Nro 4-2014
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ;  Talvi ; 
Avainsanat: Jyväskylän kaupunginteatteri, Lainahöyhenissä, Jouni Huhtaniemi, Lasse Hirvi, Timo Rissanen, Jouni Innilä, Joni Leponiemi, Kauppamatkustajan kuolema, Anssi Valtonen, Jorma Böök, Pieni raha, sirkku Peltola

Jyväskylän kaupunginteatterissa


Lainahöyhenissä: Madame Reunaud (Taina Reponen), Georges (Jouni Innilä), Albin (Joni Leponiemi), Monsieur Reunaud (Jukka-Pekka Mikkonen) ja Francis (Ville Kiljunen). Kuva: Jiri Halttunen

Suuria tunteita
                 ja suvaitsevaisuutta

Jyväskylän kaupunginteatterin supersyksy hellii katsojia. Monipuolisen ja värikkään tuotannon punaisena lankana kulkee suvaitsevaisuuden sanoma. Musiikkikomedia Lainahöyhenissä on kauden lippulaiva.


  Riemukas ja hersyvän hauska Lainahöyhenissä-musikaalikomedia vaikuttaa pukuloistollaan ja mukaansatempaavalla musiikillaan. Kaiken glamourin ja glitterin alta löytyy kuitenkin näytelmän tärkeä ja puhutteleva sanoma.

  – Tarina kertoo oikeudestamme olla sitä, mitä olemme ja rakastaa ketä haluamme. Tämä inhimillinen viesti on ajankohtainen aina, myös ajassa, jota elämme, pohtii markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi.

  Musiikista Lainahöyhenissä pääsee nauttimaan täysin siemauksin. Vetovastuussa on neljännesvuosisadan Helsingin kaupunginteatterissa pianisti-kapellimestarina työskennellyt Lasse Hirvi.

  – Uunituore kapellimestarimme on rautainen ammattilainen ja saa kahdeksanhenkisen orkesterimme panemaan parastaan. Tarttuvat teemat jäävät mieleen, ja voin luvata, että sali soi hienosti, Huhtaniemi jatkaa.

  Musikaalikomedian ohjaa vieraileva ohjaaja Timo Rissanen, ja päärooleissa nähdään Jouni Innilä ja Joni Leponiemi.

Elokuvaversio muistissa


  Lainahöyhenissä on ranskalaisen Jean Poiret´n kirjoittama farssi vuodelta 1973. Näytelmä oli heti menestys, ja sitä esitettiin 1800 kertaa. Kymmenen vuotta myöhemmin näytelmä sovitettiin musikaaliksi, jonka käsikirjoituksesta vastasi amerikkalainen Harvey Fierstein. Moni muistaa elokuvaversion The Birdcage (Lintuhäkki), jonka tähtenä loisti muun muassa hiljattain edesmennyt Robin Williams.

Kauppamatkustaja todellinen klassikko


  Vahvaa ja väkevää draamaa puolestaan tarjoilee Kauppamatkustajan kuolema. Arthur Millerin näytelmä luotaa kuusikymppisen Willy Lomanin ja hänen perheensä elämää. Työlleen uhrautunut ja menestystä etsinyt perheen isä yrittää vastata yhteiskunnan yhä koveneviin vaatimuksiin. Miten käy unelmien, odotusten ja lupausten?

  Kauppamatkustajan kuolema kuorii valheellisuutta ja näyttää valoa oman tiensä kulkijoille. Näytelmän ohjaa Anssi Valtonen ja pääroolissa nähdään Jorma Böök.

Elämänmakuinen Pieni raha


  Katsomisen arvoinen on myös kansainvälistä mainetta niittänyt, Sirkku Peltolan koskettava Pieni raha. Tekstissä on ajattoman klassikon ainekset. Näytelmän maailma on inhimillinen, elämänmakuinen ja tosi, kieli omintakeista ja rikasta.

  Tarinassa viisikymppinen Jason elelee syrjäisessä mökissä huolehtivaisen äitinsä kanssa. Kyläyhteisön toisiinsa kietoutuva elämä on pysähtynyttä, mutta tasapainoista, onnellistakin. Jasonin huippuhetki on jokaviikkoinen linja-automatka lähikaupunkiin, jossa asiat hoituvat täsmällisesti toistuvien rituaalien tapaan. Eräänä päivänä kaikki muuttuu, kun Jason törmää kaupungissa uusiin ihmisiin.

 www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteriTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »