Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Taivassalo, kirkko, Viiaisten kartano, museo, Pionien Koti, Silakrysäys, m/s Kivimo

Taivassalossa kannattaa pysähtyä tutustumaan sen mielenkiintoisiin nähtävyyksiin.


Kaitaisten silta on yksi maamme pisimmistä. Kuva: Kari Hirvo

Merellinen Taivassalo

Taivassalon kunnan syntyvuotena pidetään vuotta 1155, jolloin piispa Henrik kastoi väkeä Viiasten kartanon lähteellä. Nykyään merellinen Taivassalo koostuu 181 saaresta ja sillä on merenrantaa yli 300 kilometriä. Huikeita merimaisemia voi ihailla muun muassa ajellessaan 500 metriä pitkällä Kaitaisten sillalla.


Upea kirkko

   Taivassalon kirkko on vanhin kolmesta Pyhälle Ristille omistetuista Suomen keskiaikaisista kivikirkoista. Sen kaikkiin pintoihin on tehty kuvallinen kalkkimaalaus. Kuvaesityksiä rajaavat kasviornamentiikka ja sabloninauhat. Mukana on myös lukuisia vaakunakuvia.

   Taivassalon kirkon alttarin yläpuolella, kuori-ikkunan edessä on korkealuokkainen triumfikrusifiksi. Se on yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä krusifikseista ja kuuluu Suomen kansallisaarteisiin. Myös kirkon urut ovat vaikuttavan näköiset. Urkujen upea ja Suomen oloissa harvinainen rokokoo-julkisivu on säästynyt vuodelta 1767, vaikka urut onkin uusittu useampaan kertaan.

Paikallishistoriaa

   Vanhaan kartanomiljööseen pääsee tutustuman Viiasten kartanossa, jossa on yli 40 vuotta toiminut Taivassalon museo. Viiasten kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1779. Kartanossa on yöpynyt muun muassa Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf.

  Taivassalo-Seuran ylläpitämässä museossa on monipuolinen, yli 8 500 esineen kokoelma. Kartanossa on myös vaihtuvia teema- ja taidenäyttelyitä. Väentuvassa on museokahvio ja myymälä. Viiasten kartano on avoinna kesäisin ja muina aikoina ryhmille tilauksesta.

Pioniparatiisi

   Pionien Koti on aito pionikeidas, joka on noussut yhdeksi Varsinais-Suomen suosituimmista kevät-kesän puutarhakäyntikohteista. Myös tavalliset puutarhanharrastajat ovat löytäneet tiensä Pionien Kotiin. Pionitaimien ohella Pionien Kodista saa kesäkukkia ja muita perennoja, joita asiakkaat hakevat varsinkin alkukesästä. Vielä heinäkuussa monet mökkiläiset saapuvat lomille tulleessaan hakemaan kesäkukkia kesämökin kaunistukseksi.

Perinteikäs silakkapitäjä

   Kalastajia Taivassalossa on eniten koko Saaristomeren alueella, ja silakka on ollut siellä kautta aikain tärkein pyyntikala. Herkulliset taivassalolaiset silakkajalosteet on palkittu useilla valtakunnallisilla silakkamarkkinoilla. Rysäsilakka on antanut nimensä myös taivassalolaiselle kesätapahtumalle, Silakrysäykselle, jota vietetään aina heinäkuun ensimmäisenä lauantaina.

   Taivassalosta eteenpäin jatkettaessa Rengastie tarjoaa kahta vaihtoehtoista reittiä: joko yhteysalus m/s Kivimolla Hakkenpäästä Velkuan Teersaloon tai tietä pitkin Askaisiin. Kannattaa huomioida, että yhteysalus kulkee vain kesäaikaan ja muutaman kerran päivässä.

www.taivassalo.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »