Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Parainen, Nauvo, Merenkulkutalo, Korppoo, Verkan, DAG-15, Korpoström, Houtskari, saaristomuseo, Iniö, kirkko, Kustavi, Laura Peterzéns, Kustavin Savipaja


Saaristo tarjoaa runsaasti elämyksiä. Kuvat: Paraisten kaupunki

Saarelta saarelle

Paraisilta Rengastietä pidemmälle saaristoon matkatessa ensimmäinen pysähdys kannattaa tehdä jo Sattmarkin Tuvalla. Sillan pielessä sijaitseva kahvila on upeiden maisemien lisäksi kuuluisa suussa sulavista herkuistaan.


  Rengastien ensimmäiselle lauttaosuudelle, Paraisten ja Nauvon välille, kertyy kesäviikonlopuisin usein pitkiäkin jonoja. Reitti on vilkkaasti liikennöity, sillä vuosittain väliä kulkee peräti 600 000 ajoneuvoa. Kannattaa siis varata riittävästi aikaa mahdolliseen jonotukseen.

Nauvo

  Paraisten kaupunkiin kuuluva Nauvo koostuu kahden pääsaaren lisäksi noin 3 000 pienemmästä saaresta ja luodosta. Nauvossa asuu vakituisesti 1500 ihmistä, mutta kesäaikaan väkiluku nousee peräti 10 000:een.

  Nauvon keskusta on noin 15 km päässä lauttarannasta. Kirkonkylällä sijaitseva Nauvon vierassatama on Saaristomeren suurin ja suosituin. Satamassa ja lähiympäristössä matkailijoita houkuttelevat puodit, ravintolat ja kahvilat, hotellit, taide, uimarannat sekä tapahtumat. Nauvon keskiaikaisessa harmaakivikirkossa on ainutlaatuiset Schwan-urut. Vierassataman läheisyydessä sijaitsee Merenkulkutalo, jossa on näytteillä muun muassa pienoismallien rakentajan Åke Sandvallin töitä

Korppoo

  Paraisten Korppoo muodostuu yhteensä noin 2 000 saaresta ja luodosta, joista pinta-alaltaan suurin on pääsaari Kyrklandet. Myös monien tuntemat Jurmo ja Utö kuuluvat Korppooseen.

  Korppoon keskustassa sijaitseva kivikirkko on rakennettu 1300-luvun loppupuolella, ja se on arkkitehtuuriltaan ja sisustukseltaan yksi maamme kauneimmista keskiaikaisista kirkoista. Vierassatama Verkan ravintoloineen on suosittu kesäinen kohtaamispaikka.

  Torin laidalla sijaitseva DAG-15 on Suomen ehkä pienin, mutta saariston ainoa ostoskeskus ja majatalo. Pääsaarella sijaitsee myös Saaristokeskus Korpoström, jossa on 120-paikkainen ravintola, hotelli ja vierassatama sekä kokous- ja juhlatiloja.

Houtskari

  Houtskarin keskustassa on mm. kauppa ja Houtskarin saaristomuseo. Houtskarissa on ravintoloita ja mökkikyliä, ja sieltä järjestetään kalastus- ja veneretkiä saaristoon.  Ruotsinkielisessä Houtskarissa voi kokea aitoa saariston tunnelmaa. Saarelta toiselle siirrytään losseilla, ja koko reitti Houtskärin läpi on 27 km.

Iniö

   Saariston Rengastien pisin ja ainoa maksullinen merimatka kuljetaan Houtskarin Mossalasta Iniön Norrbyn saarelle, jolla sijaitsee myös Iniön kirkonkylä palveluineen. Norrbystä Saariston Rengastie jatkuu lyhyen lossimatkan jälkeen Jumon saarelle päätyen Kannvikin satamaan.


Iniön kirkko. Kuva: Paraisten kaupunki
  Iniössä on useampi kesäinen aamiaismajoituspaikka ja muita palveluja matkailijoille. Pieni 250 asukkaan Iniö on ihastuttava idyllisine kylämaisemineen. Tie Iniön halki on kaikkiaan vain alle 10 kilometriä.

Kustavi

  Iniöstä kulkee yhteysalus ympäri vuoden Kustavin Heponiemeen. Merimatka kestää noin 25 minuuttia. Kustavin puolella mielenkiintoista nähtävää tarjoavat matkan varrella sijaitsevat Laura Peterzens Studio ja Kustavin Savipajan käsityökylä.

www.saaristo.org
www.visitkustavi.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »