Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Kustavi, Laura Peterzéns, vierassatama, satamaravintola, tekstiili, sisustus, satamamyymälä, käsityö, merkkivaatteet, lahjatavara, majoitus, boathouse

Peterzénsin satama Kustavissa on kokonaisvaltainen elämys


Peterzénsin satamasta välittyy ainutlaatuinen eksotiikka. Kuvat: Laura Peterzéns Studio

Suolantuoksuista saaristolaistunnelmaa

Kustavin pääsaarella, suojassa meren tyrskyiltä, Peterzénsin idyllinen satamakokonaisuus henkii aitoa vanhanajan saaristolaistunnelmaa.


  Peterzénsin satama on kuin matka toiseen maailmaan – menneeseen maailmaan, jossa tervantuoksuiset laivat seilasivat merille ja takaisin, satama täyttyi purjeiden nostoa ja laskua rytmittävistä huudoista ja kalan tuoksusta, ja meri oli kaikki kaikessa. Se oli elämän ehto, toimeentulo, ystävä – ja monelle viimeinen leposija.

Maailma maailman sisällä

   Monen vuoden pitkäjänteisen työn tuloksena Peterzénsin satama-alue alkaa nyt olla sellainen kuin se ajatuksen äidin, Laura Peterzénsin kuvitelmissa joskus oli: ainutlaatuinen minimaailma, jossa jokainen yksityiskohta toteuttaa suunnittelijansa unelmaa – ”oma pieni kuplansa”, kuten Laura Peterzéns itse sanoo.

   Kokonaisuuteen kuuluu 300-paikkainen vierasvenesatama, tunnelmallinen satamaravintola, lahjatavara-, sisustus- ja tekstiilituotteiden myymälä sekä kirsikkana kakun päällä keväällä valmistunut idyllinen saaristomajahotelli. Kaikki osaset istuvat hyvin yhteen niin ulkonäöllisesti kuin toiminnallisesti, jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu, eikä mikään riko sitä aikamatkan kokemusta, jonka kävijä saa satamaan saapuessaan.

Esteettistä eksotiikkaa

   Kokonaisuus on Suomessa ainutlaatuinen: satama ei ole vain joukko yhteen paikkaan kerättyjä toimintoja, vaan se on kuin elokuvan lavaste: yhtenäinen, tunnelmallinen ja raikas – kuin pieni pala mennyttä maailmaa olisi säilynyt kaiken nykyhumun ulkopuolella täysin koskemattomana. Peterzénsin satamassa eivät virvoitusjuomien mainokset liehu eikä aluetta ole täytetty värejä kirkuvilla mainosständeillä.

   – Alueen suunnittelussa johtavana ajatuksena on ollut visuaalinen perfektionismi, Laura Peterzéns kertoo.

  – Emme halua tänne mainoksia tai muuta rojua – ei mitään sotkemaan kokonaisuutta.   Esteettisyys on Peterzénsin satamassa yhtä tärkeä arvo kuin hyvä laatu: toisesta ei tingitä toisen kustannuksella. Juuri siksi satama on niin ainutlaatuinen: se tarjoaa matkailijalle kaikki modernin elämän mukavuudet pittoreskissa ja mielikuvitusta ruokkivassa miljöössä.

  – Lyhyelläkin pysähdyksellä satamasta välittyy ainutlaatuinen eksotiikka, uskoo Laura Peterzéns.

Ruokailua kaikilla aisteilla


   Sataman 2,5-metrisen syväyksen ansiosta vierasvenelaituriin pääsee ankkuroitumaan isoillakin aluksilla, ja veneilijöille on tarjolla kaikki normaalit vierasvenesataman palvelut suihkuineen ja tyhjennyspaikkoineen.

   Satamaravintolan keittiössä matkailijoille ja ryhmäruokailijoille valmistuvat suussa sulavat, perinteiset ja modernit saaristolaisruuat tuoreista, paikallisista raaka-aineista. Ruuan voi syödä myös ravintolan terassilla, jossa ruokailuelämyksen täydentää meren tuoksu ja horisonttiin laskeva ilta-aurinko. Ryhmille Peterzénsin ravintolan erinomainen ruoka tarjoaa ehkäpä retken huippuhetken – mutta ruokailuun kannattaa varata aikaa, sillä tässä kokonaisuudessa riittää sulateltavaa!

Kauniita unia kaislakattojen alla

   Laura Peterzéns on tullut tunnetuksi korkeatasoisten asusteiden, kodintekstiilien ja lahjatavaroiden suunnittelijana. Lauran saaristolaishenkisiä tuotteita myydään satamamyymälässä yhdessä muiden suomalaisten käsitöiden ja merkkivaatteiden kanssa. Laura Peterzéns kertoo, että kuluneen talven aikana lahjatavaramyymälän valikoimien suunnitteluun on panostettu paljon.  – Oikeiden tuotteiden löytäminen ei ole ihan helppoa. Meillä myytävien tuotteiden tulee olla kauniita ja käsintehtyjä, ja niissä täytyy arvot olla kohdillaan, Laura sanoo. – Haluan, että asiakas saa elämyksen myymälään tullessaan – että täältä löytyy sellaisia tavaroita, joita ei saa mistään muualta. Parhaita maailmassa.

   Tänä keväänä valmistunut saaristolaismajahotelli Boathouse täydentää Peterzénsin satamakokonaisuuden. Boathousen perinteiset kaislakatot, seinien pystylaudoitus ja huoneiden saaristoa henkivä sisustus tempaa ajatukset lähtevien veneiden matkassa maailman merille – aivan kuin yöpyjä itse olisi osa tuota merestä elävää sukupolvea. Jokaisesta huoneesta aukeavalla isolla terassilla voi katsella satamaan lipuvia veneitä ja iltasaduksi kuunnella tuulen mereltä tuomia tarinoita.

www.peterzens.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »