Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Suomen Saaristovaraus, Pirjo Hoffström, Nauvo, Pieni Rengastie, Seilin saari, spitaali, mielisairas, karkotus, Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun kaupungiteatteri, Seili-näytelmä


Saariston lumoa. Kuvat: Suomen Saaristovaraus

Saaristo
– runsaudensarvi
                   ympäri vuoden

Saaristo on nautittava elämys kaikkina vuodenaikoina. Kesä on kulta-aikaa, mutta usein esimerkiksi syksy näyttäytyy leutona ja ainutlaatuisen kauniina.


  Nauvon matkailuneuvonta toimii Suomen Saaristovarauksen tiloissa Saaristotien varrella. Kesäisin infopalveluita tarjotaan myös Nauvon vierasvenesatamassa. Opastuksesta saa tietoja muun muassa Nauvon palveluista, majoitusvaihtoehdoista, nähtävyyksistä, aukioloajoista, opastetuista Seilin-retkistä sekä vaellus- ja pyöräilyreiteistä.

  Saaristovaraus tuntee saariston ja sen kohteet.

  – Ryhmäretket Turun saaristossa ovat parasta osaamisaluettamme, ja rakennamme retkikokonaisuudet aina asiakkaiden toiveiden mukaisiksi, kertoo Suomen Saaristovarauksen toimitusjohtaja Pirjo Hoffström.

   Saaristovarauksen kautta hoituvat niin majoitukset, kuljetukset kuin ohjelmapalvelutkin. Osaavat saaristo-oppaat tekevät matkasta elämyksen, ja näin ryhmä saa kaikista kohteista entistä enemmän irti.

  – Koko matkapaketin tilaaminen meiltä käy vaivattomasti, ja silloin myös välttyy varmimmin ikäviltä yllätyksiltä matkan varrella, vinkkaa Hoffström. Valittavana on myös lukuisa valmiita retki- ja kiertoajelupaketteja, joista jokainen löytää varmasti itseään kiinnostavan kokonaisuuden.

Nauti Nauvosta

  Nauvo tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden nauttia lomasta monella tavalla. Halutessaan saa levätä rauhassa ja nauttia hyvästä ruoasta. Aktiivilomailijalle löytyy myös puuhaa. Alueella voi kalastaa, vaeltaa, pyöräillä, meloa sekä tietenkin purjehtia ja veneillä. Suositussa vierasvenesatamassa voit hyvällä onnella nähdä maailman hienoimpia jahteja, nopeita katamaraaneja ja perinteisiä purjealuksia.   Nauvo on monipuolinen keidas, joka tarjoaa kymmeniä tapahtumia, teatteria, tansseja, konsertteja, markkinoita… Alue tunnetaan paikallisista herkuistaan ja käsityöläisten upeista taidonnäytteistä. Kannattaa poiketa myös kasvihuoneissa sekä traktori- ja merenkulkumuseossa.

  – Alueelle on suunnitteilla Nauvon Markkinapolku, jota myöten matkailijat löytävät helposti kaikki kiinnostavimmat kohteet, pikkukaupat, käsityöliikkeet, kojut ja pajat, Pirjo Hoffström kertoo.

  Nauvo on upea kokemus kaikkina vuodenaikoina, ja jokaisella niistä on oma viehätyksensä. Sadonkorjuuaikaan tarjolla on saaristolaisruokaa joka makuun, ja saatavana on myös ainutlaatuisia paikallisia tuotteita, joita ei löydä muualta.

  Nauvossa voi viivähtää pidempääkin, sillä tarjolla on niin kodikasta majatalo- kuin hotellimajoitustakin.

Retkelle Seiliin

  Yksi suosituimmista, mielenkiintoisimmista ja samalla traagisimmista retkikohteista on Seilin saari Paraisten Nauvossa. Airiston eteläosassa, Pienen Rengastien varrella sijaitsevalle saarelle pääsee kesäisin m/s Östern -yhteysaluksella. Saaren nimen arvellaan tulleen ruotsinkielisestä Själöstä, joka tarkoittaa hyljesaarta. Saaren dramaattinen historia liittyy aikoihin, jolloin saari toimi ensin leprapotilaiden ja myöhemmin mielisairaiden eristyspaikkana.

   – Järjestämme kesällä 2014 opastettuja retkiä Nauvosta Seiliin. Retkeen kuluu aikaa kolme tuntia ja tutustumme kierroksella saaren historiaan ja museokirkkoon. Paluumatkan voi myös tehdä toista reittiä kuin tullessa ja kiertää suosittua Saariston Rengastietä myöten, Pirjo Hoffström kertoo.

Saaren rankka historia

  Pahimmillaan lepra eli spitaali koetteli Varsinais-Suomea 1600-luvulla, mutta ensimmäisiä spitaalisia on tiettävästi tuotu Turusta Seiliin jo 1300-luvun lopulla. Vuonna 1619 kuningas Kustaa II Aadolf määräsi Seilin leprapotilaiden eristyssaareksi, jossa käytössä se olikin noin 165 vuoden ajan. Viimeinen spitaalinen kuoli saarella 1785.   Spitaalin vähentyessä saarta alettiin käyttää myös mielisairaiden eristykseen. Olosuhteet olivat karut, ja saarikarkotus oli monelle lopullinen. Legendan mukaan potilas toi saarelle mukanaan omat arkkulautansa.

   1800-luvulla saarelle rakennettiin uusi sairaalan päärakennus, joka poikkeaa räikeästi saariston normaalista rakennuskannasta. Isossa uusklassisessa kivirakennuksessa toiminut sairaala oli alallaan yhteen aikaan Suomen suurin. Sairaalatoiminnan loppuvaiheessa Seilissä oli vain naispotilaita, kun miehet siirrettiin Käkisalmen uuteen sairaalaan. Vuoden 1960 jälkeen saarelle ei enää otettu uusia potilaita, ja toiminta lakkautettiin kahta vuotta myöhemmin.

  Seilin kirkko on rakennettu vuonna 1733. Kirkon sisällä on väliseinä, joka erotti terveet ja sairaat. Seilissä voi edelleen hiljentyä saaren entisten asukkaiden puisten ristien äärellä.

Tutkijoita ja taiteentekijöitä


  Seilin saaren pinta-ala on 1,6 neliökilometriä, ja se on pituudeltaan vain 2,5 ja leveydeltään 1,5 kilometriä. Saarella ei ole autoteitä, mutta lyhyet välimatkat taittuvat vaivattomasti kävellen.

  Nykyään Seilin sairaalarakennukset ovat Turun yliopiston alaisuudessa toimivan Saaristomeren tutkimuslaitoksen tiloja. 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä tutkimuslaitos keskittyy Saaristomeren ja Itämeren alueen monitieteelliseen tutkimukseen. Pääpaino on meriympäristön tilan pitkäaikaisseurannassa.

  Saari on innoittanut aina myös taiteentekijöitä. Seilin museokirkossa on järjestetty lukuisia konsertteja, ja se on myös suosittu hääkirkko. Ensi syksynä Turun kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa Seili-näytelmä. Näytelmän rakkaustarina sijoittuu sadan vuoden taakse, ja sillä on kytköksensä legendaariselle saarelle.

www.suomensaaristovaraus.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »