Nro 4-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ;  Talvi ; 
Avainsanat: Rauman Kaupunginteatteri, Villit Vuodet, Vexi Salmi, Heikki Paavilainen, Kirsi-Kaisa Sinisalo, Tapani Hellstén, Joni Kuokkanen, Lauri Ketonen, Johanna Pakonen

Vexi Salmen elämästä kertova musikaali


Villit Vuodet, Vexinä Lauri Ketonen ja naispääosassa teatteridebyyttinsä tekevä Johanna Pakonen. Kuva: Harri Joensuu

Villit Vuodet
rantautui Raumalle

Syyskuun alussa Rauman Kaupunginteatterissa ensi-iltansa saanut musikaali Villit Vuodet kertoo sanoittajalegenda Vexi Salmen elämästä. Musikaalia on esitetty aikaisemmin muun muassa Hämeenlinnassa, Valkeakoskella ja Oulussa. Rauman Kaupunginteatteriin esitys rantautui entisen teatterinjohtajan Kirsi-Kaisa Sinisalon aloitteesta.


”Vexi puhui, minä kirjoitin”

  Musikaalin käsikirjoitus on Vexi Salmen ja teatterin monitoimimiehen Heikki Paavilaisen yhteistyön tulosta.

   – Työnjako oli selkeä, Vexi puhui ja minä kirjoitin. Välillä neuvoja kyseltiin myös Vexin Katri-vaimolta, Heikki Paavilainen naurahtaa.

  – Käsikirjoituksessa on pyritty tuomaan esiin Vexin värikkään elämän käännekohdat aina lapsuudenmuistoista tähän päivään. Raumalla nähdään musikaalista päivitetty versio, lupaa Paavilainen, joka toimii myös esityksen ohjaajana.

   Yhteistyö Heikki Paavilaisen ja Vexi Salmen välillä alkoi sattuman kautta. Entinen Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén heitti kesken jääkiekko-ottelun ilmoille ehdotuksen, että Paavilaisen pitäisi tehdä musikaali yhdessä Vexi Salmen kanssa.

  – Seuraavassa jääkiekkomatsissa tapasimme Vexin kanssa ja aloimme keskustelemaan aiheesta. Siitä alkoi upea yhteistyö ja ystävyys, Paavilainen muistelee.

Teatteripersoonan paluu Raumalle

  Rauma ei suinkaan ole ohjaaja-käsikirjoittajalle vieras paikka, sillä Paavilainen toimi Rauman Kaupunginteatterin johtajana vuosina 1999–2005. Paavilainen oli teatterin johdossa, kun uusi teatterirakennus valmistui kanaalin varrelle.

  – On hienoa palata Raumalle. Rauma on upea kaupunki ja vaikka joukossa on luonnollisesti uusiakin kasvoja, on mahtavaa päästä tekemään töitä tutun porukan kanssa, Paavilainen kehuu.

  – Raumalla esitystä on tekemässä huipputiimi. 30 vuoden kokemus on kyllä opettanut tunnistamaan, milloin esityksestä on tulossa erityisen hyvä. Näyttelijöiden suoritukset ovat energisiä, suorastaan säteileviä, Paavilainen jatkaa.

”Äärimmäisen hauska, äärimmäisen koskettava”

  Katsomossa saatetaan yllättyä siitä, kuinka monen kappaleen sanoitukset ovatkaan Vexi Salmen käsialaa. Musikaalissa on mukana monen tunnetun esittäjän tuotantoa. Yli 3 200 Vexin sanoittamasta levytetystä kappaleesta Villit Vuodet -musikaalissa kuullaan kaikkiaan 23.

  Vexin ja Irwinin ystävyys ja yhdessä koetut kommellukset saavat yleisön hykertelemään naurusta. Parivaljakon yhteinen taival alkoi jo nuorena, kun 5-vuotias Vexi tirvaisi Irwiniä nenään osoittaakseen olevansa kadun kingi.

  – Joni Kuokkasen eläytyminen Irwinin rooliin on uskomatonta, Paavilainen ylistää.

  Vexinä Rauman Kaupunginteatterin lavalla nähdään Lauri Ketonen ja naispääosassa teatteridebyyttinsä tekevä Johanna Pakonen.

  – Villit Vuodet -musikaali on äärimmäisen hauska, mutta myös äärimmäisen koskettava. Niin useasti kuin olenkin esityksen nähnyt, kerta toisensa jälkeen se saa silmäni kostumaan, tunnustaa Paavilainen.

www.raumanteatteri.fiTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »