Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Parainen, ArtBank Parainen, taidegalleria, Salvador Dali, kalkkivilouhos, Kuntoreitti, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö, Saaristomeren kansallispuisto, Anita Salonen


Kesäidylliä Paraisten keskuspuistossa. Kuva: Paraisten kaupunki

Surrealistinen saaristokaupunki

Saaristokaupunki Parainen vetää puoleensa niin aidon meriluonnon kuin surrealisminkin ystäviä! Uniikki taidegalleria Art Bank hätkähdyttää upeilla Dali-töillään.


  Paraisten kaupunkiin kuuluvat Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon lisäksi pirstaleinen ulkosaaristo, joka on saaristokaupungin erikoisin kunta-alue. Karu ja toisaalta rehevä saaristo koostuu pienistä kallioluodoista ja näitä isommista, asutuista saarista. Myös merellisen kaupungin ydinkeskustasta löytyy omintakeista katsottavaa ja koettavaa.

Ainutlaatuinen Art Bank


  – Art Bank Parainen -taidegallerian kaltaista ei Pohjoismaista löydy. Ted Wallinin pyörittämän gallerian keskipisteenä ovat Salvador Dalín teokset ja huonekalut. Taitelijan tietävät kaikki, mutta nyt suomalaisilla on mahdollista päästä livenä katsomaan ja kokemaan taiteilijamestarin töitä, matkailutiedottaja Anita Salonen hehkuttaa.  Salvador Dalí Private Exhibition sisältää hätkähdyttäviä Dalin veistoksia, huonekaluja, maalauksia ja muita taideteoksia. Art Bankilla on yksinoikeus myydä Salvador Dalí -huonekaluja Skandinaviassa ja Venäjällä. Aidot Dalí-huonekalut on numeroitu ja sertifioitu.

Poikkitaiteellinen Dalí

  Espanjassa 1904 syntynyt Salvador Dalí on yksi surrealismin suurista mestareista. Mielikuvituksestaan ja tavanomaisuudesta poikkeavasta käytöksestään tunnettu mies muistetaan parhaiten maalauksistaan, mutta hän ansioitui myös elokuvien, veistosten, valokuvien, muodin, teatterin ja kirjoittamisen parissa.

  Madonna of Port Lligat on kenties tunnetuin taiteilijan uskonnollisista taideteoksista. Suurin osa Dalín Madonna-aiheisista teoksista sai hänen Gala-vaimonsa kasvot. Paraisten galleriassa matkailija pääsee tutustumaan moniin Salvador Dalín teoksiin aivan kosketusetäisyydeltä.

Vaihtuvia näyttelyitä

  Dalin tuotannon lisäksi galleria kutsuu huomaansa kotimaista taidetta. Art Bank Gallery of Fine Arts koostuu vaihtuvista suomalaisten eturivin taiteilijoiden näyttelyistä. Kaikki esineet ovat myös myynnissä.

  Gallerian yhteydessä on pieni, tyylikäs lahjatavaramyymälä. Laadukkaat tuliaiset ja korut ovat saaneet vaikutteita Salvador Dalílta ja muiden galleriassa esillä olevien taiteilijoiden töistä.

Kaunis keskusta

  Paraisilla on paljon jännittävää katsottavaa, kuten historialliset kohteet, rakennukset ja Suomen suurin kalkkiavolouhos. Uusi, Kirkkosalmen molemmin puolin kulkeva Kuntoreitti kuntoiluvälineineen on osoittautunut erittäin suosituksi.

  – Meillä meri on läsnä koko ajan. Aktiviteetteja riittää joka makuun olet sitten uinnin, kalastuksen, veneilyn tai luonnossa liikkumisen ystävä. Jopa aivan Paraisten keskustassa, Kirkkosalmen varrella pääsee ihastelemaan veneitä, jotka ajavat kesäisen kaupungin läpi, Anita Salonen maalailee.

  Matkailijoiden palveluksessa on osaavia oppaita, jotka mielellään auttavat ryhmiä suunnittelemaan ja toteuttamaan retkiä.  – Parainen muodostuu lukemattomista saarista, ja kaupunki on tehnyt liikkumisen mahdollisimman vaivattomaksi. Haluamme, että matkailijoiden on mahdollisimman helppo liikkua autolla, veneellä ja vaikkapa pyörällä. Olemme luoneet toimivan lossien, yhteysalusten ja linja-autojen verkoston.

Taivaan ja meren saumassa


  Helsingin ja Tukholman keskivälissä sijaitsevassa Nauvossa on kaksi pääsaarta sekä noin 3 000 pienempää saarta ja luotoa. Suuri ainutlaatuinen saaristo tuhansine pienine ja isoine saarineen ja luotoineen antaa leimansa paikkakunnalle. Korppoo muodostuu noin 2 000 saaresta ja luodosta. Sen saaristossa on sekä vehreitä saaria että karua karikkoa. Matkailijat pääsevät vaeltamaan rantoja pitkin, ja salmet tarjoavat hyvät melontamaisemat.

  Noin 700 saaren Houtskari tarjoaa vaihtelevia maisemia ja runsaan kasvilajiston. Alue on tunnettu myös hyvin hoidetuista maanviljelysmaistaan. Iniössä saaria ja luotoja on yli 1000 ja rantakilometrejäkin yli 700. Iniökin on osa Saariston Rengastietä, ja sieltä on hyvät yhteydet eri suuntiin.

  – Iniön aidossa saaristoympäristössä voi bongata vaikka merikotkan, kehaisee Salonen. Saaristoalue on kaiken kaikkiaan kokemisen arvoinen. Luonto takaa toinen toistaan upeampia luontoelämyksiä.  – Saaristossa taivas ja meri kohtaavat, ja meillä sen pääsee kokemaan ihan saumakohdassa, Anita Salonen maalailee.

Suomen aurinkoisin paikka

  Ulkosaaristossa on ollut asutusta jo 4 000 vuoden ajan, myöhäisestä kivikaudesta lähtien. Runsaat luonnonantimet houkuttivat ensimmäisiä asukkaita; meri tarjosi kalaa ja hylkeitä, merilinnuista puolestaan saatiin ravintoa ja untuvia. Karjatalouden ja maanviljelyksen lisäksi saaristolaiset harjoittivat kauppaa, käsitöitä ja merenkulkua. Viikinkien retket itään kulkivat ulkosaariston poikki ja myöhemmin samoilla reiteillä purjehtivat hansakauppiaat.

  Nykyään ulkosaariston tärkeimpiä elinkeinoja on matkailu sen monissa muodoissaan. Muun muassa vierasvenesatamia ja -laitureita rakennetaan ja kehitetään jatkuvasti. Tuorein esimerkki niistä on uusi satama Iniön Norrbyssä.

  Ulkosaaristo on osa Saaristomeren kansallispuistoa ja Saaristomeren biosfäärialuetta. – Ilmasto on ihanan leuto, ja ulkosaaristo onkin Suomen aurinkoisinta seutua. Utö on touko–elokuussa keskimäärin Suomen aurinkoisin paikka, muistuttaa Salonen.

www.saaristo.orgTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »