Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Uusikaupunki, museo, Wahlbergin talo, merihistoria, rooliopastus, juhlavuosi, Merimiehenkotimuseo, Luotsimuseo, Kalannin kotiseutumuseo, lapset museossa


Wahlbergin talon yläkerrassa esitellään Uudenkaupungin merellistä historiaa. Kuvat: Uudenkaupungin museo

Wahlbergin talo
kertoo Uudenkaupungin
lähes 400-vuotista tarinaa

Vuonna 1617 Vakka-Suomen keskukseksi perustettu Uusikaupunki tunnetaan erityisesti merellisestä luonnostaan sekä hyvin säilyneistä puutalokortteleistaan. Tupakkatehtailija Fredrik Wahlbergin vuonna 1870 itselleen kodiksi rakentama Wahlbergin talo on säilyneistä porvariskodeista loistokkain, ja se toimiikin nykyään Uudenkaupungin historiaa esittelevänä museona.


  – Entisaikojen porvaristo oli aina jollakin tavalla merenkulussa mukana. Wahlberg oli laivanvarustaja, kertoo Uudenkaupungin museonjohtaja Mari Jalava.  Asuinrakennuksena Wahlbergin talo on toiminut viimeksi vuonna 1961. Alun perin vanhassa kirkossa sijainnut kulttuurihistoriallinen museo muutti taloon 1960-luvun lopulla.

   Koristeelliset kaakeliuunit, upeat kattomaalaukset ja juhlallinen kristallikruunu, kuten myös lattian korkkimatto sekä seiniä somistavat, käsinmaalatut tapetit ovat kaikki säilyneet Wahlbergin ajoilta tähän päivään.  – Talossa huokuu vanhanajan henki ja ilmapiiri. Osa alkuperäisestä kiinteästä sisustuksesta on säilynyt hyvin. Wahlbergin talossa voikin kokea aitoa porvaristunnelmaa, Mari Jalava toteaa.

   Alakerran huoneissa voi tutustua porvaristoelämään 1800-luvun Uudessakaupungissa, ja talon yläkerta on omistettu merenkululle. Yläkerrassa esitellään merellistä historiaa kaupungin perustamisesta sotien jälkeiseen laivanrakennukseen ja telakkatoimintaan asti. Nähtävillä on alkuperäistä esineistöä, kuten merimieskirstuja, matkamuistoja ja navigointivälineitä.

Uudenkaupungin museo juhlii 120-vuotista taivaltaan

  Vuosi 2015 on Uudenkaupungin museossa juhlan aikaa. 120 vuotta täyttävä museo on yksi Suomen vanhimmista, ja juhlavuoden kunniaksi museossa on näytteillä kokoelmia vuosien varrelta.Museon historia kätkee sisäänsä toinen toistaan mielenkiintoisempia aarteita, nykypäivää kuitenkaan väheksymättä. Myös Wahlbergin talon historiaa valotetaan eri näkökulmista. Juhlavuosi pitää sisällään myös museoiltoja vaihtuvin teemoin.

Museo, josta lapset eivät halua lähteä


  Museot ovat tärkeä osa kotimaan matkailua ja omaan kotiseutuun tutustumista. Toisinaan perheen pienimpiä on kuitenkin vaikea saada viihtymään museoissa.

  – Täällä tilanne on päinvastoin. Meillä on Uudessakaupungissa museo, josta lapsia on vaikea saada lähtemään, Mari Jalava naurahtaa.


Vanhan ajan leikkikauppa. Kuva: Uudenkaupungin museo
  Totta se on, Uudenkaupungin museossa lapset on huomiotu aivan erityisellä tavalla. Museon tiloissa lapsivieraat, ja miksei seikkailumieliset vanhemmatkin, pääsevät muun muassa ratkomaan salapoliisitehtäviä. Eri näyttelyihin järjestetään lapsille muutakin omatoimista puuhaa ja pulmien ratkontaa, jonka aikana äidit ja isät saavat rauhassa tutustua museon tarjontaan. Kesäaikana myös museon kodikas pihapiiri antaa mahdollisuuden monenmoiseen tekemiseen, ja lapsille pihaan rakentuu erillinen leikkipaikka. Pihamiljööstä löytyy myös mielenkiintoinen suutarinverstas.

Talon emännän opastuksessa

  Wahlbergin taloon ja Uudenkaupungin historiaan voi tutustua vaikkapa talon entisen asukkaan Elisabeth Wahlbergin johdolla. Rooliopastuksia järjestetään ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Talon emäntä koreine hameineen ja hattuineen esittelee kotiaan innokkaana ja ylpeänä. Elisabeth myös kertoo, miten 1800-luvun Uudessakaupungissa elettiin kodin ulkopuolella. Wahlbergin talon museopuodista voi mukaansa hankkia matkamuistoja ja lahjoja kotiin viemisiksi.

Kesämuseot tutuiksi

  Wahlbergin talon lisäksi Uudenkaupungin museotoimi vastaa kolmen muun kulttuurihistoriallisen museokohteen toiminnasta. Merimiehenkotimuseo sijaitsee vain 200 metrin päässä Wahlbergin talosta, yhdessä Uudenkaupungin vanhimmista asuinrakennuksista. 1700-luvun lopulta peräisin oleva puutalo pihapiireineen ja sisustuksineen kuvaa 1900-luvun alun merimiesperheen elämää Uudessakaupungissa.

   1850-luvulla Uudenkaupungin Vallinmäelle rakennettu luotsiasema toimii kesäisin Luotsimuseona. Esillä on sekä Uudenkaupungin luotsiaseman että muiden läheisten asemien alkuperäisiä tarvikkeita ja huonekaluja. Männäisten kylässä sijaitseva Kalannin kotiseutumuseo taas tutustuttaa vierailijat vakkasuomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin.

  Wahlbergin talo on syys- ja talvikaudella avoinna yleisölle tiistaista perjantaihin ja ryhmille sopimuksen mukaan. Sekä Wahlbergin talo että muutkin Uudenkaupungin museokohteet ovat kesäisin avoinna päivittäin.

uusikaupunki.fi/museo
www.uudenkaupunginmuseo.fi-sivusto aukeaa alkuvuoden 2015 aikanaTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »