydään lähialueen tuotteita ja panimon juomia. Viranomaismääräyksistä johtuen myytävänä on kuitenkin vain vähittäiskauppavahvuisia juomia.

Voiton maljoja

  Vakka-Suomen Panimo osallistuu säännöllisesti alan kilpailuihin.

  – Persoonalliset tuotteemme ovat keränneet huomionosoituksia, ja ne ovat mannaa koko tuotekehitykseen ja valmistukseen osallistuvalle työporukalle, Vilpas myöntää.

  Panimon Suomessa palkituin olut on vahvanmakuinen Savukataja, kansainvälistä mainetta sen sijaan on kahminut perinteinen Prykmestar Savu. Suomen Paras Olut 2012 -tittelin on puolestaan saanut Prykmestar Wehnäbock.

www.vasp.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »