Nro 3-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, TaitoShop, Maakari, käsityö, myymälä, tiernapoika, tervavene, murreastiat, keramiikka, luotolainen-villapaita, Taitokeskus, kurssit, koulutus


Maakari on ehdoton ostoskohde matkailijoille, jotka haluavat ostaa mukaansa paikallisia tuotteita. Kuva: TaitoShop Maakari

Maakari on oululaisen
                 käsityötaidon
koti

Oulun keskustassa sijaitseva TaitoShop Maakari on osa maanlaajuista TaitoShop-ketjua, joka on erikoistunut suomalaiseen käsityöhön ja designiin.


  TaitoShopeissa myydään niin valmiita käsityötuotteita kuin materiaaleja ja ohjeita käsitöiden tekemiseen. Valikoimissa on käsi- ja pienteollisesti valmistettuja lahja-, sisustus- ja tuliaistuotteita sekä asusteita ja vaatteita. Oulun TaitoShop Maakari toteuttaa samaa valtakunnallista konseptia paikallisin maustein, kertoo myymälän vastaava Elina Seppänen.


Keramiikkapaja Tiina-Marin murreastioita. Kuva: TaitoShop Maakari
  – Tarjoamme paikallisten, pohjoispohjalaisten käsityöläisten tuotteita, jotka kiinnostavat asiakkaitamme.

Tiernapoikia ja luotolaisia

   Maakarissa myytävien tuotteiden valmistajat ovat Pohjois-Pohjanmaan parhaimmistoon kuuluvia yrittäjiä, ja TaitoShop-ketjun periaatteiden mukaan noin puolet tuotteista tulee myymälän omalta alueelta. Paikallisia tuotteita edustavat Tiernapoika-tuotteet, tervaveneet, Oulu-aiheinen keramiikka ja perinteiset, korkeakauluksiset luotolainen-villapaidat. Matkailijoille, jotka haluavat viedä kotiin tai tuliaisiksi paikallisia tuotteita, Maakari on siis ehdoton ostoskohde.


Perinteisiä luotolainen-villapaitoja. Kuva: TaitoShop Maakari
   Maakarilla on kattava paikallisten käsityöyrittäjien ja -taiteilijoiden verkosto, ja pääosin myytävät tuotteet tulevat vakituisilta yrittäjiltä. Aina mukaan tulee kuitenkin myös uusia käsityöläisiä, joille Maakari haluaa tarjota foorumin, jolla saada tuotteet läpi suuren yleisön tietoisuuteen.

  – TaitoShopien toiminta-ajatukseen kuuluu tarjota yrittäjien tuotteille jälleenmyyntipaikka. Uusi yrittäjä saa meiltä apua mm. pakkaussuunniteluun, hinnoitteluun ja markkinointiin, Elina Seppänen sanoo.

Käsityö on nyt in

   Maakari on palvellut käsityön ystäviä vuodesta 2005, ja nykyisellä paikallaan Oulun rautatieaseman vieressä jo kohta kymmenen vuotta. Nykyään arvostetaan käsityötaitoja ja sitä, että tuotteet tulevat läheltä. Kertakäyttökulttuuri on viime vuosina saanut väistyä itse tehtyjä ja kestäviä tuotteita arvostavan trendin tieltä. Tämä näkyy Elina Seppäsen mukaan myös Maakarin toiminnassa.

  – Muodissa näkyy paljon käsityöläisyyden ideaa: vaatteiden halutaan näyttävän itse tehdyiltä, esimerkkinä vaikkapa paksusta langasta valmistetut tuubihuivit.

  – Myös viime vuosina pinnalla ollut sisustusbuumi on vaikuttanut positiivisesti käsitöiden harrastamiseen: ihmiset haluavat koteihinsa uusia tuotteita, ja mieluiten he haluavat tehdä ne itse. Esimerkiksi virkatut trikoomatot ovat saaneet käsitöitä aiemmin harrastamattomatkin tarttumaan virkkuukoukkuihin – paljon on tullut myös nuoria harrastajia, itsekin intohimoiseksi käsityöihmiseksi tunnustautuva Seppänen kertoo.

   Oulun Maakarin yhteydessä toimii myös käsityön opetusta ja kurssitoimintaa järjestävä Taitokeskus. Maakari muodostaa siis kokonaisuuden, jossa asiakkaat, harrastajat ja yrittäjät kohtaavat toisensa ainutlaatuisella tavalla.

Käsityön asialla

   TaitoShop Maakari on osa Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n toimintaa, jonka tavoitteena on edistää suomalaista käsityötä Pohjois-Pohjanmaalla niin kulttuurina, taitona kuin elinkeinonakin. TaitoShop-myymälöiden ohella käsityöläisyyden vaaliminen näkyy mm. näyttelyinä, kilpailuina, tiedottamisena sekä koulutus- ja kurssitoimintana.   Käsityötaitojen vaalimisen ja käsityöläisyyden houkuttelevuuden lisäämisen lisäksi yhdistys haluaa säilyttää ja kehittää suomalaisten käsityötuotteiden korkeaa laatua. Käsintehdyt tuotteet ovat persoonallisia, kestäviä ja kauniita, ja niissä näkyy tekijänsä sielu, ajatus ja persoona.

www.taitoshop.fi/ouluTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »