Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Parainen, Kirjala, Stentorp, Jill Christiansen, suomenlammas, villa, turkis, lammaskoira, lammastila, Noitavuorennimen peikkometsä, Lammaspäivä, Heikki Wendelin, taidenäyttely


Lammaskoira Oba saa lampaat järjestykseen. Kuvat: Stentorp

Lähikuvassa lammas

Stentorpin lammastila meren rannalla, kauniissa kalliomaisemassa tarjoaa luonto- ja kulttuurielämyksiä. Uniikkien villa- ja turkisvaatteiden lisäksi esillä on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Yleisön suosikki on lammaskoira Oba, joka esittelee taitojaan lauman hallinnassa.


  Upean suojelumaiseman keskipiste on 1917 rakennettu jugendhuvila, jota emännöi Jill Christiansen.

   – Lampaamme ovat hallinneet aluetta jo kolmisenkymmentä vuotta. Kesäisin valtaosa katraasta laiduntaa lähisaarissa, mutta tilalle jää aina kotilammaslauma. Yleisö pääsee rapsuttamaan sympaattisia päkäpäitä ja ihailemaan niiden kauneutta.

   Christiansen on ansioitunut villa- ja turkistaitelija, ja kellariin kootussa myyntinäyttelyssä pääsee tutustumaan monipuoliseen mallistoon.

Saaristo elää mallistossa

   – Painotan suomenlampaitten jalostuksessa villan väriä, hienoutta, pehmeyttä ja kiiltoa. Hienovillalangat ovat värjäämättömiä ja hellästi ilman kemikaaleja käsiteltyjä. Näin niiden luonnollinen lanoliini säilyy ja suojaa tuotteen kosteudelta ja likaantumiselta, Jill Christiansen selvittää.   Hän suunnittelee ja valmistaa tuotteet yhdessä taitavien kutojiensa kanssa. Stentorp-tuotemerkillä myydään hienovillalankaneuleita ja tuulenpitäviä vuorillisia pusakoita, huiveja ja myssyjä.

   – Lampaiden taljoista valmistamme turkisliivejä, korvalappuja, muhveja, kännykkäkoteloita ja keinutuolimattoja. Myynnissä on myös Stentorp-hienovillalankaa ja -taljoja.

   – Malleissani näkyvät eri kulttuurien neuleperinteet ja rakkauteni saaristoon. Haluan toiminnallani nostaa oman lammasrotumme arvostusta.

Oba johtaa joukkoa


  Lammas kaikissa muodoissaan on tilalla ehdottomassa pääosassa, mutta lammaskoira Oba tulee hyvänä kakkosena!

   Talon isännän, Heikki Wendelinin kouluttama ja ohjaama Oba kerää ansaitut aplodit kerta toisensa jälkeen. Oba kokoaa ja järjestelee lammaskatrasta tarkasti ja taitavasti. Ryhmille tarjoutuu mahdollisuus seurata näytöstä sopimuksen mukaan.

Mereltä peikkometsään

   Stentorpin lammastila sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Turusta, ja sinne pääsee helposti autolla. Tilalle voi myös rantautua pienveneellä.   Stentorpin maisemissa matkailija pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta luonnosta: Noitavuorenniemen peikkometsästä puistomaiseman kautta upeille kallioille merenrantaan. Luontoystävät bongaavat alueelta myös harvinaisia kasveja, kuten villiintyneen tähtiputken. Helsingin yliopisto on tehnyt lajistosta selvityksen, johon pääsee tutustumaan tilalla.

Taide lumoaa

   Stentorp on sesonkina auki joka päivä. Esillä on monipuolista taidetta.

   – Perinteistä Lammaspäivää vietetään 14.6. Silloin osa lampaista on viety saariin ja desinfioitu lampola on muuttunut taidegalleriaksi. Tänä kesänä on esillä jyväskyläläisen graafikon Tiina Ekosaaren huovutustaidetta. Forssalainen puuveistäjä Mikko Virkkula puolestaan tuo puuveistoksiaan pihamaalle. Lasten ja muidenkin iloksi meille muuttaa puisia lampaita, lintuja, kaloja ja metsän eläimiä.

   Päärakennuksessa on näytillä isännän Heikki Wendelinin akvarellitaidetta.

www.stentorp.parnet.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »