Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vesilahti, Rämsöö, Moottorimusiikin festivaali, Rämsöön kesäteatteri, Narva, Kurki-festivaalit, Klaus Kurjen tie, Laukon kartano


Heimopäällikkö Kirmukarmu Klaus Kurjen tien draamakierrokselta. Kuva: Vesilahden kunta

Satua ja moottoreiden pärinää Vesilahden kesässä

Vireä ja vetovoimainen Vesilahti keskellä parasta Pirkanmaata tarjoaa matkailijalle luonnonkauneutta, historiallisia tarinoita ja elävää maaseutumenoa.


  Vesilahden suola ovat sen aktiivisesti toimivat kylät. Idylliset maalaiskylät muuttuvat kesäisin mitä moninaisimpien tapahtumien näyttämöiksi, kun talkoovoimin toteutetut markkinat, tanssit, urheilukisat, kesäteatterinäytökset ja monet muut tapahtumat saavat liikkeelle niin vakiasukkaat kuin kesäkuntalaiset ja turistit.

Rämsöö soi moottorimusiikkia

   Yksi Vesilahden aktiivisimmista kylistä on Vuoden kyläksikin vuonna 2007 valittu Rämsöö, jonka kyläkerho on sen 35 toimintavuoden aikana nostanut kylän tasokkaasta kesäteatterista ja vähän erilaisista tapahtumista kiinnostuneiden tietoisuuteen. Parhaana vuotena kylän tapahtumissa on käynyt jopa 14000 ihmistä, mikä on yli 50-kertaisesti Rämsöön asukkaiden määrä!

   Kyläyhdistyksen merkkivuoden kunniaksi tänä kesänä Rämsöössä pärisee jälleen Suomessa ainutlaatuinen Moottorimusiikin festivaali. Aiemmin vuosina 2008 ja 2011 järjestetyn rouhean ja rohkean festivaalin konserteille peruspoljennon antavat vanhat sytkyttävät maamoottorit ja muut maaseudun koneet, ja niitä täydentävät muut ääntä tuottavat esineet yhdessä kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden ja paikallisten esiintyjien kanssa. Tämän vuoden Moottorimusiikin festivaalin tähtiesiintyjiä ovat maamme johtaviin ja kansainvälisesti tunnetuimpiin kuuluvat lyömäsoitintaiteilijat Samuli Kosminen ja Samuli "Teho" Majamäki, suositusta PMMP-yhtyeestä tuttu laulaja Paula Vesala sekä maailmanlaajuisesti arvostettu jouhikkomestari ja runonlaulaja Pekko Käppi. Kokoonpanossa on mukana myös palkittu ja kriitikoiden ylistämä jazzsaksofonisti Linda Fredriksson.


Rautala-konsertin taiteilijaryhmä, eli Samuli "Teho" Majamäki, Linda Fredriksson, Samuli Kosminen, Paula Vesala ja Pekko Käppi. Kuva: Dorit Salutskij
   Moottorimusiikin festivaali on elämys, jollaista ei koe missään muualla kuin Vesilahden Rämsöön kylässä. Festivaalilla kansanmusiikki, jazz sekä musiikin monet äänimaailmat yhdistyvät elämää nähneiden koneiden välillä omatahtoisiinkin sooloihin. Festivaalilla suomalainen musiikki ja kulttuuriperinne kohtaavat ainutlaatuisella tavalla, ja upea luonnonläheinen Rämsöön kesäteatteri kruunaa kokonaisuuden upeilla järvimaisemillaan.

Lasikengän omistajaa etsimässä kesäteatterissa


   Rämsöön kesäteatteri on tullut tunnetuksi laadukkaista koko perheen kesäteatteriesityksistä. Kuluva vuosi on kesäteatterille jo 29. näytäntökausi, ja tänä kesänä Suonojärven rannalla tempaudutaan mukaan satujen maailmaan, kun kaikkien tuntema Tuhkimo valtaa kesäteatterin prinsseineen, kurpitsavaunuineen ja ilkeine sisarpuolineen. Sadun maailmaan johdattaa joukko rämsööläisiä aikuisia, lapsia ja nuoria teatteriharrastajia – sekä yksi koira, muutama hiiri ja uljas satuorkesteri.

   Rämsöön kesäteatteri sijaitsee upealla paikalla Suonojärven rannalla, jossa on myös hieno uimaranta, kirkkovene ja -vaja, grillikatos ja rantapaviljonki, jossa heinäkuun ajan toimii paikallisten nuorten ylläpitämä kesäkahvila. Esitysten yhteydessä teatteriyleisölle on tarjolla ilmainen ITE-taidenäyttely. Rami Saarijärven ohjaamasta sadusta nähdään kesän aikana kaikkiaan 14 esitystä. Tuhkimon ensi-ilta Rämsöön kesäteatterissa on 28.6.

Laukon kartano ja Klaus Kurki – Vesilahden vetonaulat

   Rämsöön lisäksi myös Vesilahden muut kylät järjestävät aktiivisesti tapahtumia ympäri kesän. Narvan jokalauantainen kesätori, juhannustanssit Onkemäen suulilla, Kurki-festivaalit sekä maksuttomat kävelykierrokset kylien raiteilla tarjoavat näkemistä ja tekemistä pitkin kesää ja tutustuttavat Vesilahden pitkään historiaan ja nykypäivään. Tämän kesän uutuus Vesilahden matkailutarjonnassa on pyöräilevä matkaopas, jonka kanssa pääsee tutustumaan Vesilahteen kiireettömästi ja luonnosta nauttien – pyörän satulasta käsin!

   Vesilahden helmi on historiallinen matkailureitti Klaus Kurjen tie, joka tutustuttaa Vesilahden historiaan, mahtavaan Kurki-sukuun ja rautakautisiin pirkkalaispäälliköihin. Klaus Kurjen tie on kierrettävissä itsenäisesti, mutta ehdottomasti eniten siitä saa irti opastetuilla kierroksilla, joiden aikana menneiden aikojen hahmot saattavatkin herätä eloon…


Laukon kartano. Kuva: Raija Kolehmainen
   Klaus Kurjen tien käyntikohteisiin kuuluu Suomen vanhimpiin kartanoihin lukeutuva Laukon kartano, jonne tänä kesänä järjestetään neljä kaikille vapaata yleisökierrosta. Muina aikoina kartanoon tehdään ryhmävierailuja tilauksesta. Vuonna 2016 Laukko täyttää 600 vuotta, ja tällä hetkellä Laukossa tehdäänkin töitä kartanon kehittämiseksi Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseksi kartanokyläksi ja kartanomatkailukohteeksi, joka ammentaa upeista maisemista ja pitkästä, maineikkaasta historiasta.

www.vesilahti.fi/matkailuTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »