Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Sulkava, Suursoudut, Partalansaari, Varvinranta, kirkkovene, retkisoutu


Sulkavan Suursouduissa on ollut parhaimmillaan osallistujia yli 10 000. Kuva: Sulkava-seura ry

Suursoudut
on elämys

Sulkavan Suursoudut on vuosittain heinäkuussa Saimaalla järjestettävä, maailman suurimmaksi mainostettu soututapahtuma, jonka järjestäjä on Sulkava-seura ry.


  Ensimmäinen Sulkavan soututapahtuma järjestettiin vuonna 1968, jolloin veneentekijä Kauko Miettisen pitkään elänyt unelma Partalansaaren ympärisoudusta toteutui. Matkaan lähti 21 venettä ja 38 kilpailijaa, joista neljä souti yksin. Soutajista maaliin asti selvisi 36. Loppu onkin sitten soutuhistoriaa.

  Vuonna 2014 soudettiin järjestyksessään jo 47. Suursoudut, ja parhaimmillaan osallistujia on ollut yli 10 000. Vuosien varrella ohjelmaan on tullut mukaan retkisoutu. Varsinaisen osallistujaryntäyksen sai aikaan kirkkoveneiden mukaantulo, joilla kierrettiin ensimmäistä kertaa Partalansaaren ympäri vuonna 1984. Nykyisin tapahtuman yhteydessä voi nauttia Suursoutuihin osallistumisesta, vaikka kunto ei pitkään soutumatkaan riittäisikään: ohjelmaan on lisätty myös lyhyempiä, 4 ja 20 kilometrin reittejä.

Ikimuistoinen retkisoutu

  Retkisoutu kiertää noin 70 kilometrin matkan Partalansaaren ympäri. Retkisoutuja on kaksi, torstaista perjantaihin ja lauantaista sunnuntaihin. Matkaan lähtevät ensiksi pienveneet ja kanootit ja kirkkoveneet tuntia myöhemmin. Soutajien mukana seuraa 3-4 huoltovenettä, ja kumpanakin päivänä reitin varrella on kahvittelupaikka. Ensimmäisen päivän urakan päätteeksi soutajat ruokailevat, saunovat ja yöpyvät teltoissaan Sulkava-seuran omistamalla Varvirannan levähdys- ja yöpymisalueella, joka sijaitsee upeissa järvimaisemissa. Varusteiden kuljetuksesta soutustadionilta majapaikalle ja takaisin huolehtivat tapahtuman järjestäjät. Kahden päivän soudun jälkeen perille Soutustadionille saavuttaessa jokainen osallistuja saa kunniakirjan todistukseksi ikimuistoisesta retkestä.

Tosissaan kilpaa tai voimiaan koetellen


  Kilpasarjoissa 60 kilometrin reitti kuljetaan yhteen menoon. Eri ikäryhmille on omat sarjansa, ja lajiksi valittavana on yksinsoutu, parisoutu tai vuorosoutu. Kilpailuun voi tulla mukaan myös kanootilla tai kajakilla. Kirkkoveneillä on kolme kilpailua, joista kaksi on yösoutuja. Lauantain yösoudun yhteydessä ratkaistaan Suomen mestaruudet miesten, naisten ja sekasarjoissa.  Sulkava-seura vuokraa Suursoutuihin kirkkoveneitä. Mitäpä jos järjestäisit kavereillesi tai työporukalle mieleenpainuvan ja ryhmähenkeä nostattavan kokemuksen osallistumalla yhdessä ensi kesän Suursoutuihin!

www.suursuodut.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »