Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Mäntyharju, Ristiina, Anttola, Puumala, Juva, Sulkava, Rantasalmi, Punkaharju, opastekyltit, luonto, ulkoilureitti


Puumalansalmen silta syksyllä. Kuva: Matti Vainikka

Vihreän kullan
               kulttuuritiellä

Vihreän kullan kulttuuritie on läpileikkaus kaskikansan raivaamasta, vesien ja metsien muovaamasta eteläsavolaisesta maisemasta. Tie kulkee noin 400 kilometrin matkan 5-tien eteläpuolella Mäntyharjulta Parikkalaan.


  Saimaan rantoja myötäilevä eteläsavolainen matkailu- ja maisemareitti soveltuu erityisen hyvin kiireettömälle matkailijalle. Kulttuuritien varrella on kauniita ja vaihtelevia maisemia, erilaisia nähtävyyksiä, hiljaisia kyläteitä ja alueen arvokasta kulttuurihistoriaa sekä paikallisia kulttuuritapahtumia ja palveluja.

Reitin varrelta


  Vihreän kullan kulttuuritie alkaa Mäntyharjun Vihantasalmelta. Matka suuntautuu kohti Mäntyharjun kirkonkylää historiallisen ja kauniin Miekankosken kautta. Kirkonkylässä on poikkeuksellisen hyvin säilynyt, pääasiassa 1800-luvulla rakennettu puutalokokonaisuus. Mäntyharjulta matka jatkuu Mikkeliin kuuluvaan Ristiinaan. Valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin kuuluvan Ristiina–Hurissalo-tien varrella on sekä arkeologisia että rakennushistoriallisia nähtävyyksiä. Tien varrella on useampi Vihreän kullan kulttuuritien kyltti. Ristiinan jälkeen varsinaiselta reitiltä on mahdollisuus poiketa Mikkelin Anttolaan.

  Puumalan Sahanlahden kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö henkii menneiden aikojen tunnelmaa tarjoten matkailijoille mieleenpainuvia ja hyviä elämyksiä Saimaan kauniissa maisemissa. Puumalassa tutustutaan myös tunnelmalliseen Niinisaareen, jossa on monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

  Puumalan jälkeen reitiltä poiketaan Juvalle, jossa on muun muassa ainutlaatuinen tryffelikeskus sekä perinteikäs mylly.

  Reitin seuraava kohde, Sulkava, tunnetaan Suursouduistaan. Kunnan pitkästä historiasta kertovat alueella sijaitsevat monet esihistorialliset asuinpaikat.

  Sulkavan jälkeen tehdään jälleen poikkeama varsinaiselta reitiltä. Rantasalmella on mahdollista tutustua Luontokeskus Oskariin ja Saimaan Haukiveden keskellä sijaitsevan Linnasaaren kansallispuistoon. Rantasalmen luonto aktiviteetteineen tuo kuntaan vuosittain myös satoja leirikoululaisia.

  Savonlinna tunnetaan parhaiten Olavinlinnasta ja siellä järjestettävistä Savonlinnan Oopperajuhlista. Historiallista matkailuseutua on myös nykyisin Savonlinnaan kuuluva Punkaharju, jonne esittelymme päättyy. Sieltä Vihreän kullan kulttuuritie jatkuu vielä Parikkalan Särkisalmelle.

Kulttuuritien opastekyltit

  Vihreän kullan kulttuuritien mielenkiintoisiin nähtävyys- ja kulttuurihistoriallisiin kohteisiin on pystytetty teemallisia opastekylttejä, joissa on myös kulttuuritien reittikartta. Kylttejä on yhteensä noin 40, joista osa esittelee kyseistä kohdetta tai aluetta, kun taas osa kertoo yleisemmin Itä-Suomen historiasta, Savon tiehistoriasta, Etelä-Savon kalliomaalauksista, uitoista ja losseista, kirkkoveneistä ja Sulkavan souduista tai muusta alueeseen liittyvästä mielenkiintoisesta aiheesta.

Vihreä kulta tutuksi

  Nimensä mukaisesti Vihreän kullan kulttuuritiellä pääsee tutustumaan moniin metsä- ja luontokohteisiin. Reitin varrella on kuusi metsää ja sen hoitoa esittelevää opastetaulua. Mäntyharjun Miekankosken uittomuseo kertoo metsätaloudesta ja uitosta Mäntyharjun reitillä, ja Ristiinassa taulu esittelee metsälaidunta ja kaskimetsää. Ristiinan Tiirolassa sijaitseva taulu tutustuttaa metsien käytön historiaan ja Puumalan Sahanlahden taulu kestävään metsätalouteen.

  Etelä-Suomessa harvinaisia ikimetsäalueita reitin varrella edustavat Puumalan Sielusenmäen Stora Enson aarnimetsäalue ja Lohikosken valtionmetsä. Puumalan Sielusenmäen opastetaulu kertookin juuri aarnimetsistä ja Sulkavan Lohikosken taulu Etelä-Suomen laajimmasta yhtenäisestä valtionmetsästä. Reitin metsäkohteista kaikkein merkittävin on Metsäntutkimuslaitoksen puulaji- ja tutkimuspuisto, joka sijaitsee Punkaharjun harjualueen kupeessa, Metsämuseo Luston vieressä.


Punkaharjun Harjutie. Kuva: Wikipedia.fi
Luonto- ja ulkoilureittejä

  Vihreän kullan kulttuuritien varrella on lukuisia viitoitettuja luontopolkuja. Esimerkiksi Neitvuorelta alkava Hiidenmaan retkireitistö kiertää Anttolan ja Juvan rajalla, ja sen Metsä-suomalaisen jäljillä -reitti esittelee metsäluontoa ja -perinnettä. Sulkavan Vilkaharjun luontopolku puolestaan esittelee alueen komeaa harjuluontoa, sen eläimistöä ja kasvistoa, geologiaa ja historiaa. Luontopolun varrella on yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista sekä toisen maailmansodan aikaisia, Salpalinjaan kuuluneita panssariesteitä ja kaivantoja, joihin voi tutustua opastetaulujen välityksellä.

lähde: Vihreän kullan kulttuuritien esitekarttaTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »