Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Aina ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Urjala, Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hanke, kulttuuriteltta, kyläkierrokset, Kylien tori -tapahtuma


Kaunista Urjalaa. Kuva: Eija Haapalainen

Paikallisen kulttuurin
          puolesta Urjalassa

Taikayöstään tuttu Urjala panostaa kotiseudun ja paikallisen kulttuurin tunnetuksi tekemiseen.


  Idyllisessä pirkanmaalaisessa maalaismaisemassa sijaitseva Urjala on noussut maailmanmaineeseen korkeatasoisen Nuutajärven taidelasin ansiosta, jota valmistettiin Urjalassa yli 200 vuoden ajan. Lasinvalmistamisen teollisen perinteen lisäksi Urjala tunnetaan kirjailija Väinö Linnan lapsuusmaisemana.

Hankkeella nostetta

   Kulttuurin tekemisellä on Urjalassa pitkät perinteet, ja paikallista kulttuuria halutaankin Urjalassa nostaa entistä näkyvämmin esille. Reilun vuoden verran Urjalassa on pyöritetty Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hanketta, jonka tarkoituksena on paitsi nostaa maineikkaan lasikylän profiilia, myös kehittää koko kunnan kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa matkailullisena voimavarana.


Lapsia puhaltamassa lasia Nuutajärven lasikylässä. Kuva: Eija Haapalainen
   – Hankkeessa on kaksi toimijaa: Urjalan kunta sekä Nuutajärven lasikylä. Kunnan osalta hankkeen tavoitteena on kehittää Urjalan kulttuuritoimintaa niin, että tarjonta on monipuolista ja hyödyntää nykyistä paremmin kunnassa olevaa osaamista ja kokoontumispaikkoja. Keskeistä on arvokkaan kulttuuriperinnön vaaliminen sekä urjalalaisten kylien toiminnan aktivoiminen, kertoo kulttuurituottaja Outi Sippo-Purma.

Kulttuuria keskelle arkea


   Yksi hankkeen näkyvimmistä lopputuotteista on viime kesänä lanseerattu kulttuuriteltta, joka tuo kulttuurin konkreettisesti osaksi kuntalaisten arkipäivää. Kesäperjantaisin Urjalan vilkkaalle torille pystytetyssä teltassa paikalliset kulttuurintuottajat esittivät erilaista ohjelmaa: teltassa nähtiin mm. nukketeatteria, musiikkia ja työnäytöksiä, ja siellä järjestettiin myös työpajoja.

   Outi Sippo-Purman mukaan teltta sai kuntalaisten keskuudessa hyvän vastaanoton, ja kulttuuriteltta toteutetaan torilla myös tulevana kesänä.

   – Tarkoituksena oli tuottaa kuntalaisille esittävää ja osallistavaa kulttuuria, ja onnistuimmekin siinä: teltta oli todella suosittu, sillä ihmiset pääsivät nauttimaan kulttuurista arkisten ostostensa ohessa. Työpajoissa kuntalaiset saivat osallistua mm. tuohitöiden ja lasihelmien tekoon, Sippo-Purma kertoo.

Kyläkulttuuri kartalle

   Toinen keskeinen toimenpide hankkeessa on ollut urjalalaisten kylien paikallisen kulttuurin kehittäminen ja toiminnan aktivoiminen. Urjalassa on jo pitkään järjestetty kyläiltoja, joissa kylien toimijat ovat ideoineet keinoja oman kylän nostamiseksi kuntalaisten ja matkailijoiden tietoisuuteen. Yksi suosittu tapa on ollut busseilla tehtävät kyläkierrokset, jotka ovat olleen viime vuosina hyvin suosittuja, ja joita on tarkoitus kehittää edelleen hankkeen tiimoilta.

   – Kyläkierrokset kulkevat urjalalaisten kylien läpi, ja matkan aikana kunkin kylän edustaja kertoo osallistujille oman kylänsä historiasta ja mielenkiintoisia anekdootteja paikallisista ihmisistä. Kierrokset ovat kiinnostaneet erityisesti niitä, joilla on kunnassa sukujuuret tai jotka ovat muuten kiinnostuneita paikallishistoriasta, Outi Sippo-Purma sanoo.

   – Myös paikallisille kierrokset ovat olleet kiinnostavia, sillä siitä, mitä toisella puolella kuntaa tapahtuu, ei aina olla niin hyvin tietoisia.

 
Kesäteatteria Urjalassa. Kuva: Eija Haapalainen
   Loppuvuoden aikana Urjalassa onkin tarkoituksena edistää kylien välistä yhteistyötä ja kulttuurivaihtoa, jotta kylät ja niiden toimijat löytäisivät toisensa entistä paremmin. Kylien tekemä yhteistyö kun hyödyttää koko kuntaa.

   Kylät ovat näkyvästi esillä tulevana kesänä myös Urjalan Palokunnantalolla, jossa järjestetään valokuvanäyttely urjalalaisista kylistä sekä Kylien tori -tapahtumassa kesäkuussa, jolloin halukkaat kylät pääsevät toritelttaan esittelemään kyläänsä, sen toimintaa, historiaa ja tarinoita.

www.urjala.fi
www.facebook.com/hehkuvaTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »