Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Punkalaidun, juhlavuosi, Punkalaitumen päivä, Taikayön maraton, Yli-Kirran talonpoikaismuseo, Särkän lava,


Punkalaidun on vireä pikkukunta. Kuvassa Koskoisten kylän väkeä. Kuvat: Punkalaitumen Sanomat

Punkalaidun
– 375 vuotta aktiivista maalaiselämää

Tänä vuonna Punkalaitumella juhlitaan läpi vuoden kunnan 375-vuotista historiaa.


  Kun kenraalikuvernööri Pietari Brahe virkakautensa aluksi vuonna 1637 teki laajan tarkastusmatkan Ylä-Satakuntaan ja sieltä Hämeen ja Savon kautta Pietariin, hänen matkansa kulki vehreiden hämäläisten jokivarsimaisemien halki. Todennäköisesti juuri tämän tarkastusmatkan seurauksena Brahe allekirjoitti Punkalaitumen kirkkopitäjän perustamiskirjan vuonna 1639.  Nykyisin Punkalaidun on reilun 3000 asukkaan aktiivinen pikkukunta, jossa ponnistetaan satojen vuosien talonpoikaisperinteestä, upeasta luonnosta, tiiviistä yhteistyöstä, yrittäjyydestä ja palveluasenteesta.

 Vuosi yhtä juhlaa

  Kunnanjohtaja Lauri Inna kertoo, että juhlavuosi on Punkalaitumella tapahtumatäyteinen. Juhlavuoden kunniaksi kunnassa järjestetään lukuisia eri tapahtumia, joista tärkeimpänä 27.7. pidettävä Punkalaitumen päivän juhlatilaisuus.

  – Kyseessä on vuoden virallinen syntymäpäiväjuhla, joka alkaa juhlajumalanpalveluksella Punkalaitumen kirkossa ja jatkuu Yli-Kirran talonpoikaismuseolla huipentuen päivän päätteeksi koko kansan iltajuhlaan kunnan uusitussa liikuntakeskuksessa. Juhlassa palkitaan ansioituneita kuntalaisia ja juhlitaan itsenäistä kuntaamme koko kunnan voimin. Tilaisuus on avoin kaikille ja maksuton, Inna sanoo.

  – Virallisen juhlan lisäksi Punkalaitumen päivä näkyy monin eri tavoin kuntakeskuksessa, jossa paikalliset yrittäjät osallistuvat juhlapäivän viettoon.

  Punkalaitumen päivän lisäksi juhlavuosi tietää mm. konserttia nuorille 19. kesäkuuta, sotilasvalaa ja paraatia 22. elokuuta sekä lasten ja nuorten urheilukilpailuja 21. syyskuuta. Urheilukilpailuihin kannustamaan ja vetonaulaksi saapuu myös keihäänheittäjä Tero Pitkämäki.

  – Näiden isojen tapahtumien lisäksi Punkalaitumella järjestetään pitkin vuotta lukuisia muita, pienempiä tapahtumia. Jokakeskiviikkoiset tanssit tunnetulla Särkän lavalla ja syyskuussa Punkalaitumen, Huittisten ja Urjalan maisemissa juostava Taikayön maraton ovat näistä muutamia nostoja, Lauri Inna sanoo.

Yhteen hiileen puhaltaen

  Pienessä kunnassa useiden tapahtumien järjestäminen ei onnistuisi ilman aktiivisia toimijoita. Lauri Inna kiitteleekin punkalaitumelaisia yhdistyksiä ja yhteisöjä siitä, että tapahtumantäyteinen juhlavuosi saadaan järjestettyä.

  – Meillä on todella aktiivisia yhdistyksiä, kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto, 4H-yhdistys, SPR sekä paikalliset eläkeläisjärjestöt, urheiluseurat, yrittäjäjärjestöt sekä Leijona- ja Rotaryklubit, Inna kehuu.

  – Lisäksi seurakunta toimii aktiivisesti, ja heillekin tämä vuosi on merkkivuosi. Punkalaitumen kirkko täyttää tänä vuonna 240 vuotta, ja seurakunta järjestää myös omia tapahtumiaan sen kunniaksi.

Luonnon rauhaa ja monipuolisia aktiviteetteja

  Matkailijan kannattaa suunnata Punkalaitumelle erityisesti heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Silloin vietetään kunnassa perinteistä heinäviikkoa, joka on kunnan matkailuviikko. Viikon avaa edellisenä viikonloppuna jo 23. kerran järjestettävä Kaikkien aikojen maatalousnäyttely, jolloin Yli-Kirran museoalueella herätellään henkiin vanhoja työtapoja työnäytöksissä.

   Punkalaitumen parasta antia matkailijalle on aito pirkanmaalainen maalaismaisema, jossa kunnan halki virtaavaa Punkalaitumenjokea reunustavat vehreät pellot ja kutsuvat metsät. Joen varrelle syntynyt kuntataajama palvelee matkailijoita monipuolisesti, ja keskustaa koristaa Suomen kauneimmaksi valittu kunnantalo.

   Porttikallion urheilukeskus, uusittu liikuntahalli ja 9-reikäinen Punkalaitumen Golf tarjoavat mahdollisuudet aktiivisen päivän tai viikonlopun viettämiseen kunnassa, ja erilaisia persoonallisia majoitusmahdollisuuksia löytyy joka makuun. Lauri Inna sanookin, että pienikokoiseksi kunnaksi Punkalaitumella on poikkeuksellisen elävä meininki.  – Yrittäjähenkisyys ja kotiseudun kunnioitus näkyvät Punkalaitumella hyvin. Meillä on elävä kuntakeskus, jossa ravintolat ja kahvilat palvelevat niin kuntalaisia kuin matkailijoitakin. Punkalaitumella heinäkuu on yksi vuoden vilkkaimmista kuukausista.

Energisesti kohti tulevaa

   Lauri Inna kehottaa Punkalaitumesta kiinnostuneita vierailemaan kunnan uusituilla nettisivuilla, joilta löytyy tietoa energisen pikkukunnan tulevaisuudesta.

  – Meillä on käynnistymässä tuulivoima- ja bioenergiahankkeet ja rakentumassa aivan upeasti kaavoitettu Saunaojan asuintonttialue. Puolessa kunnasta on jo valmiina valokuitu, ja toista puolta jatketaan tänä vuonna. Meillä on siis huimiin tietoyhteyksiin perustuva ja edistyksellinen tietoyhteiskunta, eli hyvä kasvuympäristö niin perheille kuin pienyrittäjille, Inna kehuu.

   Punkalaidun porskuttaa virkeästi eteenpäin, itsenäisenä kuten tähänkin asti. 375 vuotta historiaa ja juuret tiukasti pirkanmaalaisessa maaseudussa eivät jarruta vauhtia, vaan antavat perspektiiviä ja perustan, josta ponnistaa rohkeasti vielä pitkälle tulevaisuuteen.

www.punkalaidun.fi
www.sastamalanseudulle.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »