Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Puumala, Niinisaari, Hätinvirran lossi, Liehtalanniemen museotila, Okkola, Ravintola Niinipuu, atelje Honey Moon, Korpigalleria, Paula Lamio-Matinen, M/S Kaunis Veera, Mika Nurmi, risteily, troolinveto


Hätinvirran lossilla pääsee Niinisaareen ympäri vuorokauden. Kuva: Matti Vainikka

Niinisaari
           – saaristokylä Saimaalla

Niinisaari tarjoaa tekemistä ja näkemistä koko päiväksi. Paikalliset herkut ja taidenautinnot luonnonkauniissa ympäristössä täydentävät elämyksen.


  Niinisaareen pääsee tunnelmallisella, ympäri vuorokauden kulkevalla Hätinvirran lossilla. Puumalan keskustasta lossirantaan kuljetaan pitkin kaunista maisematietä, joka polveilee mäntykankailla ja hietikkopoukamien varsilla – ja Saimaa on aina vain kiven heiton päässä!

  Niinisaaressa mielenkiintoiset matkailukohteet ovat kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan.

Entisajan kalastajatila elää

  Niinisaaressa vierailija voi pistäytyä muun muassa Liehtalanniemen museotilalle, joka on korkeatasoinen luonnon- ja kulttuurinsuojelukohde. Elävä museo johdattaa ainutlaatuisiin 1900-luvun vaihteen tunnelmiin ja antaa välähdyksen ajan elämäntyylistä pienellä, syrjäisellä pienviljely- ja kalastustilalla. Opaspehtorin tarinat vievät sadan vuoden taakse ja tutustuttavat Liehtalan Jallun elämään Saimaan saaressa.

  Tilalla on kotieläimiä, savusauna, torppa ja vieraslaituri veneilijöille. Melojille on oma rantautumispaikka, ja luontopolulla voi tutustua saariston viehättävään luontoon.

Makuja ja maalaistunnelmia

  Ravintola Niinipuun rustiikin maalaistunnelman kruunaavat ruokapöydän mahtavat maut. Tuoreet kalat, maukkaat metsän antimet ja lähipellon juurekset ovat puhdasta lähiruokaa parhaimmillaan.

  Niinisaaren Okkolan pihapiirissä toimiva Niinipuu on rakennettu vanhaan, komeaan kivinavettaan. Vintillä alkuperäiset kattoparrut on jätetty kauniisti näkyviin, ja sisustus mukailee talon henkeä. Talon emänä Paula Okkola kertoo tarinoita tilan historiasta, ja näkösällä on myös entisaikain mielenkiintoista esineistöä, kuten peittaustynnyri, rukkeja ja varstoja.

  Vetosiltaa pitkin pääsee ylös tunnelmalliselle vintille, jonne voi kesäaikana kattaa noin sadalle hengelle. Alakerrassa on 35 asiakaspaikkaa.

  – Kaikki eivät tunne vielä Suomen kaunista sisäsaaristoa. Saimaa on elämyksellinen ja taatusti tutustumisen arvoinen. Niinisaari on nimensä mukaisesti saari, jonne pääsee vain lossilla ja veneellä. Jo se on monelle ainutlaatuinen kokemus, uskoo Paula Okkola.


Niinipuun muikkuherkkuja. Kuva: Okkolan lomamökit
  Lähiruoka on Niinipuun valtti. Muikut nousevat suoraan lähivesiltä, ja savustuspönttö pöhisee omalla pihamaalla. Vuodenkierto ja sesongit elävät värikkäästi ruokalistalla. Isännän poimimat kantarellit pääsevät piirakkaan, kastikkeeseen tai keitoksi. Listan erikoisuutena on omien marjamaitten mustikkakukko.

Okkolassa on oma satama ja laivalaituri. Syväys takaa pääsyn isoillekin huviveneille.

Taiteen tyyssija, rauhan saareke


  Honey Moonin Korpigalleria johdattaa taide-elämysten äärelle Saimaan sopukassa, kauniin luonnon keskellä. Galleristi Paula Lamio-Matisen Korpigalleria on tarjonnut korkeatasoisia taide-elämyksiä jo 15 vuotta. Galleriassa esittäytyvät maankuulut taiteilijat. Kesäkauden vierailevat näyttelyt ovat löytäneet yleisönsä vuodesta toiseen. Tänä vuonna katsojia valloittivat Juhani Palmu ja Mika Törönen.

  Lamio-Matisen omiin teoksiin puolestaan pääsee tutustumaan kotikahvion puolella. Luovuutensa taiteilija ammentaa etenkin ympäröivästä luonnosta. Alkuun Saimaan kaunista maisemaa tallentui pääasiassa posliinille, nyttemmin ateljeessa syntyy niin pastelli-, akvarelli- kuin öljyväritöitäkin.


Korpigalleria. Kuva: Honey Moon
  – Galleriaksi muutettu ikkunaton, sisätiloiltaan täysin musta betonibunkkeri rakennettiin aikoinaan pankkikorttien laserkuvauksia varten. Nimikin oli tuolloin Laserila. Ostimme tilan 1996, ja aloimme muokata sitä kulttuurikäyttöön. Dramaattinen musta tarjoaa ainutlaatuisen foorumin taiteelle, galleristi lupaa.

  Honey Moonia ympäröivä kauneus rauhoittaa sielua. Paikka tarjoaa oman rauhallisen saarekkeensa luonnon keskellä. Silmä lepää paitsi taiteessa myös upeassa puutarhassa. Saimaan rannallekin on vain 20 metrin matka.

Trooliristeilyllä tuntumaa muikkuihin

  M/S Kaunis Veera vie matkailijat maisemaristeilylle keskelle kauneinta sydän-Saimaata vaikkapa troolinvetonäytösristeilylle. Muikkutroolaus takaa ainutlaatuisen saaristoelämyksen.

  – Saimaan selkävedet kauniine rantamaisemineen jo yksistään hivelevät silmää, ja troolinveto tekee matkasta mieleenpainuvan kokemuksen, lupaa laivuri Mika Nurmi.


M/S Kaunis Veera kuljettaa myös Niinisaareen.
  Kippari Nurmen ohjastama Kaunis Veera lähtee Puumalan laiturista. Trooliristeilyllä matkailijat saavat tutustua troolaukseen ja viettää mukavan illan Saimaalla. Ahdin ollessa antelias halukkaat kalamiehet saavat pari kiloa muikkuja kotiin viemisiksi.

  Perinteisillä kalamatkoilla Saimaalla pääsee tutustumaan vaikkapa viehekalastuksen saloihin tai nauttimaan perinteisestä mato-onginnasta. Ohjelmaan voi kätevästi yhdistää myös tunnelmallisen saunomisen, ruokailun ja rennon ajanvieton upeissa maisemissa.

  M/S Kaunis
Veeralla tehdään myös erilaisia maisemaristeilyitä, ja se toimii tilauksesta yhteysaluksena Puumalan satamasta Niinisaareen.

www.okkola.fi
www.puumala-honeymoon.fi
www.ms-kaunisveera.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »