Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Kustavi, mökkeily, Saaristomarkkinat, Suvitori, Nuutinpäivä, tanssit, Turun kansainväliset Kirjamessut 2015, Saaristolaismuseo, Volter Kilpi


Kustavin luonto kutsuu ympäri vuoden. Kuvat: Kustavin kunta

Kustavissa mökkeillään ympäri vuoden

Saariston helmeksikin kutsuttu Kustavi tunnetaan erityisesti kauniina kesäkohteena. Syksyn tullen suurin osa suomalaisista on jo asettanut omat kesämökkinsä talviteloille, mutta Kustavissa mökkikausi jatkuu. Syksy on saaristossa rauhoittumisen, luonnossa liikkumisen ja perheen parissa viihtymisen kulta-aikaa.


  Nykyajan hektinen elämäntyyli saa helposti elämän prioriteetit sekaisin.

  – Kolenevat illat takkatulen äärellä syksyisen luonnon ympäröimänä ovat parasta mahdollista aikaa yhdessä olemiselle ja rentoutumiselle, muistuttaa Kustavin kunnan vapaa-aikasihteeri Maritta Jalonen.

  – Aina silloin tällöin on hyvä pysähtyä, heittää arjen kiireet mielestään ja istahtaa perheen kanssa vaikkapa pelaamaan lautapelejä, korttia tai tammea.

  Syys- tai talvimökkeily Kustavissa ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi pysyttävä neljän seinän sisällä.


Yhteysalus Aurora lähdössä Braändön suuntaan. Kuva: Kustavin kunta
  – Yhteysalukset Iniön ja Brändön suuntiin kulkevat läpi vuoden. Syksyinen saaristo on lumoava näky ja kiertelemisen arvoinen, Maritta Jalonen kehuu.

  Kustavista on helppo tehdä päiväretkiä lähellä sijaitseviin kaupunkeihin, kuten Turkuun tai Uuteenkaupunkiin. Kustavikin tarjoaa matkailijoille mahtavat ostosmahdollisuudet, sillä sieltä löytyy monta tehtaanmyymälää ja käsityöläispajaa putiikkeineen. Jokainen vuodenaika tarjoaa myös omat mahdollisuutensa luonnossa liikkumiseen.

  Alkusyksystä parhaimmillaan oleva saariston ruska-aika on syy jo itsessään lähteä luonnon helmaan. Mukaan kannattaa ottaa kori tai taskuun taiteltu pussukka, sillä Kustavin metsät ovat marjoja ja sieniä tulvillaan. Metsän antimista keitetty mehevä, kermainen sienikeitto maistuu taivaalliselta reippaan ulkoilupäivän ja rentouttavan saunomisen jälkeen.  – Kalastamaan Kustavissa pääsee aina, keleistä riippumatta. Talvella on mukava käydä pilkillä, ja kylmä, luminen talvi mahdollistaa myös hiihdon ja retkiluistelun, Maritta Jalonen vinkkaa talven iloja luetellen. Hän toteaa vaeltamisen ja pyöräilynkin olevan aktiiviselle ulkoilmaihmiselle vuodenajasta riippumattomia liikkumisen muotoja.

  Majoittumiseen Kustavin seudulla on monia vaihtoehtoja talonpoikaiskartanoista merenrantamökkeihin. Mökkejä on vuokrattavana niin lyhyt- kuin pidempiaikaiseen käyttöön ympäri vuoden.

Maistiaisia ja matkamuistoja Saaristomarkkinoilta

  Joka kevät ja syksy Kustavin Suvitorilla järjestetään Saaristomarkkinat. Silloin eri alojen yrittäjät läheltä ja hieman kauempaakin pystyttävät myyntipisteitä markkinahumun keskipisteeseen omia tuotteitaan esille tuoden. Marraskuun lopulla järjestettävät Saaristomarkkinat toimivat Kustavissa myös joulun avaustapahtumana, ja tänä vuonna jouluvalot syttyvät Kustavissa lauantaina 22. marraskuuta. Tällöin myös paikalliset yrittäjät ovat jo joulutunnelmissa, ja lahjaideoiden lisäksi tarjolla on runsain määrin jouluisia saaristolaisherkkuja.

  Kustavin Suvitori on avoinna myös kesäisin, ja kesän mittaan siellä järjestetään monenlaisia tapahtumia.

Jalalla koreasti Kustavissa

  Kustavin kahvilat ja ravintolat palvelevat niin ikään ympäri vuoden, joten valittavissa on lukuisia herkullisia vaihtoehtoja, mikäli mökissä kokkailu ei huvita. Silloin tällöin Kustavin keskustassa järjestetään myös vanhat kunnon lauantaitanssit.

   Kustavissa ylläpidetään Nuutinpäivän perinteitä. Tammikuun 13. päivä lapset kiertelevät talosta taloon nuuttipukeiksi pukeutuneina. Illalla Kustavin Tuulentuvalla järjestetään perinteiset Nuutinpäivän tanssit, johon tanssijoiden toivotaan pukeutuvan perinteisiin nuuttipukkien asuihin.

  – Se ei tietenkään ole pakollista, mutta se luo yhteishenkeä. Lisäksi päivän paras asu palkitaan, Maritta Jalonen vihjaisee.

Kustavi teemana kansainvälisillä Kirjamessuilla

  Kustavi on valittu seuraavien Turun kansainvälisten Kirjamessujen vuoden kotimaiseksi teemaksi yhdessä Saamenmaan kanssa. Kolmipäiväiset messut järjestetään Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa lokakuussa 2015. Kustavin oma kesätapahtuma, Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko, on ollut perinteisesti messuilla mukana joka vuosi.

  – Messujen teemana oleminen tuo Kustaville runsaasti näkyvyyttä, ja sen tiimoilta järjestämme ensi vuoden aikana myös erilaista toimintaa ja tapahtumia, Jalonen kertoo.

Postitien historiaa Saaristolaismuseossa

  Kustavi oli ensimmäinen suomenkielinen kunta Euroopan vaarallisimpana postitienä pidetyn reitin varrella. Kustavi tarjosi myös levähdyspaikan postia kuljettaneille talonpojille. Etelä-Vartsalassa sijaitseva Kustavin Saaristolaismuseo kertoo postitienäyttelyssään uhkarohkean reitin vaiheista ja historiasta. Kustavin merellisen menneisyyden esittelyn lisäksi kesäisin avoinna olevassa museossa on Volter Kilvelle omistettu huone. Tunnetun kirjailijan nimikkohuone on sisustettu Kilven käyttämillä huonekaluilla, tauluilla, kirjoilla ja valokuvilla.

www.kustavi.fiTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »