Nro 3-2014
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kymenlaakso, Iiitti, Iitin musiikkijuhlat, Hiidehvuoren yökonsertti, Kaija Saariaho, Matti Salminen, Tuuli Takala, Perttu Kivilaakso, Jakob Kullberg

Iitin musiikkijuhlat 11.–14.6.2014


Piano kannetaan tänäkin kesänä Hiidenvuorelle. Kuva: Iitin musikkijuhlat

Kamarimusiikki soi Hiidenvuorelta yli Iitin

Iitin musiikkijuhlien historiaa alettiin kirjoittaa jo sata vuotta sitten Iitin muinaisella Hiidenvuorella, kymmenien metrien korkeudessa.


Ylistys suomalaisuudelle

   Vuonna 1914 kansallisromanttinen ajattelu ja koskemattoman luonnon ihailu olivat vallalla suomalaisen kulttuuriväen keskuudessa. Iitin Mankalassa vietti kesiään suomalaisten taiteilijoiden yhteisö, johon kuului myös oopperalaulaja Wäinö Sola puolisoineen. Sola, yhdessä Kansallisteatterin näyttelijöiden – Evert ja Kirsi Suonion – kanssa päätti järjestää kansallisromantiikan hengessä kesäjuhlan vanhalla linnavuorella. Ja niin kannettiin piano Hiidenvuoren laelle ensimmäistä kertaa tuona heinäkuisena yönä, kun ovella jo kolkutteli koko maailmaa muuttava sota.

   Ensimmäiseen yökonserttiin, ”Hiidenvuoren vihkiäisiin”, Hiidenvuoren laelle kerääntyi peräti 3000 ihmistä nauttimaan musiikista, taiteesta ja suomalaisesta kesäyöstä. Vajaa kuukausi tapahtuman jälkeen puhjennut maailmansota vesitti suunnitelmat konserttiperinteen jatkamisesta, ja Hiidenvuori vaikeni vuosikymmeniksi, kunnes 1990-luvulla yökonsertteja alettiin järjestää uudelleen.

Konsertteja ja musiikkikasvatusta

   Nykymuodossaan Iitin musiikkijuhlia on järjestetty vuodesta 2003. Nelipäiväisen, kamarimusiikkiin keskittyvän tapahtuman keskeisenä tapahtumapaikkana on idyllinen Iitin kirkonkylä ja Suomen arvokkaimpiin kuuluva yli 300-vuotias puinen ristikirkko. Korkeatasoisten konserttien ohella keskeinen osa musiikkijuhlia on lasten ja nuorten musiikkileiri, jossa tarjotaan tuleville musiikkisukupolville musiikin teorian ja eri instrumenttien opetusta. Kulttuurivaikuttajien perinteen hengessä juhlat huipentuvat nykyäänkin pianonkantoon Hiidenvuoren muinaislinnapaikalle ja siellä kuultavaan keskiyön konserttiin.

Musiikin suurnimet kunnioittavat satavuotista perinnettä

   Tämän vuoden musiikkijuhlat ovat järjestyksessään jo 12., ja tänä vuonna juhlien tähtivieraita ovat säveltäjä Kaija Saariaho ja basso Matti Salminen. Saariahon musiikkia kuullaan konserteissa, ja säveltäjän itsensä voi tavata
haastattelutuokioissa 12. ja 13. kesäkuuta.


Basso Matti Salminen. Kuva: Mikko Reinikainen
  Matti Salminen esiintyy kolmessa konsertissa Puimalassa, kirkossa ja Hiidenvuoren yökonsertissa, jossa hänen parinaan laulaa viimevuotisen Timo Mustakallio -laulukilpailun voittaja, sopraano Tuuli Takala. Musiikkijuhlilla kuullaan myös Apocalyptica-yhtyeestä tutun sellisti Perttu Kivilaakson sovitusta Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille -teoksessa, johon Kivilaakso on sovittanut sello-osuuden. Ulkomaalaisena vieraana kuullaan tanskalaissyntyistä Jakob Kullbergia.

www.iittifestival.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »