Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Taivassalo, Pollin Piha, Milla Lahdenperä, Antti Lahdenperä, navettakahvila, myymälä, majoitus, Pollila Areena, sauna, talomuseo


Pollin Pihan kivinavetan seinää koristavat Lauri Tähkän kultalevyt. Kuva: Pollin Piha

Pollin piha on kulkijan kesäkeidas

Taivassalon maalaismaisemassa, Kustavintien varrella keskellä peltoa seisoo silta. Se on maamerkkinä Pollin Pihalle, tunnelmalliselle tienvarsikahvilalle.


  Kun Milla ja Antti Lahdenperä vuonna 2007 hankkivat omistukseensa Antin kotitilan viereisen Pollilan tilan Taivassalossa, he eivät vielä tienneet ryhtyneensä matkailuyrittäjiksi. Ajatuksena oli kunnostaa ja myydä tila, mutta niin kuin elämässä usein, parhaat asiat tapahtuvat sattumalta.

   Antti Lahdenperä kertoo, että kun he astuivat sisään Pollilaan ensimmäisen kerran, tuntui kuin aika olisi pysähtynyt.

  – Taloon ei tullut juoksevaa vettä, tila oli kalustettu vanhoilla huonekaluilla ja ulkovarastoissa työkalut ja hevoskalusto olivat valmiina töihin – aivan kuin talonväki olisi juuri lähtenyt peltotöihin, Antti Lahdenperä sanoo.

   Vaikka tila oli ostohetkellä päällisin puolin osittain huonossa kunnossa, kivijalat olivat hyvässä ryhdissä ja seinät suorat, mikä helpotti korjaustoimenpiteitä. Rakennus kerrallaan Lahdenperät kunnostivat tilavanhusta omin käsin saaden sitä pikkuhiljaa heräämään eloon. Kunnostuksen edetessä pariskunnan mielessä alkoi itää mahdollisuus perustaa tilalle kesäkahvila – sellainen idyllinen kesäkeidas, johon olisi helppo poiketa ja jossa ohikulkijat voisivat pysähtyä hetkeksi nauttimaan kupillisen kahvia leivonnaisten kera ja hengittämään kiireetöntä maalaisilmaa.

   Pollin Piha oli syntynyt.

Vanha navetta on Pollilan sydän

   Nyt, seitsemän vuotta sen jälkeen kun Lahdenperät ensimmäistä kertaa astuivat sisään Pollilaan, heillä on takanaan kolmas kesä osa-aikaisina matkailuyrittäjinä. Kesäkahvila muodostaa toiminnan ytimen, mutta palvelutarjonta on laajentunut myös kokous- ja juhlapalveluihin.

   Pollilan Pihan sydämenä sykkii vanha kivinavetta, jonka navettakahvilassa tarjoillaan kahvia ja leivonnaisia: suosikeiksi ovat nousseet emännän oma resepti, oman tilan marjoista leivottu tyrnijuustokakku sekä sesongin marjoista leivottava Pollin Brita. Myös Antti-isännän valkosipuli-twistillä maustettu kermainen lohikeitto tekee kauppansa Pollilassa.


Kesäinen Pollin Brita. Kuva: Pollin Piha
   Vuonna 1920 rakennetun navetan jyhkeiden kiviseinien sisällä toimii tunnelmallisen kahvilan lisäksi pieni myymälä, jossa kaupan on mm. paikallisia käsitöitä, käsintehtyä suklaata sekä luomupuuvillasta, bambusta, hampusta ja kierrätetystä polyesteristä valmistettuja ekologisia vaatteita niin lapsille kuin aikuisille. Navetan yläkertaan on kunnostettu modernit tarpeet täyttävä kokoustila, ja tarvittaessa koko navetta saadaan juhlakäyttöön. Kesäisin navettakahvila laajenee ulkoterassille, jossa tarjotaan viereisen Vapolan tilan mustien luomunautojen lihasta tehtyä makkaraa.

Uskallatko uuninpankolle?


   Pollilan päärakennus on remontoitu vanhaa kunnioittaen, kuitenkin nykyaikaisilla mausteilla sävyttäen. Päärakennus palvelee tilauksesta kokous- ja juhlatilana: tunnelmalliseen saliin ja sen sivuhuoneisiin mahtuu juhlimaan noin 40 henkilöä.   Päätalossa on myös pienimuotoista majoitustoimintaa. Kolme suloista kahden hengen huonetta on kunnostettu vanhaa kunnioitten siniseksi, punaiseksi ja keltaiseksi kamariksi. Aitoa maalaistunnelmaa etsiville oiva majoitusvaihtoehto on kerrossänky päätalon keittiössä – tai miksei se perinteinen uuninpankkokin? Kamareissa on kaivettu esiin alkuperäiset puulattiat ja seiniin on tehty kevyt pintaremontti. Kaikkialla tila henkii vanhanajan maalaistunnelmaa.

Rokaten Riemuliiterissä

   Navetan ja päärakennuksen lisäksi Pollilan Pihan kokonaisuutta täydentävät kaksi aittaa ja lato, Riemuliiteriksikin kutsuttu ”Pollila Areena”, joksi isäntä on vaatimattomasti ladon ristinyt. Areenan lauteilla mahtuu esiintymään isompikin orkesteri, joten juhlien jatkoille lato on mitä mainioin paikka: siellä voi laittaa jalalla koreasti vanhan ajan latotanssien malliin.

  – Ladossa on järjestetty mm. huutokauppoja ja syntymäpäiväjuhlia, kertoo Antti Lahdenperä.

  – Kokous- ja juhlavieraita palvelee myös viime kesänä valmistunut uusi saunarakennus, jonne mahtuu helposti kylpemään isompikin porukka. Saunassa on kahdeksan suihkua, wc:t ja pukuhuoneet sekä naisille että miehille.

   Pihapiirin kahteen aittaan on Antin äiti Liisa Lahdenperä koonnut näytille tilan vanhaa esineistöä, jota on täydennetty muualta löydetyillä tavaroilla. Esillä on maatalon tarve-esineistöä, vaatteita, työkaluja ja käsitöitä. Pääasiassa esineet ovat 1900-luvun alkupuolen maatalossa tavattuja tavaroita, mutta vanhimmat esineet ajoittuvat niinkin kauas kuin 1750-luvulle. Kahville piipahtaneille kulkijoille Pollin Piha on siis pienimuotoinen talomuseo, joka tarjoaa mainion tilaisuuden päästä tutustumaan entisajan maatalon elämään.


Aitassa on nähtävänä mm. vanhoja käsitöitä. Kuva: Pollin Piha
   Pollilan Piha on Lahdenperien omistuksessa herännyt uudestaan eloon. Lisäväriä kesään tuovat maastopyörätapahtumat, joita lajia harrastava isäntäpari järjestää.

  – Viime kesänä järjestimme ensimmäistä kertaa maastopyöräilyn SM Maraton Cup -osakilpailut, joiden reitit kulkivat Pollilan metsissä. Myös ensi kesän ohjelmassa on maastopyöräilytapahtumia, Antti Lahdenperä lupaa.

pollinpiha.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »