Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Urjala, Pentinkulman päivät, Väinö Linna, Outi Sippo-Purma, Juha Hurme, Petteri Pietikäinen, JP Koskinen, Kirsti Manninen, Matti Rönkä, Aulikki Oksanen, Helise taivas, Vuokko Hovatta, Zarkus Poussa, Torpparin auringossa -tanssit


Pääjuhlassa on aina mielenkiintoista ohjelmaa. Kuva: Eija Haapalainen

Väinö Linnan jalanjäljillä

Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päiviä vietetään Urjalassa tänä kesänä jo 37. kerran.


  Kirjallisuuden ystävät, harrastajat ja ammattilaiset kokoontuvat vuosittain heinä-elokuun vaihteessa Urjalaan Pentinkulman päiville. Väinö Linnan innoittamana syntynyt, kahdeksanpäiväinen tapahtuma on muodostunut harrastaja- ja ammattikirjoittajien sekä lukijoiden kohtaamispaikaksi, jossa keskustellaan, kuunnellaan, luetaan ja tavataan samanhenkisiä ihmisiä.

Hulluutta, huumaa

   Suomalaisten hyvin tunteman ja rakastaman Väinö Linnan tuotanto ja elämä on Pentinkulman päivien kehysteema, mutta kaikki tapahtuman ohjelma ja sisältö eivät suinkaan liity suoranaisesti Linnaan. Tänä vuonna Pentinkulman päivillä eletään ”reunalla” sillä tapahtuman teemana on Tekstin hurmaa, mielen maisemia: teeman puitteissa tarkastellaan kirjallisuudessa kuvattuja poikkeavia mielentiloja, kuten hurmiota, harhoja ja mielisairauksia.

   – Mielen sairaudet ovat kautta aikojen olleet keskeinen aihepiiri klassisessa näytelmäkirjallisuudessa aina Shakespearesta lähtien, ja toisinaan myös kirjoittaminen itsessään muistuttaa mielen häiriötä, kuvailee Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Outi Sippo-Purma.

   – Toisaalta kirjallisuus voi herättää myös lukijassa hurmaa ja huumaa. Vaikka nykyään tunnutaan suosivan lyhyitä, tiiviitä ja jopa huolimattomia tekstejä, nykylukijakin kaipaa kiinnittymistä suuriin tarinoihin ja pysyviin fiktiivisiin maailmoihin.

Kotimaisia kärkinimiä

   Teema näkyy tapahtuman kirjallisuuskeskusteluissa, kirjailijavieraiden puheenvuoroissa, paneeleissa, kirjoituskursseilla ja työpajoissa. Mielen syövereihin sukeltavat mm. kirjailija-ohjaaja Juha Hurme, tutkija Petteri Pietikäinen, kirjailija JP Koskinen, kirjailija-käsikirjoittaja Kirsti Manninen sekä kirjailija, uutisankkuri ja uutispäällikkö Matti Rönkä.


Kirjanvaihtotiistai. Kuva: Eija Haapalainen
   Perinteissä perjantai-illan runoillassa nähdään Aulikki Oksasen runouteen pohjaava runo-laulukonsertti Helise taivas, jonka keskeisinä aiheina ovat rakkaus, aika ja maailma, metsät, myytit ja villieläimet. Oksasen runoja esittää hänen itsensä lisäksi laulaja Vuokko Hovatta, ja konserttia säestää Zarkus Poussa. Esityksessä kuultavia lauluja ovat säveltäneet musiikin huippunimet Kaj Chydenius, Kerkko Koskinen ja Tuure Kilpeläinen. Luvassa on taatusti kylmiä väreitä, suuria tunteita – ehkä hurmiota ja huumaakin.

Tartu mikkiin

   Kirjallisuuden lisäksi Pentinkulman päivillä nautitaan kulttuurista myös laajemmin: perjantain ja lauantain välisenä yönä järjestetään suosittu ulkoilmaelokuvanäytös, ja lauantai-illan Torpparin auringossa -tansseissa laitetaan jalalla koreasti. Tänä vuonna tanssi-ilta on myös pöytälaatikkorunoilijoiden tilaisuus, sillä tanssien yhteydessä järjestetään runonlausuntaa avoin mikki -periaatteella. Jokaisella halukkaalla on siis mahdollisuus lausua julkisesti omaa runouttaan, taatusti asiantuntevan yleisön edessä.

www.pentinkulmanpaivat.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »