Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Urjala, Nuutajärven lasikylä, Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hanke, Iittala Outlet, Designmuseo Nuutajärvi, Lasinpuhaltajan kierros, tyky-päivät, Majatalo Taikayö, Oiva Toikka, Kaj Franck, ammattiopisto Tavastia


Vaativat lasiesineet syntyvät yleensä tiimityönä. Matti Vilppulan, Alma Jantusen ja Johannes Rantasalon yhteistyö sujuu mieltei sanomattomassa yhteisymmärryksessä. Kuva: Laura Jänisniemi

Perinteikäs Nuutajärvi
luo uutta identiteettiä

Nuutajärven perinteikkään lasitehtaan uunit sammuivat maaliskuun alussa, kun teollinen tuotanto siirrettiin Iittalaan. Lasista jo yli 220 vuotta elänyt kylä taiteilijoineen ja käsityöläisineen luo nyt rohkeasti uutta identiteettiä.


  Kun kylä on yli 220 vuotta rakentunut lasitehtaan ympärille, voisi kuvitella, että tehtaan lopettaminen lamauttaisi ja autioittaisi kylän. Mutta Nuutajärvi ei lamaannu, eikä sen hehku himmene: kyläläisillä on vireä ote Nuutajärven kehittämiseen ja uuden identiteetin etsimiseen. Lasikylässä ei ole pienintäkään aikomusta antaa periksi.


Lasikylän kauneimmat rakennukset on rakennettu 1800-lvun puolivälissä sveitsiläistyyliin. Taitavia puurakentajia tuotiin Urjalaan mm. Pohjanmaalta. Kuva: Markku Salo
   – Nuutajärvi on Suomen ja maailmankin mittakaavassa hyvin ainutlaatuinen paikka – toista samanlaista ei ole missään muualla, sanoo Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hankkeen kehitysvastaava Laura Jänisniemi.

   – Ei tällaisen kokonaisuuden voi antaa kuihtua pois ja jäädä unohduksiin. Tavoitteenamme on kehittää Nuutajärveä eläväksi elämyskeskukseksi, jossa säilytetään käsillä tekemisen kulttuuria.

Kierrokselle historiaan

   Nuutajärvellä jatkaa toimintaansa Iittala Outlet, samoin matkailijoille tutuksi tullut Lasimuseo Prykäri, uudelta nimeltään Designmuseo Nuutajärvi, mutta Laura Jänisniemen mukaan Lasikylä on enemmän kuin pelkkä ostos- ja näyttelypaikka: tulevaisuuden Nuutajärvi on kokonaisuus, joka tarjoaa kävijöille suomalaista kulttuuria, teollista historiaa ja elämyksiä oman tekemisen kautta.

   – Ryhmille Nuutajärvi tarjoaa opastettuja kierroksia, joiden aikana tutustutaan upeaan miljööseen ja Nuutajärven historiaan. Uusin matkailutuotteemme Lasinpuhaltajan kierros vie kävijät oikean lasinpuhaltajan johdolla ihan lasihyttiin asti tutustumaan konkreettisesti lasinpuhallukseen, Jänisniemi kertoo.


Lea Swants on tuonut Suomeen ns. lampputekniikan, jolla valmistetaan helmiä ja pieniä esineitä. Lyhyt helmenteon alkeiskurssi sopiin mainiosti aikuisryhmille. Kuva: Laura Jänisniemi.
   – Toiminta ei kuitenkaan ole vain näytösluonteista. Opastettujen kierrosten lisäksi ryhmille on tilauksesta tarjolla työpajoja, joissa kävijät pääsevät itse työstämään materiaaleja: Nuutajärvellä pääsee kokeilemaan vaikkapa lasinpuhallusta, taontaa tai valmistamaan lasihelmiä. Hienosta hetkestä jää muistoksi ihan itse tehty tuote – vaikkapa tuoppi tai maljakko, joka viimeistellään kaiverretulla tekijän nimellä ja päivämäärällä.

Elämykset syntyvät itse tehden

   Jänisniemi uskoo, että elämyksellisille palveluille on nykymaailmassa tilausta, ja yhtenä kohderyhmänä ovat yritysten tyky-ryhmät. – Tavaran kerääminen alkaa nykyään olla epämuodikasta – ihmiset arvostavat itse tehtyjä, ainutlaatuisia tuotteita sekä pysähtymisen ja rauhoittumisen elämyksiä.

   – Käsillä tekeminen on parasta arjen kiireistä irrottautumista. Silloin aivot saavat levätä, Jänisniemi sanoo.

  Tyky-ryhmien lisäksi Nuutajärvi on oiva kohde myös leirikoululaisille ja muille koululaisryhmille. Sinne on helppo tulla päiväretkelle, sillä Tampereelta Nuutajärvelle ajaa tunnissa, Helsingistä ja Turustakin parissa tunnissa.

   Nuutajärvellä on kuitenkin mahdollista myös yöpyä. Aivan kylän keskustassa sijaitsevassa Majatalo Taikayössä on majoitustilaa 20 hengelle kahdeksassa huoneessa, joissa kaikissa on oma wc ja suihku. Majatalosta aukeavat näkymät suoraan historialliseen kylämiljööseen ja lasimaailmaan. Myös ruokailut järjestyvät isommillekin ryhmille, joten halutessaan kylässä voi hyvin viettää muutamankin päivän. Majatalossa on myös kokoustilat, ja mikäpä olisikaan inspiroivampi ympäristö kokoukselle kuin satoja vuosia luovuutta uhkunut Nuutajärven Lasikylä!

Metsien takaa maailmanmaineeseen

   Nuutajärvi on kehittynyt yli 200 vuoden aikana tiettömien taipaleiden takana sijaitsevasta metsäisestä kylästä koko maailman tuntemaksi, korkeatasoisen taide- ja käyttölasin kodiksi. Pitkään historiaan mahtuu monia värikkäitä vaiheita, vaikutusvaltaisia omistajasukuja ja suomalaisen muotoilun huippunimiä. Mm. Oiva Toikka ja Kaj Franck ovat olleet myötävaikuttamassa paitsi suomalaisen lasitaiteen, myös Nuutajärven kylän kehittymiseen.

  Nuutajärvellä on ollut merkityksensä myös muun suomalaisen elinkeinoelämän syntymisessä: mm. Stockmannin tavaratalo sai alkunsa Nuutajärven lasimyymälän perustamisesta Helsinkiin. Nuutajärven tulikuumien uunien kidoista ovat maailman markkinoille lähteneet niin Kivi-tuikut, Mariskoolit kuin Oiva Toikan kuulut linnutkin. Pieni kylä Pirkanmaan perukoilla on näytellyt suurta roolia suomalaisen kulttuurin, käsityöosaamisen ja kansainvälisen maineen kehittymisessä.

Uusi lasinen sukupolvi


   Nuutajärveltä katsottuna suomalaisen lasiosaamisen tulevaisuus näyttää hyvältä. Kylässä toimii lasikoulu, joka tarjoaa valtakunnallista ammatillista koulutusta. Ammattiopisto Tavastian hallinnoimassa oppilaitoksessa kasvaa uusi suomalainen lasitaitajien sukupolvi, joka puhaltaa, hioo ja käsittelee lasia samalla kunnioituksella kuin taitajat Nuutajärven tehtaan paksujen seinien suojassa jo kauan. Lukukausien aikana yleisöllä on arkipäivisin mahdollisuus seurata opiskelijoiden työskentelyä lasihytissä.

Kohti uutta vanhasta ammentaen

   Lasikylän nykypäivä pohjautuu pitkään historiaan, ja vanhat rakennukset ovat edelleen käytössä näyttely-, myymälä- tai työtiloina. Niissä toimii useita vireitä pienyrityksiä, joissa seppä, taidemaalari, tekstiilitaitaja, keraamikot ja lasinpuhaltajat ylläpitävät kylän vahvoja taiteen ja käsityöläisyyden perinteitä. Kävijälle jo pelkkä miljöö on elämys: kun kulkee kylällä pitkin lasitehtaan työntekijöiden yli 200 vuoden ajan käyttämiä reittejä, voi hyvin kuvitella, miten tiivis yhteisö kylässä on asunut, elänyt ja tehnyt työtä yhdessä.


Upeasti hehkuva lasimassa otetaan uunista noin 1200-asteisena. Kuva: Kari Salonen
   Kotimaisen käsityötaidon liekki palaa Nuutajärvellä edelleen vahvana. Pieni 300 asukkaan kylä metsien ja järvien rauhallisessa sylissä tekee töitä sydämellä ja intohimolla, tavoitteenaan tarjota jatkossakin suomalaisille parasta kotimaista käsityötaitoa.

Kesäkauden kohokohtia:

30.5.–31.8. Kesänäyttely Hulluus ja hurmio
29.6.  Lasten päivä Lasikylässä
12.7. Glass Village People
6.9. Lasivitriini
12.–14.9. Urjala soikoon!

www.nuutajarvi.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »