Nro 5-2014
Luokittelu: Ahvenanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Ahvenanmaa, Viking Line, matkapaketit, sadonkorjuujuhlat, joulumarkkinat, Maarianhaminan kirjallisuuspäivät, golf, kalastus, uinti, treenileirit, Alandia Cup, Ahvenanmaan maraton, bussi, Stallhagen, Smakby, Viking Grace, kylpylä


Viking Grace saaristossa. Kuva: Viking Line

Viking Line luo elämyksiä merellä ja maissa

Risteily on monen suomalaisen ykkösvaihtoehto minilomaa suunnitellessa. Lomaan saa kuitenkin mukavaa vaihtelua Viking Linen Ahvenanmaan saaristoon tarjoamista monipuolisista matkapaketeista. Lomasta voi suunnitella aivan omanlaisensa, ja merta ylittäessä mukana kulkee oma auto tai moottoripyörä.


  Viking Linen tarjoamat palvelut eivät todellakaan rajoitu pelkkään laivamatkaan.

  – Matkapakettimme sovitetaan asiakkaan tarpeisiin. Valittavina ovat niin matkan pituus, majoitusmuoto, aktiviteetit kuin retketkin, kertoo Pirkko Manselin Viking Linen Ahvenanmaan toimipisteestä.

  Lomalleen voi varata myös vaikkapa kylpylähoitoja tai vuokrata kulkuneuvon perheen liikkumista helpottamaan.

  Määränpäänkään ei tarvitse pysyä samana, vaan matkailija voi viipyä vaikkapa kaksi yötä Maarianhaminassa ja siirtyä tämän jälkeen maaseudun rauhaan mökkeilemään. Meno- ja paluumatkat ovat niin ikään räätälöitävissä. Silloinkin, kun Ahvenanmaalle on saavuttu manner-Suomesta Suurta Postitietä pitkin, taittuu kotimatka mukavasti Viking Linen upeilla aluksilla joko Maarianhaminan tai Långnäsin satamasta.

Tapahtumia vuoden ympäri


  Mielenkiintoisia tapahtumia on Ahvenanmaalla tarjolla läpi vuoden. Syyskuu on saaristossa perinteisesti sadonkorjuujuhlien aikaa. Jouluisia markkinoita järjestetään eri viikonloppuina, minkä ansiosta Ahvenanmaan jouluhumuun halajavalla on useampia vaihtoehtoja loman ajankohtaa ajatellen. Joulun ajan aloittaa Maarianhaminan joulukadun avajaiset marraskuun lopulla, mitä seuraavat pikkujoulumarkkinat Jan Karlsgårdenissa sekä joulumarkkinat Maarianhaminassa ja Merikorttelissa.

  Ahvenanmaan kevät on kulttuuria tulvillaan. Maaliskuussa järjestetään viisipäiväiset Maarianhaminan kirjallisuuspäivät. Perinteikäs tapahtuma kokoaa kirjallisuuden ystäviä kaikkialta Pohjoismaista. Ahvenanmaalla on oma musiikkiopisto, jonka ansiosta musiikkielämä on vilkasta, ja konsertteja on lähes viikoittain. Myös pääsiäinen tuo tullessaan erilaisia tapahtumia. Osa Ahvenanmaan museoista, kuten hiljattain uudistettu Merenkulkumuseo, on avoinna ympäri vuoden.

Urheilullinen Ahvenanmaa

  Ahvenanmaa on liikunnallisen matkailijan unelmakohde, ja Viking Line tarjoaakin laajan valikoiman erilaisia kokonaisuuksia aktiiviseen lomaan.

  – Golfpaketit ovat lomalaisten suosiossa, kuten myös kalastuspaketit, joihin sisältyy kaikki tarvittava venettä ja kalastuskorttia myöten, Pirkko Manselin kertoo.


Kuva: Visit Åland
  – Kalastuskausi Ahvenanmaalla on jatkuva, ja halutessa mukaan saa oman kalastusoppaan, hän vihjaa.

  Viking Linen kautta voi varata käyttöönsä myös menopelin saaristokierrosta varten. Vuokrattavana on muun muassa polkupyöriä ja mopoja. Meriretkeä suunnitteleva voi valita kanootin, kajakin tai veneen. Ryhmille järjestyy myös oma opas mukaan.

  Uintimahdollisuuksia tarjoavat Ahvenanmaan kaksi uimahallia. Meressäkin pääsee uimaan vuoden ympäri, mikäli avannossa kastautuminen ei pelota.

  – Ahvenanmaa on suosittu kohde treenileirien ja urheilutapahtumien järjestämiselle, ja myös urheilujoukkueita varten Viking Linelta löytyy omat pakettinsa, Pirkko Manselin kertoo.

  Kesäkuussa Ahvenanmaalla järjestetään Suomen suurin 11-vuotiaiden jalkapalloturnaus Alandia Cup, joka kerää Ahvenanmaalle vuosittain noin 4 500 pientä futaajaa. Syksyllä 2014 henkiin herätettiin pari vuotta uinunut Ahvenanmaan maraton.

Omalla bussilla ovelta ovelle

  Ahvenanmaalla oma linja-auto helpottaa ryhmä- ja kokousmatkailijoiden sekä koululais- ja urheiluryhmien liikkumista. Viking Linen bussifirmalla on 12 ympäristöystävällistä linja-autoa, joita voi vuokrata käyttöönsä ryhmän tarpeiden mukaan. Bussi voi kulkea mukana koko matkan ajan, aina lähtöhetkestä kotiinpaluuseen asti, tai ainoastaan Ahvenanmaalla oleskelun ajan. Oma kulkupeli helpottaa myös turnausten ja kokousten ulkopuolella vietettävää vapaa-aikaa.

Kulinarismia ja panimokierroksia

  Maittavaa lähiruokaa on Ahvenanmaalla tarjolla runsaasti. Tuoretta kalaa saadaan jatkuvasti, ja erikoisviljely on merkittävässä roolissa lähiruoan tuotannossa. Ateriallan voi nauttia muun muassa paikallisesti viljeltyä parsaa. Ahvenanmaalta saadaan suuri osa koko Suomen omenasadosta.


Ahvenanmaalaista satoa. Kuva: Visit Åland
  Pienpanimo Stallhagen valmistaa maukkaita olutlaatuja, ja panimokierrokselle osallistuminen järjestyy ryhmille Viking Linen kautta matkaa varatessa. Myös kahvila-ravintola Smakbyn tarjoaa juomamaistiaisia, joissa pääroolissa on omassa tislaamossa valmistettu omenaviina. Paikallisten juomien lisäksi sekä Stallhagen että Smakbyn tarjoilevat suussa sulavaa ruokaa.

Loma alkaa laivalla

  Loman kruunaa laivamatka Viking Linen upeilla risteilyaluksilla. Turun ja Ahvenanmaan väliä kulkevat aamuisin Turusta lähtevä Amorella sekä iltalähdöllä Viking Line -perheen uusin jäsen ja ylpeydenaihe Grace. Helsingistä Ahvenanmaalle ja takaisin kulkee kerran päivässä joko Gabriella tai Mariella.


Viking Gracen upea kylpylä. Kuva: Okko Oinonen
  Risteilyaluksilla ohjelmassa on paljon viihdettä niin lapsille kuin aikuisillekin. Herkullinen ruoka, merelliset maisemat ja monipuoliset ostosmahdollisuudet viihdyttävät niin ikään koko perhettä.

  – Grace-laivan kylpylä on kokemisen arvoinen elämys, Pirkko Manselin kehuu tyytyväisenä.

www.vikingline.fi/ahvenanmaaTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »