Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Naantali, venemessut, Naantalin Musiikkijuhlat, Muumimaailma, Väski, Ukkopekka, Kultaranta, Unikeonpäivä, iltavesper, trumputtaja


Kuvat: Naantalin Matkailu

Naantali – aidon
kylpyläkaupungin tunnelmaa

Merellinen Naantali houkuttelee kesäisin kävijöitä aina ulkomaita myöten. Naantalin sielu on sen vanha kaupunki ja sen poukamassa polveileva kuvauksellinen purjevenesatama. Tänne moni palaa kerta toisensa jälkeen, sillä Naantali jättää lähtemättömän vaikutuksen kävijäänsä.


  Vanhan kaupungin pittoreskit korttelit pikkukujineen ja meren läheisyys antavat Naantalille oman ainutlaatuisen leimansa. Rannan vierustoja kiertävät kadut ovat täynnä viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, sekä jännittäviä putiikkeja. Täällä tekee mieli istahtaa hetkeksi vain seuraamaan rentouttavaa kesätunnelmaa.

Venemessut ja Musiikkijuhlat

   Naantalin kesä on kuitenkin tulvillaan myös mitä monipuolisinta ohjelmaa kaiken ikäisille. Kesän tapahtumat alkavat Naantalin venemessuilla 23.–25.5.2014. Tämän jälkeen on vuorossa Naantalin Musiikkijuhlat, jonka musiikkielämyksille keskiaikainen luostarikirkko historiallisine ympäristöineen tarjoaa ainutlaatuiset puitteet. Laadukkaasta tarjonnastaan tunnettu tapahtuma pidetään 3.–14.6.2014.

   Naantalissa majoitus- ja ravintolapalveluissa on mistä valita. Naantalin Kylpylä sekä Kultaranta Resort tarjoavat luksustason majoitusta sitä kaipaaville. Vanhassa kaupungissa on lisäksi tarjolla lukuisia majapaikkoja uniikeissa pikku-hotelleissa. Omatoimimatkailijat viihtyvät luonnonkauniilla Kuparivuoren matkailualueella.

Muumien mailla

   Kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista siintää iki-ihana Muumimaailma. Rakastetun lastenkirjailijan Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Muumimaailmassa tehdään kesällä 2014 paluu juurille, tarinan alkulähteille, sillä Toven kunniaksi on rakennettu satumetsä, jossa voi rentoutua kuuntelemaan muumitarinoita äänikirjoina. Ja kukapa pikkuvieras tai varttuneempikin ihminen ei haluaisi tavata Muumilaakson väkeä ilmielävänä täällä, omassa ympäristössään. Muumilaakson väen edesottamuksia pääsee myös seuraamaan saaren omassa ulkoilmateatterissa.

   Muumimaailma on avoinna kesäkaudella 7.6.–10.8. klo 10–18 ja 11.–24.8. klo 12–18. Vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa, mielellään jopa kokonainen päivä, sen verran runsaasti saarella on nähtävää ja koettavaa.

Seikkailua Väskin saarella

   Naapurisaarella sijaitseva Väskin seikkailumaailma houkuttelee hieman isompia lapsia. Tarjonta on suunniteltu kouluikäisten makuun. Täällä voi kiipeillä, hyppiä ja liukua vaijerilla Indiana Jonesin tyyliin, tai kokeilla vaikkapa kullanhuuhdontaa ja jousiammuntaa.

   Nälän yllättäessä voi pistäytyä syömään kalastajakylässä, josta löytyy myös ranta, saunatilat sekä kyläläisten kotieläintarha. Ohjelmallinen Väskin seikkailupeli tuo oman jännityksensä kierrokseen. Väskiin pääsee laivalla Muumimaailman sillan kupeesta, ja laivamatkat sisältyvät lipun hintaan. Seikkailusaari monipuolisine ohjelmineen ilahduttaa pieniä ja isoja vieraita 14.6.–10.8. joka päivä klo 11–18.

Höyrylaivalla tai lossikyydillä

   – Oiva tapa saapua Naantaliin on hypätä Turusta höyrylaiva Ukkopekan kyytiin. Laiva kuljettaa kesävieraita Naantaliin 10.6.–16.8.2014 kahdesti päivässä, Tarja Rautiainen Naantalin matkailusta kertoo.

   Turkulaiset saapuvat Naantaliin juhannuksena sankoin joukoin seuraamaan ns. merenrannan maalaisjuhannusta, jossa on aina runsaasti ohjelmaa tarjolla Vanhassa Kirkkopuistossa. Iltaristeily Naantalin vanhasta kaupungista lähtee klo 19:00 ja kokkoristeily puolestaan klo 22:30.

   Moni seikkailee myös Saariston Rengastiellä hyödyntäen yhteysaluksia, joiden kyydissä pääsee niin kauas kuin asuttuja saaria riittää. Lossit ja osa aluksista on maksuttomia. Saaristo on viehättävän korutonta, ja matkaseuraksi saa aina saaristolaisia.

Kultarannan puutarhassa

   Suomen tunnetuin kesäasunto, presidenttiemme kesäviettopaikkana tunnetuksi tullut Kultaranta, avaa porttinsa vierailijoille puutarhakierrosten muodossa 10.6.–31.8.2014 tiistaista sunnuntaihin. Jylhä graniittilinna on Lars Sonckin aikoinaan kauppias Alfred Kordelinille suunnittelema, ja sitä ympäröivä upea puutarha on näkemisen arvoinen. Lapsille on tarjolla oma kierroksensa 27.6.–8.8. perjantaisin klo 18, jolloin vanhemmat voivat tutustua puutarhaan omatoimisesti.  Kultarannan puutarhaan on mahdollista saada ryhmäopastuksia myös vuoden ympäri varaamalla opas Naantalin Matkailusta.

Unikeko heitetään mereen

   Naantalin kesä huipentuu heinäkuussa unikeonpäivään. Varaslähtö siihen otetaan jo lauantaina 26.7., jolloin järjestetään markkinat. Samana iltana nähdään vielä Kaivohuoneen terassilla Jukka Rintalan muotinäytös.

   Sunnuntaina 27.7.2014 vietetään itse unikeonpäivää, joka alkaa klo 7 perinteisellä unikeon mereen heittämisellä. Unikeoksi valitaan aina jokin ansioitunut taho, yksilö, yhteisö tai organisaatio, joka on antanut tavalla tai toisella merkittävän panoksensa Naantalin tai sen asukkaiden hyväksi. Viime vuonna unikeoksi valittiin Naantalin oppaat, joiden pj. Hanna-Leena Laihonen sai kylmän kylvyn. Päivän mittaan on myös ohjelmaa kirkkopuistossa aamuvarhaisesta iltakahdeksaan.

Unohtumaton iltavesper

   Moni kesävieras nauttii juuri Naantalin ihanan joutilaasta kesätunnelmasta. Auringon kullatessa taivaanrannan iltasäteillään väki hiljentyy kuuntelemaan kaupungin ylitse kaikuvia iltavesperin sointuja. Iltavesper soitetaan luostarikirkon tornista 1.6.–31.8.2014 joka ilta klo 20 kolme kertaa, kolmeen eri suuntaan: presidentille, kaupungille ja merelle.  Ennen iltavesperiä kaikuu vanhassa kaupungissa Trumputtajan rummutus. Rummutuksen välissä kuultavat sanat ja teksti ovat vanhaa suomen kieltä ajalta, jolloin Naantalissa rummutettiin kuulutuksia.

www.naantalinmatkailu.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »