Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Rantasalmi, Ruusuhovi, hotelli, ravintola, Kammi, Osmon pirtti, vierasvenelaituri, savusauna, Henrik Georg Harlin


Ruusuhovin kartanolla on värikäs ja mielenkiintoinen historia. Kuvat: Hotelli Ruusuhovi

Hotelli Ruusuhovi
henkii aatelista tunnelmaa

Rantasalmen kauniin luonnon syleilyssä, Saimaan aaltojen äärellä suomalainen lomaidylli tarjoaa parhaita puoliaan.


  Historiallinen kartanohotelli Ruusuhovi seisoo ylväänä Rantasalmen järvimaisemassa. Upea luonto ja historiaa henkivä kartanomiljöö houkuttelevat Ruusuhoviin vuosittain ison joukon matkailijoita: kokousvieraita, juhlaseurueita ja yksittäisiä majoittujia. Moni tulee jo pelkästään paikan vuoksi.

   Ruusuhovi on varsinkin erilaisten ryhmien suosiossa. Kesäisin hotellissa vietetään paljon juhlia: häät, syntymäpäivät ja muut juhlatilaisuudet saavat Ruusuhovissa arvoisensa puitteet, ja kokousvieraita viehättää rauhallinen ympäristö, jossa ajatukset irtoavat arjesta ja korkeatasoiset järjestelyt takaavat onnistuneen kokouspäivän.

Tiloja kaikenlaisille ryhmille

   Juhlien ja kokousten viettoon on kartanoalueella monia mahdollisuuksia täysin avaimet käteen -periaatteella valmistetuista tilausjuhlista itse toteutettaviin tilaisuuksiin.

   Päärakennuksen 120-paikkainen ravintolasali toimii loistavasti suurempien juhlien tai ruokatilaisuuksien näyttämönä. Alakerran juhlasalista puolestaan aukeaa kaunis näkymä kartanon ranta-alueelle, ja se sopii hyvin ohjelma- ja tanssitilaksi. Salin vieressä sijaitseva tunnelmallinen takkahuone on käytössä oleskeluun ja tunnelmointiin.   Valoisa juhlasali, josta on suora yhteys kartanon piha-alueelle, on oivallinen paikka myös kokouksille: kokoustilaan mahtuu 40–60 henkilöä, ja kokousvieraiden käytössä on videotykki, valkokangas ja fläppitaulu. Juhlasalista pääsee sujuvasti kartanon yläkerrassa olevaan ravintolaan, ja alakerrassa on myös useita erillisiä tiloja, joihin voidaan tarvittaessa sijoittaa pienryhmiä.

   Rannan tuntumassa, Ruusuhovin pihapiirissä sijaitseva tunnelmallinen ravintola Kammi soveltuu hyvin niin hääpaikaksi kuin pikkujouluihin, karaoke-iltoihin, hirvipeijaisiin ja muihin pienempiin tilaisuuksiin. Ravintolassa on oma keittiö ja tunnelmaa ravintolaan luo takka.


  Kammiin mahtuu juhlakattauksessa noin 60 henkilöä, ohjelmatilana se toimii 80 hengelle.


Navetan ylisillä voi pitää vaikkapa tanssiaiset. Kuva: Hotelli Ruusuhovi
   Navetan ylisille, Kartanon pihapiirissä sijaitsevaan juhlatilaan, mahtuu peräti 350 ihmistä, ja se soveltuukin hyvin suuriin pitoihin, tai tarvittaessa vaikka tansseihin.

   Talonpoikaistyylisellä piha-alueella Ruusuhovin päärakennuksen läheisyydessä sijaitsee Osmon pirtti – tila, joka sopii hyvin myös itse rakennettaville juhlille. Pirtin alakerrassa on iso keittiö, jossa valmistaa juhla- tai kokoustarjoilut isommallekin porukalle, suuri takkatupa ja lasiveranta. Yläkerran kolmeen makuuhuoneeseen pääsee majoittumaan, ja niiden lisäksi yläkerrassa on oleskelutila ja sauna. Ohjelma- ja tanssitilana Osmon pirtti soveltuu jopa 80 hengelle.

Lauteilla ja liikkuen

   Saimaa on luotu nautittavaksi niin rannoilta kuin laineilta käsin. Ruusuhoviin pääsee kätevästi myös veneellä, ja rannan vierasvenelaituri on matkailijoiden käytössä. Rannan läheisyydessä lämpenevät rantasauna sekä pitäjän parhaaksi kehuttu savusauna, joiden löylyistä kelpaa pulahtaa Saimaan vesiin vilvoittelemaan. Aktiivilomailijoita ja kokousvieraita kiinnostanee kartanon viereinen golf-rata ja läheinen lenkkipolku, joilla voi liikunnan lomassa purkaa päivän ajatuksia. Ryhmille hyvä tapa opiskella tiimityötä on lähteä kirkkovenesoudulle, jossa jokaisen on mukautettava liikkeensä yhteiseen tahtiin.

Historia näkyy arjessa

   Ruusuhovin kartanolla on värikäs ja mielenkiintoinen historia, jossa on jopa jännitysromaanin piirteitä. Nykyisen kartanon paikalla sijainneen tilan omistaja piilotti vuonna 1715 taloonsa Henrik Georg Harlinin, Kaarle XII:n armeijan upseerin ja tämän vaimon, Katarina I:n hovineidon, joita joukko kasakoita ajoi takaa avioparin saaman häälahjan tähden. Eestin kautta Uudellemaalle ja sieltä edelleen Saimaan rannalle paennut nuoripari solmi talon isännän kanssa sopimuksen, jonka nojalla tila siirtyi rauhan koittaessa Harlinien suvulle. Harlinit asuttivatkin tilaa 1800-luvun loppupuolelle asti, jolloin Rantasalmen kunta osti sen ja perusti kartanoon vaivaistalon.   Ruusuhovin kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1926 samalla paikalla sijainneen, tulipalossa tuhoutuneen Harlinien kartanon tilalle. Vuodesta 2002 kartano on ollut yksityisomistuksessa ja matkailukäytössä vuodesta 1984. Yhä vieläkin vanhan kartanon seinät henkivät entisaikojen aatelisten henkeä, ja kun kartanon pihamaalla kulkee, voi lähes kuulla takaa-ajajiaan pakenevan nuorenparin hevosen kavioiden kopseen…

www.ruusuhovi.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »