Nro 3-2014
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kouvola, keskiaika, Kouvo La Arctopolis, Verlan aika, turnajaiset, markkinat, näytökset, Kasarminmäki


Kouvolassa ihaillaan jälleen tänä kesänä uljaita hevosia, ritareita ja taitoratsastajia, nyt kuitenkin Kasarminmäellä. Kuva: Kouvolan kaupunki

      Kouvo La Arctopolis
Keskiaikatapahtuma - Medieval festival

Huolimatta modernista yleisilmeestään Kouvolan kaupungin juuret juontuvat kauas historian hämäriin. Täältä löytyy niin kalliomaalauksia kuin viikinkiajan hautoja.


  – Voikin sanoa, että Kouvolan alueella on poikkeuksellisen runsas kulttuuriperintö, kulttuurituottaja Helena Jetsu toteaa.

  Kouvolan halki virtaava Kymijoki oli väylä, jota pitkin kulki niin väki kuin tavara. Sittemmin kaupunki toimi Viipurin linnan ja Hämeen linnan reitin tärkeänä välietappina.

  Toinen Viipurinteistä sivuaa Kasarminmäkeä, jossa pidetään 2.–3.8.2014 Kouvo La Arctopolis -keskiaikatapahtuma, jonka nimi merkitsee karhun kaupunkia. Kouvolassa aiemmin pidetty Verlan Aika -keskiaikatapahtuma on näiden myötä saanut sekä uudet puitteet että uuden nimen.

  – Ohjelmauudistuksilla ja ravintolapalveluiden parantamisella olemme hypänneet kansainvälisen festivaalin luokkaan, Jetsu kertoo.

Upeat puitteet

  Kasarminmäki on tsaari Nikolai II:n kaudelta peräisin oleva sotilasalue. Paikka on kuin luotu keskiaikatapahtumalle. Upea paraatikenttä on toiminut vanhastaan suurten hevosesitysten näyttämönä. Nyt siellä päästään seuraamaan keskiajan turnajaisia. Laajan paraatikentän eteläpuoli on varattu uljaiden hevosten, ritareiden ja taitoratsastajien käyttöön. Pohjoislohko toimii viikinkinäytösten ja maataisteluiden areenana. Ilta huipentuu Fintrollin ja Kivimetsän Druidin suureen konserttiin. Tuliteatteri Falamma sekä pyroshow päättävät lauantain komeasti.

  Alueen rakennuskanta vanhoine talleineen, ruumispesimöineen ja upseerikerhoineen soveltuu Jetsun mukaan loistavasti tarkoitukseen. Upseerikerho palvelee A-oikeuksin lounasravintolana ja illallispidoissa tarjoten kaikkiaan 1000 asiakaspaikkaa sisä- ja ulkotilat mukaan luettuna. Amica-ravintola osallistuu myös palveluiden tuottamiseen. Heillä on tarjolla 200 asiakaspaikkaa.

Kansainvälistä ja kotimaista ohjelmaa

  Keskiajan markkinat keräävät kauppiaita paikalle eri puolilta Eurooppaa ja tarjonta on runsasta. Sepät ovat mukana työnäytöksineen ja moninaisine tuotteineen: täältä voi löytää juuri oikeanlaisen soljen tai vyön omaan keskiaika-asuunsa.

  – Tänä vuonna olemme ottaneet ohjelmistossa rohkeasti loikan fantasiamaailman suuntaan, ja halunneet hakea omanlaistamme linjaa ohjelmatarjontaan, Jetsu sanoo.

  Kansainvälisyys on vahvasti esillä. Mukana on esiintyjiä Saksasta, Liettuasta, Puolasta ja Italiasta asti. Keskiaikabändien musiikkia on tarjolla joka päivä aamusta iltaan. Paikalliset ovat myös edustettuina: kouvolalaisbändi Kivimetsän Druidi on yksi pääesiintyjistä. Keskiaikaseura Miehonlinnalla on omaa ohjelmaa. Kasarminmäellä toimiva Kouvolan Puukkojunkkarit ry pitävät avoimet ovet ja järjestää puukkonäyttelyn. Entisen toimiupseerikerhon tiloissa Nukketeatteri Sytkyt esittää Notre Damen kellonsoittajan Juha Laukkasen ohjaamana.  Tapahtuman päiväohjelmat on tarkoitettu koko perheelle, illalla väki jakaantuu sitten eri paikkoihin.

  – Uskoakseni varttuneempi väki siirtyy illalliselle ja pitoihin, kun nuorempi yleisö jää paraatikentälle seuraamaan ohjelmaa, Jetsu summaa.

www.kouvola.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »