Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Parainen, Villa Rainer, Kirjala, Jukka Mäki-Kullas, Jaana Mäki-Kullas, Villa, Pirtti, leipomo, lankonkileipä, Skärgårdsmak


Villa Rainerin sali. Kuva: Auroria Oy

Villa Rainer
    – ripaus ylellisyyttä

Merellinen 1900-luvun alun historia herää henkiin Villa Rainerissa. Jugendhuvilassa koet ripauksen herrasväen ylellisyyttä, aistit entisaikojen saaristokesien hengen ja nautit palvelusta, aidoista mauista ja luonnonläheisestä miljööstä.


  Maalaismaisema merenrannalla odottaa matkaajaa Kirjalan saaressa Paraisilla. Saareen pääsee kätevästi niin maitse kuin meritsekin. Villa Rainer toimii saaristolaishenkisenä kesähotellina, joka on tunnettu erinomaisesta keittiöstään. Isäntä Jukka Mäki-Kullas ja emäntä Jaana Mäki-Kullas ovat rakentaneet herkullisen paketin myös ryhmämatkaisille.


Villa Rainerin yrittäjäpariskunta Jukka ja Jaana Mäki-Kullas. Kuva: Auroria Oy
  – Tarjoamme vieraille arvokkaat ja luonnonläheiset puitteet. Meillä vieraiden on helppo viihtyä, ihailla miljöötä ja nauttia kiireettömästi aidoista mauista, Jukka Mäki-Kallas lupaa.

Kesäksi kaupungista maalle

  N.C. Fabricius rakennutti päärakennuksen kesähuvilakseen vuonna 1913. Ajalle tyypilliseen tapaan herrasväki muutti kaupungista kesäksi maalle.

  – Alkeellisen jätehuollon takia tuohon aikaan kesäisin kaupungeissa haisi. Herrasväki siirtyikin raikkaaseen meri-ilmastoon luonnon keskelle. Palvelusväki lähetettiin panemaan paikat kuntoon, ja isäntäväki asettui taloksi myöhemmin, Jukka Mäki-Kullas tietää.

  Tilan puutarha tuotti tuoreet kasvikset ja pihamaa istutuksineen ja omenapuineen silmäniloa. Merestä nousi tuoretta kalaa. Kirjalaan ei tuolloin ollut maantieyhteyttä, vaan kaikki isot kuljetukset oli tehtävä talvisaikaan jäätä pitkin. Kesäaikana liikenne hoitui Paraisten ja Turun välillä kulkeneilla vuorolaivoilla, jotka pysähtyivät tarvittaessa Villan laituriin.

Villa tai Pirtti

  – Villassa on ollut alun perin myös kolmas kerros, mutta kulku vintille on suljettu 1970-luvulla, kun Villan toisen kerroksen huonejärjestely sai nykymuotonsa. Päärakennuksen yhteyteen rakennettiin myös uima-allasosasto ja sen päälle toinen kerros, joka palvelee nykyisin kokous- ja majoitustiloina.

  Villan alakerrassa sijaitsevat Sali ja Merisali, majoittuvien vieraiden vastaanotto, konttori ja keittiö. Villan ravintolatilat ovat 60 hengelle, ja terassilla on niin ikään kuutisenkymmentä asiakaspaikkaa. Kevyemmän lounaan tai kahvit voi nauttia myös idyllisellä Pirtillä.

  – Pirtti ja savusauna on rakennettu 100 vuotta vanhan kyröskoskelaisen hirsitalon hirsistä.

Saariston maut mukana

  Isäntä Jukka Mäki-Kullas on rakentanut ryhmämatkalaisille uniikin ruokalistan.

  – Yleensä ruokailu meillä saattaa kestää jopa kolmekin tuntia. Ryhmämatkalaisilla ei aina ole mahdollisuutta näin intensiiviseen ja hidastempoiseen ateriointiin, joten olen suunnitellut hieman nopeamman vaihtoehdon. Aterian valmistamisen perusteellisuudesta ei silti tingitä hiukkaakaan.

   – Valmistamme itse lähes kaiken ruoan. Käytämme ensiluokkaisia raaka-aineita saariston ruokaperinnettä kunnioittaen. Ensisijaisesti hyödynnämme meren, saariston ja lähituottajien antimia.

   Villa Rainerissa toimii myös oma leipomo, jossa paistetaan ruoka- ja kahvileivät joka päivä.

Runsas lankonkileipä

  Ryhmä voi lounastaa Villan upeassa miljöössä tai kahvitella Pirtillä.


Isännän alkupalaksi suosittelema lankonkileipä. Kuva: Auroria Oy
  – Meillä jokainen suupala on aistinautinto. Alkuruoaksi suosittelen lankonkileipää. Leipä on runsas ja käy myös kevyestä lounaasta. Pitkämäinen, oman leipomomme saaristolaisleipä täytetään runsaasti: savulohimoussea, silakkarullia, graavia lohta, mätiä, kananmunaa. Koko komeus lepää salaattipedillä. Leipä on runsas ja käy kevyestä lounaasta.

Ahven ja siika bravuurit

  – Pääruoaksi suosittelen talon bravuureita, upeita vaalealihaisia kaloja. Takuuvalinta on smetanakastikkeessa paistettu ahven, jonka kanssa tarjoillaan kauden perunoita, porkkanoita ja parsakaalia. Vaihtoehtona on pannulla paistettu siika, joka saa makutuekseen korppoolaisista Isakssonin tomaateista valmistettua tomaattivinegretteä, friteerattuja herkkusieniä ja kauden perunoita.

   Ei ihme, että Skärgårdssmak valitsi Villa Rainerin Tukholman, Maarianhaminan ja Suomen saariston parhaaksi ravintolaksi vuonna 2007, mistä merkkinä on Skärgårdssmak-laatumerkki.

Jäätelöjoutsenen sulo

  Villa Rainerin jälkiruoka on elämys. Persoonalliset ja taidokkaasti valmistetut jäätelöjoutsenet ovat mainio esimerkki konditoriataidoista.


Jäätelöjoutsen on suussa sulava taideteos. Kuva: Auroria Oy
  – Teemme itse jäätelöä päivittäin. Jalo lintu rakennetaan jäätelöstä, tuulihattutaikinasta ja marengista. Annos saa lisäkkeekseen sesongin mukaan mansikoita, tyrnejä tai muita marjoja. Herkullinen vaihtoehto on myös valkosuklaamoussen kanssa tarjoiltavat pienet tyrnifinancierit, Jukka Mäki-Kullas kertoo.

  Villa Rainerissa ei säästetä panostusta raaka-aineisiin, ruokalistan suunnitteluun eikä taitojen hiomiseen. Pyrkimys on palvella asiakasta mahdollisimman hyvin.

  – Toimimme yrittäjävetoisesti ja teemme työtä sydämellä. Laatu ja palvelu menevät kaiken edelle.

www.villarainer.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »