Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Punkaharju, Taidekartano Johanna Oras, taidenäyttely, kesäateljee, Art Shop, Johanna Oras, Reijo Oras


Johanna Oras ateljeessaan. Kuva: Studio Jouko Järvinen

Taidekartano Johanna Oras
avaa
  taiteilijan työprosessia
poikkeuksellisella tavalla

Toimintansa lopettaneen Retretin alueen sydämessä Punkaharjulla sijaitseva Taidekartano Johanna Oras jatkaa alueen kunniakkaita taideperinteitä.


  Oraksen kartanossa palkitun taiteilijan työt ovat kaikkien kävijöiden koettavina helposti ja maksutta. Idyllisessä kartanossa ja sen miljöössä taidekokemus yhdistyy kulttuurimatkaan, sillä vuonna 1857 rakennettu, rakkaudella ja kunnioituksella kunnostettu kartano on hyvin säilynyt esimerkki vanhasta suomalaisesta kartanoarkkitehtuurista.


Tuunaankartano toimii taitelijan kesänäyttelytilana. Kuva: Studio Jouko Järvinen
   Johanna Oraksen ja hänen miehensä Reijon omistukseen Tuunaankartano siirtyi syksyllä 2009, taiteilijan sanoin ”puolivahingossa”.

  – Olimme etsineet paikkaa, johon perustaa pysyvä kesänäyttelypaikka. Hakusessa oli rantatontti, johon saisi rakennettua myös erämaa-ateljeen, Johanna Oras kertoo.

  – Ystäväperhe tarjosi meille kuitenkin Tuunaankartanoa, kun olimme heidän luonaan kyläilemässä. Ihastuimme paikkaan, ja koska Itä-Suomi oli meille alueena ennestään tuttu, päätimme hankkia kartanon itsellemme.

Taiteilijan työtä livenä

   Taidekartano Johanna Oras avasi ovensa ensimmäisen kerran kesällä 2010. Kartanon pihapiirissä sijaitsevaan, 1700-luvun lopulla rakennettuun väentupaan remontoitiin taiteilijalle ateljee, jossa kävijät pääsevät ”livenä” seuraamaan taideteosten syntyä. Se, että taiteilija päästää luomistyön aikana yleisön niin ”iholle”, on Suomessa hyvin harvinaista.


Pihapiirissä sijaitsevassa ateljeessa vierailijat voivat päästä seuraamaan taideteosten syntyä. Kuva: Studio Jouko Järvinen
  – Luomisprosessi on hyvin henkilökohtainen tilanne, jota ei mielellään jaa muiden kanssa, Johanna Oras selittää.

  – Itsekin teen varsinaisen luomis- ja luonnostelutyön mieluiten yksin, mutta töiden loppuunsaattamisen vaiheessa otan mielelläni katsojia mukaan.

   Ihmisiä kiinnostaakin taiteilijan työ ja prosessiin liittyvät vaiheet. Ateljee on avoinna aina Taidekartanon aukioloaikoina, ja sinne voi piipahtaa koska vain. Aikataulutettua maalausnäytöksiä Johanna Oras ei järjestä, vaan yleisö pääsee osalliseksi autenttisiin tilanteisiin.

  – Kun on inspiraatio, tehdään töitä, Oras sanoo.

Ryhmille varauksesta

   Työskennellessään Johanna Oras kertoo työskentelytavoistaan, ja eri vaiheissa olevien töiden avulla katsojat pääsevät näkemään, minkälaisia vaiheita öljyvärimaalauksen valmistumisessa on.

   Ateljeehen mahtuu myös suurempia ryhmiä, ja Johanna Oras ottaakin niitä vastaan mielellään. Ryhmien on kuitenkin hyvä varata aika etukäteen, jotta taiteilija varmasti on paikalla haluttuun aikaan.


Johanna Oras ja teräsveistos ateljeen edustalla. Kuva: Studio Jouko Järvinen
   Ateljeen ja kartanoon rakennetun näyttelytilan lisäksi taide levittäytyy myös laajemmalti kartanon piha-alueelle, ja pihapiiriin syntyy jatkuvasti myös jotain uutta: Johanna Oras on suunnitellut pihapiiriin kaksi teräsveistosta, ja päärakennuksen viereen viime syksyn ja kevään aikana rakennetussa Pikku-Villassa on tila ”Muistoja Retretistä" -näyttelylle: nähtävillä ja ostettavissa on Retretin aikaisia muistoesineitä, postikortteja, julisteita, mukeja jne.

Talvella Louvre, kesällä Punkaharju

   Kuluneiden viiden näyttelykesän aikana yleisö on löytänyt Taidekartanon kiitettävästi: parhaana kesänä kävijöitä on ollut 25 000, ja myös kuluneena kesänä yleisöä kävi kylmästä kesäkuusta huolimatta lähes 20 000. Johanna Oras iloitsee siitä, että suomalaiset löytävät taiteen äärelle, vaikka perinteikäs Retretti ei enää olekaan toiminnassa.


Kartanossa on näyttelyn lisäksi Art Shop ,josta voi tehdä taiteellisia tuliaisostoksia. Kuva: Studio Jouko Järvinen
  – Ihmiset liikkuvat valtavasti kesäaikaan, joten kesä on paras aika näyttelyille, taiteilija toteaa.

   Taidekartano onkin avoinna vain kesäisin, ainakin toistaiseksi. Johanna Oras kertoo, että suunnitelmissa on ollut jonkinlaista näyttelytoimintaa joulun ja hiihtoloman aikoihin, mutta ainakin vielä Taidekartanon kausi alkaa kesän kynnyksellä. Talvella taiteilijan töitä on nähtävillä pääasiassa ulkomailla: joulukuussa Johanna Oraksen töitä on esillä Pariisissa Louvren kutsunäyttelyssä ja ensi keväänä Tuomiokirkon kryptassa Helsingissä. Vuoden päänäyttely on kuitenkin aina kesällä Punkaharjun Taidekartanossa.

Ihmisläheistä taidetta

   Johanna Orasta pidetään taidekentässä innovatiivisena uudistajana, joka on antanut vanhalle asetelmataiteelle uudet kasvot. Oraksen aiheiksi kankaille päätyvät mm. elokuvat, kirjat ja ajankohtaiset maailmantapahtumat. Modernit, monipuoliset aiheet lienevätkin yksi syy siihen, että Taidekartanossa käy kaikenlaisia ihmisiä.


Johanna Oras: Beyond the Sea
  – Toki perinteiset oopperan ystävät, jotka haluavat yhdistää oopperakäyntiinsä myös muuta kulttuuria, ovat suuri kävijäryhmä, Oras sanoo.

  – Mutta meillä käy myös paljon lapsiperheitä – kaikenlaisia ja -ikäisiä ihmisiä tasaisesti. Taidekartano ei ole mikään korkean kynnyksen hienostelupaikka, vaan täällä on kaikenlaisia teoksia, joista myös lapset pitävät.

www.johannaoras.com/taidekartanoTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »