Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Uusikaupunki, meri, hylkyretket, kaupunkikierros, Uudenkaupungin autotehdas, Automuseo, Taidetalo Pilvilinna, Uudenkaupungin Teatteri, Taivaan tulet


Uusikaupunki on erityisesti veneilijöiden suosiossa. Kuva: Uudenkaupungin matkailutoimisto

Uusikaupunki on
tekemistä täynnä

Meren ympäröimä ikivanha Uusikaupunki tarjoaa monipuolisen rantakaupungin kaikki herkut: palvelevat puodit, erilaiset retket ja harrastusmahdollisuudet sekä mielenkiintoiset ja persoonalliset nähtävyydet ja tapahtumat – unohtamatta ainutlaatuista merellistä tunnelmaa.


  Uuttakaupunkia leimaa vahvasti merellisyys: kaupungin keskusta on aivan meren rannassa, ja merituulten mukanaan tuoman tunnelman voi aistia kaikkialla kaupungin vanhojen puutalojen reunustamilla kaduilla ja sataman punaisten makasiinien välissä. Kaupungilla on kaikkiaan neljäsataa saarta ja rantaviivaa yhtä paljon kuin koko Suomella pituutta!

Uusikaupunki elää merestä ja merelle

   Ei siis ihme, että Uusikaupunki on erityisesti veneilijöiden suosiossa. Kaupungin vierassatama, Pakkahuone, on yksi Suomen parhaista ja sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, lähellä palveluja.

  Mutta Uudenkaupungin merellisistä mahdollisuuksista voi nauttia myös ilman oma venettä, sillä kesäisin kaupungista järjestetään säännöllisiä aikataulun mukaisia meriristeilyjä. Risteilyaluksina ovat viihtyisä vesibussi Diana sekä upea purjealus brigantiini Mary Ann. Kohteina ovat mm. Isonkarin majakkasaari ja Katanpään linnakesaari sekä Putsaaren piilokirkko.


Uudenkaupungin edustalla on useita matalanveden hylkyjä. Kuva: Uudenkaupungin matkailutoimisto
   Meriretkien uutuutena ovat Uudenkaupungin Sukelluskeskuksen järjestämät Hylkyretket, joilla käydään tutustumassa uponneiden purjelaivojen hylkyihin. Uudenkaupungin edustalla on useita matalanveden hylkyjä, joita pääsee helposti katsomaan veneestä tai pinnan alta veneen viistokaikuluotaimen avulla. Aluksena toimii Uudenkaupungin Sukelluskeskuksen erityisesti sukellus- ja snorklauskäyttöön suunniteltu retkivene. Retkellä käydään hylyillä ja tutustutaan suurten purjelaivojen aikakauteen – turvallisesti veneestä käsin. Hylkyretkillä ei siis tarvitse osata sukeltaa, joten tämä jännittävä tutkimusretki soveltuu hyvin kaikille hylyistä ja niiden historiasta kiinnostuneille.

Historia haltuun kaupunkikierroksilla

   Uudenkaupungin monisatavuotisen historian pystyy vielä nykyäänkin aistimaan, vaikka vuonna 1617 perustettua kaupunkia ovat tulipalot tuhonneet moneen kertaan vuosisatojen saatossa. Nykyisessä kaupungin keskustassa on kuitenkin säilynyt satoja vanhoja, huolella kunnossapidettyjä puutaloja, joihin pääsee kesällä tutustumaan kaupungin matkailuoppaiden kävely- ja pyöräilykierroksilla.

   Uusikaupunkilaisiin puutalokoteihin voi tutustua myös ensi syksynä viidettä kertaa järjestettävässä Pytinkien Paris -puutalotapahtumassa. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna pääsee pientä pääsymaksua vastaan vierailemaan kymmenissä yksityisissä kodeissa ja puutarhoissa.

   Keskikesällä mukavan kaupunkikierroksen voi tehdä myös Kaupunkijunan kyydissä, joka on palannut takaisin kaupunkikuvaan vuosien tauon jälkeen.

Ainutlaatuista autoilun historiaa

   Uudenkaupungin autotehtaasta on lähtenyt maailmalle 1960-luvulta lähtien monenmerkkisiä korkean arvoluokan henkilöautoja. Autotehdas on pitkän tauon jälkeen avannut ovensa myös ryhmille: aiemmin tehdasvierailut oli rajattu oppilaitoksiin sekä tehtaan kumppani- ja asiakasyrityksiin, mutta elokuusta alkaen tehtaalle on otettu vierailulle kaikenlaisia ryhmiä. Noin 1,5 tunnin mittaisella vierailulla pääsee tutustumiskierrokselle myös tehtaan tuotantotiloihin.

   Autotehtaan vieressä sijaitsevan Uudenkaupungin Automuseon kokoelmissa on reilusti yli sata autoa Kupla-Volkkarista Cadillaciin, hyvä valikoima veteraanimopoja, muutama moottoripyörä sekä kaksi lentokonetta. Kolmessa avarassa näyttelyhallissa on myös paljon muuta nähtävää, ja niiden lisäksi museon yhteydessä toimii kokeileva entisöintityöpaja. Siellä tehdään autohuoltojen, kunnostusten ja verhoilujen lisäksi pääosa museomyymälän tuotteista.

Taidetta ja teatteria

   Taiteen ja kulttuurin ystäviä hemmotellaan Uudessakaupungissa. Naivistitaiteilija Raija Nokkalan ja hänen miehensä Pentti Nokkalan Taidetalo Pilvilinna on upea ja värikäs taidetalo meren rannalla – jokaisen taiteenystävän must-kohde!


Taidetalo Pilvilinna saa vierailijat hyvälle tuulelle. Kuva: Uudenkaupungin matkailutoimisto
Joulun alla Pilvilinnassa lauletaan kauneimpia joululauluja ja joulunäyttely pitää ovet avoinna 5.–7.12.2014 klo 14–18, jolloin taidenäyttelyn lisäksi tarjolla on kahvipöydän antimia, glögiä ja joulukortteja. Toukokuussa 2015 vietetään Pilvilinnan teatteriviikkoja, joissa esitetään Sirkku Peltolan sympaattista Pieni raha -näytelmää. Pilvilinnan teatteriesityksiin voidaan yhdistää myös näyttelyesittely.

   Ympärivuotisia teatterielämyksiä Uudessakaupungissa järjestää Uudenkaupungin Teatteri, jonka innokkaat ja taitavat harrastajanäyttelijät valmistavat ammattijohdon kanssa useita ensi-iltoja vuodessa. Viime kevään kassamagneetti Pokka pitää jatkaa marraskuussa kymmenellä lisäesityksellä, ja ajalla 15.11–13.12.2014 lavalla nähdään Charles Dickensin rakastettu joulutarina Saiturin joulu.

   Tammikuussa 2015 ensi-iltansa saa Suomen kantaesityksenä musiikkinäytelmä Taivaan tulet, joka perustuu suositun tv-sarjan ensimmäisen tuotantokauden jaksoihin. Sovituksessa vanhempi konstaapeli Rauni Väänänen palaa kotiseudulleen Kemijärvelle selvittääkseen välinsä isänsä kanssa. Näytelmän ohjaa teatterinjohtaja Jari Luolamaa ja musiikin sovituksesta ja harjoittamisesta vastaa Rauno Melos. Näytelmässä kuullaan sarjan tunnusmusiikin lisäksi kymmenkunta Ismo Alangon sävellystä. Taivaan tulien ensi-ilta on 24.1.2015, ja esitykset jatkuvat huhtikuun puoliväliin asti.

uusikaupunki.fi/matkailuTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »