Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Kustavi, Vartsalan Vanha Koulu, Pirjo Laurila, kynttiläpaja, leipomo-kahvila, sisustus, lahjatavara, kynttilät, majoitus


Vartsalan Vanha Koulu kätkee sisäänsä leipomo-kahvilan, sisustus- ja lahjatavaramyymälän, kynttiläpajan sekä vuokrakolmion. Kuvat: Vartsalan Vanha Koulu

Kodikkuutta, valoa ja vatsan täytettä Vartsalan Vanhalta Koululta

Suomen suurin vaijerilossi, Vartsalan lossi, kulkee Kustavin Kivimaalta Ströömin salmen yli yhdelle Kustavin kolmesta pääsaaresta. Vartsalan lauttarantaan saapuessa kahvi- ja pullahammasta jo kolottaakin. Onneksi apu on lähellä, sillä Vartsalan Vanhalle Koululle on lossilta vain kolmen minuutin ajomatka. Kotoisaan pihapiiriin saapuessa vastaan leijuu tunnettuutta keränneiden, Vartsalan Vanhan Koulun vastaleivottujen munkkien ja korvapuustien tuoksu.


  Vuoteen 1972 asti kyläkouluna palvelleesta rakennuksesta löytyy tänä päivänä monitoimitaituri Pirjo Laurilan pyörittämät sisustus- ja lahjapuoti sekä leipomo-kahvila. Omassa kynttiläpajassa valmistuvat taidokkaasti tehdyt värikkäät ja mielikuvitukselliset kynttilät pimeneviä syysiltoja ilostuttamaan.


Vartsalan Vanhan Koulun yrittäjä Pirjo Laurila
  – Käsillä tekeminen ja sisustaminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Innostus kynttilän valmistuksessa tarvittavien tarvikkeiden hankkimiseen ja oman kynttiläpajan perustamiseen sai alkunsa vuosia sitten silmiin osuneesta lehtiartikkelista, kertoo Pirjo Laurila yrittäjyyden ensi askeleista.

  – Ensimmäiset kynttilät valmistuivat omassa autotallissa Kaarinassa, ja hiljalleen uusi harrastus kasvoi intohimoksi ja ammatiksi.

  Entisenä mökkikustavilaisena Pirjo Laurilan ei tarvinnut yrittäjäksi ryhtyessään toimitilojen sijaintia arvuutella.

  – Kynttiläpajan perustaminen ja muutto Kustaviin oli minulle itsestäänselvyys. Kustavin kauniille saaristolle ei löydy vertaista, joten mikään muu sijainti ei käynyt edes mielessä.

Yksilöllisyyttä väreillä, luonnonläheisyyttä muodoilla


  Kattavan ja ainutlaatuisen muottivalikoiman ansiosta kynttilöitä syntyy niin sydänten, enkeleiden, käpyjen, sipulien, omenien, ruusujen sekä muiden kukkien muotoihin. Pirjon oma erikoisuus on tyylikäs tiiliskivikynttilä. Kaikki Pirjon valmistamat kynttilät ovat tuoksuttomia, joten ne sopivat allergiseenkin kotiin. Värivalikoima on laaja, ja yksilöllisiä kynttilöitä valmistetaan asiakkaan toiveita kunnioittaen. Esimerkiksi häihin ja muihin juhliin voi tilata kynttilät mieleisensä väriteeman mukaan.


Pirjon loihtimia kauniita ruusukynttilöitä
  Vartsalan Vanhan Koulun sisustus- ja lahjatavaramyymälän pöydät notkuvat kekseliäistä ja kauniista koriste-esineistä. Kynttilöitä ja muita Pirjon puodista löytyviä sisustusartikkeleita yhdistelemällä saa helposti luotua uuden, pirteän ilmeen niin omaan kotiin kuin kesämökillekin, terassia ja puutarhaa unohtamatta. Jouluiset värit, koristeet ja lahjavinkit valtaavat hiljalleen myymälää, ja hyllyillä kurkkivatkin jo suloiset tontut lyhtyineen.

  – Ehdoton valttimme on se, että tuotevalikoimamme on runsas, mutta se myös elää ja uudistuu jatkuvasti. Isoja eriä ei tilata varastoon makaamaan, vaan vaihtuvuuden ansiosta kanta-asiakkaammekin tietävät, että myymälässä on joka kerta tarjolla jotakin uutta ja mielenkiintoista, Pirjo Laurila vakuuttaa.

Uunituoreita leipomuksia ja kuppi kuumaa

  Shoppailun lomassa on mukava istahtaa alas nauttimaan kupponen kuumaa kahvia tai teetä vastaleivotun makupalan kera. Entisaikojen luokkahuone palvelee nykyään viehättävänä kahvilana, jonka sisustuksessa Pirjon tekemät kynttilät pääsevät oikeuksiinsa. Tiskillä koreilevat muhkeat pullat, munkit ja korvapuustit nostavat veden kielelle. Leipomon puolella ei aineksia säästellä, vaan valtavan kokoiset leipomukset saavat varmasti suuremmankin makeanhimon sammumaan. Suolaiset piirakat ja makeat herkut valmistetaan alusta asti itse, ja Pirjon suussasulavia, taivaalliselta tuoksuvia kakkuja ja leivonnaisia voi tilata myös omaan juhlapöytään.  Kesällä kahvilan kattauksesta pääsee nauttimaan myös koulurakennuksen idyllisessä pihapiirissä. Kesä- ja heinäkuussa tarjolla on runsas ja monipuolinen aamiainen, ja kesäpäiviä ilostuttavat myös kuohuviinibaarin kuplivat antimet. Kevään 2015 suunnitelmissa on rannan ja meriväylän parannustyöt, jotta kahville ja ostosretkelle pääsisi myös vesiteitse.

Täyden palvelun talo majoitusta myöten

  Vartsalan Vanhan Koulun palvelut eivät suinkaan lopu tähän. Yösijaa etsiville vanhassa koulurakennuksessa on vuokrattavana omalla keittiöllä ja saunalla varustettu kahden makuuhuoneen asunto. Kaikilla nykyajan mukavuuksilla viimeistelty päätykolmio majoittaa tarvittaessa 4-6 asukasta, ja asunnon voi vuokrata yhden yön tai vaikkapa koko vuoden tarpeisiin.

  Tammi- ja helmikuuta lukuun ottamatta Vartsalan Vanha Koulu on avoinna kesäsesongin ulkopuolella keskiviikosta sunnuntaihin klo 10–16. Kesäisin Pirjo ja ahkerat kesäapulaiset toivottavat vieraat tervetulleiksi päivittäin. Vierailu Vartsalan Vanhalla Koululla on valloittava saaristolaiselämys, ja kokonaisuuden kruunaa iloinen ja ystävällinen asiakaspalvelu.

www.vartsalanvanhakoulu.fiTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »