Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Turku, Kaarina, Parainen, Aurajoki


Turku ja Aurajoki kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kuvat: Turun kaupunki

Turusta Rengastielle

Saariston Rengastie on nimensä mukaisesti rengasmainen – jos reitille lähtee Turusta, päätyy takaisin Turkuun. Kuten koko Rengastien retkeen, Turussa vierailuunkin kannattaa varata reilusti aikaa, jotta matkasta ehtii nauttia täysin siemauksin.


  Kesällä Turussa kannattaa kuljeskella pitkin Aurajoen rantaa, niin tekee moni turkulainenkin. Aurajoen itärannalla on mielenkiintoisia kulttuuri- ja historiakohteita, kuten Sibelius-museo, Tuomiokirkko, Vanha Suurtori, Aboa Vetus & Ars Nova ja Wäinö Aaltosen museo. Reippaampaa tekemistä tarjoavat vehreä Urheilupuisto Paavo Nurmi stadioneineen sekä viereinen Samppalinnan maauimala. Lomapäivän ilta sujuu mukavasti vaikkapa Samppalinnan kesäteatterissa.

  Aurajoen varrelta löytyy useita ravintoloita ja kahviloita sekä idyllisiä ravintolalaivoja, jotka ovat kesäisin erittäin suorittuja seurustelu- ja ajanviettopaikkoja.


Teatterisilta. Kuva: Turun kaupunki / Stillikuvastudio / Mika Okko
  Aurajoen länsirannalla kulkeva Läntinen Rantakatu on osin kävelykatu, ja sen varrella voi tutustua muun muassa Apteekkimuseoon, Forum Marinumiin, Suomen Joutseneen ja Turun linnaan.


Turussa kun ollaan, muista ylittää Aurajoki myös kuuluisan Förin kyydillä! Kuva: Turun kaupunki / Terttu Keränen

Kaarinan kautta Paraisille

  Saariston Rengastietä myötäpäivään kierrettäessä Turun jälkeen saavutaan Kaarinan kaupunkiin, jonka tunnetuin matkailunähtävyys, Kuusiston piispanlinnan rauniot, sijaitsee Kuusiston saaren kärjessä. Ainutlaatuiseen kulttuuriympäristökokonaisuuteen kuuluu myös Kuusiston kartano, joka toimii taidekartanona.

  Nykyään Kaarinan Kuusistossa viihtyy myös sarjakuvasankari B. Virtanen, johon liittyviä oheistuotteita voi ostaa matkamuistoksi aivan Rengastien varrella sijaitsevasta tehtaanmyymälästä.

  Kaarinan ja Paraisten raja ylitetään komean Kirjalansalmen sillan puolivälissä. Kirjalan saarella sijaitsevat lammastila Stentorp sekä upea Villa Rainer. Jo näitä ennen reitin varrella on opasteet Tammiluodon viinitilalle, jonne matkaa Rengastieltä on noin 13 kilometriä.

  Parainen on aito saaristokaupunki, jonka rajana on joka suuntaan vesi. Kaupungin keskustaa kutsutaan Malmiksi, ja siellä on monipuoliset palvelut.

www.visitturku.fi
www.visitkaarina.fi
www.saaristo.orgTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »