Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Sulkava, Linnavuori, Uitonrinteen puutaloalue, Kaartilanmäki, Aapiste, Tuakon Takomo, Sulkavan kirkko, Lohikosken kirkko


Linnavuorelta on mahtavat näköalat Saimaan Enonvedelle. Kuva: Sulkavan kunta

Soutukunta Sulkava on rauhallinen ja rento

Savonlinnan liepeillä sijaitseva vireä Sulkava tunnetaan erityisesti jokavuotisista Suursouduistaan ja silmiä hivelevistä järvimaisemistaan, jotka houkuttelevat tienoolle tuhansia kesävieraita vuodesta toiseen.


Majesteettinen linnavuori

   Sulkavan vetovoiman tunsivat jo kivikauden suomalaiset. Kunnan alueelta on löytynyt useita esihistoriallisia asuinpaikkoja mm. Myllykankaalta, Vilkaharjulta ja Hopeasaaresta. Tunnetuin Sulkavan historiallisista kohteista on Pisamalahden linnavuori, yksi Suomen arvokkaimmista ja tunnetuimmista muinaislinnoista.   Noin 55 metrin korkeuteen kohoavan linnavuoren kolme reunaa ovat äärimmäisen jyrkkäreunaiset. Idän puoleiselta, hieman loivemmalta reunalta löytyvät vanhat puolustusvallin jäännökset. Vallin muuri on noin 120 metriä pitkä, ja sen kivinen perustus on erittäin jykevä: se on tehty suurista kivistä, ja on edelleen paikoin lähes kaksi metriä korkea. Muurin takana, linnavuoren laella, on noin 100×120 metrin kokoinen alue, jossa on aikoinaan ollut muun muassa ainakin 14 heittokivikasaa.

   Vanhin toistaiseksi löytynyt kirjallinen maininta linnavuoresta on vuodelta 1561, mutta oletettavasti linnoitus on rakennettu jo rautakaudella tai keskiajalla. Erään teorian mukaan linna olisi rakennettu läntistä uhkaa eli hämäläisiä vastaan.

   Linnavuori on Sulkavan suosituimpia nähtävyyksiä eikä ihme: ”vuoren” laelta avautuvat upeat näkymät Saimaan Enonvedelle, ja soutukisojen aikaan sieltä on hyvä seurata veneiden kisaa alhaalla järvellä. Alue on hyvä retkipaikka, sillä sieltä löytyvät wc, grillipaikka ja retkisatama. Linnavuorelle on helppo tulla veneellä, sillä laiturien vieressä on vettä useita metrejä.

Perinteistä puutalomiljöötä keskellä kylää

   Sulkavalla ei tarvitse erikseen lähteä mielenkiintoisiin kohteisiin, sillä jo kunnan kirkonkylä on nähtävyys itsessään. Keskellä kylää sijaitseva Uitonrinteen puutaloalue on nimittäin valtakunnallisestikin tunnustettu ja merkittäväksi luokiteltu ympäristö- ja matkailunähtävyys.

   Uitonrinteellä, Saimaan rannan ja Mikkolantien välisellä alueella, on useita viehättäviä mansardikattoisia rakennuksia perinteisine pihapiireineen. Kauniita puutaloja on entisöity vanhaa kunnioittaen ja Uitonrinteen miljöössä kulkija voi helposti siirtyä ajatuksissaan menneiden vuosikymmenien huvilaelämään.


Sulkavan matkailuinfo toimii kahvila-puoti Alinassa. Kuva: Sulkavan kunta
   Alueella sijaitsevat myös tärkeät matkailuun liittyvät kohteet: soutustadion, veneilykeskus Kulkemus, satama, kesäisin avoinna oleva, paikallisia käsitöitä myyvä Kästyöpuoti sekä kunnan matkailuinfo, joka toimii kahvila-puoti Alinassa. Infossa voi matkailuvinkkejä sulatella höyryävän kahvi- tai teekupposen ja suussasulavien leivonnaisten parissa.

Sulkavan henki elää paikallisessa käsityössä

   Ryhmämatkailijoille ja käsityön ystäville Sulkavalla erinomainen kohde on Kaartilanmäki, muotoilija Riikka Kaartilanmäen ja seppä Jarkko Kaartilanmäen myymälä ja työpaikka Sulkavan viehättävässä maalaisympäristössä. Vuonna 1907 rakennetussa jugend-tyylisessä vanhassa kansakoulussa ja sen pihapiirissä on myös Kaartilanmäkien koti.


Aapisteen tuotteita. Kuva: Sulkavan kunta
   Riikka Kaartilanmäki suunnittelee pellavaisia tekstiili- ja sisustuotteita tuotemerkillä Aapiste. Tuotteiden kuoseja inspiroivat lähiluonto, ajan kultaamat muistot ja arkiset ilmiöt. Jarkko Kaartilanmäen kymmenen vuotta sitten perustama sepän paja Tuakon Takomo valmistaa metallisia tuotteita, jotka henkivät vahvasti kansallisromantiikkaa ja Sulkavan upean vesistön vaikutusta. Myös Sulkava ja sulkavalaisuus ovat suuressa roolissa sekä Riikan että Jarkon tuotteissa. Kaksinkertaisen taonnan Suomen mestarin Seppämestarin muotoilu perustuu pitkälti perinteiseen, suomalaiseen muotoiluun, joka näkyy käyttöesineiden, kuten naulakoiden, porttien ja erilaisten työkalujen käytettävyytenä. Ryhmien on mahdollista päästä tilauksesta seuraamaan taontanäytöksiä itäsuomalaisen maaseudun rauhassa.

Kaksi kaunista kirkkoa


   Kirkkohistoriasta kiinnostuneille Sulkava tarjoaa kaksikin mielenkiintoista käyntikohdetta, Sulkavan ja Lohikosken kirkot. Sulkavan vuonna 1822 valmistunut kirkko on puinen kaksoisristinkirkko, jonka erikoisuutena ovat kiinteiksi sorvatut kynttilänjalat. Huomiota herättää myös lukkarinpönttö eli lukkarintaulu, josta lukkari johti seurakunnan kirkkoveisuuta. Kirkon valmistumisvuonna kiellettiin kirkon lattian alle hautaaminen, joten nykyisen kirkon valmistuessa rakennettiin edellisen kirkon hirsistä 8-kulmainen hautaholvi hautojen suojaksi.

   Lohikosken kirkko on päätytornillinen pitkäkirkko 1930-luvulta. Sen on suunnitellut arkkitehti Ilmari Virkkala, joka on myös maalauttanut neljä metriä korkean alttaritaulun, lehterin kaiteen 9 maalausta kristillisistä symboleista sekä lehterin ikkunasta värilasituksena loistavan ristin.

www.sulkava.fi/matkailuTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »