Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Lieksan Vaskiviikko, vaskipuhallinfestivaali, Ihmisyys, solistiseitsikko Imperial, Jouko Harjanne, Euphoria-sekstetti, Kirsi Mustalahti, Boston Brass, German Brass, kurssit, konsertit

Lieksan Vaskiviikko 25.7.–2.8.2014


Yksi konserttipaikoista on tunnelmallinen Mätäsvaaran kaivoslaguuni. Kuva: Lieksan Vaskiviikko

Ihmiseltä ihmiselle
vaskien voimin

Jo 35. kertaa järjestettävä Lieksan Vaskiviikko kerää jälleen yhteen maailman vaskipuhaltimien huiput.


  Lieksan Vaskiviikko järjestetään tänä vuonna 25.7.–2.8. Tämä Suomen suurin, vanhin ja kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin vaskipuhallinfestivaali kerää upeisiin pohjoiskarjalaisiin maisemiin vaskimusiikin ammattilaiset, harrastajat ja ystävät.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen

   Tänä vuonna Lieksan Vaskiviikko soi ihmisyyden sävelin. Koko viikon kantava teema, Ihmisyys, näkyy ja kuuluu kaikessa tapahtuman ohjelmassa – niin viikon keskiössä olevassa konserttisarjassa, artistien soolokonserteissa kuin monissa oheistapahtumissa. Vastakkainasettelun aika on ohi – musiikissakin.

   – Uuden tulemisensa tehnyt Solistiseitsikko Imperial soittaa sävelhelmiä tutuista ”punaisten ja valkoisten” lauluista, joita viimeinkin voimme rauhallisin mielin kuunnella samassa konsertissa, kirjoittaa taiteellinen johtaja Jouko Harjanne Vaskiviikon käsiohjelmassa.

  – Euphoria-sekstetin konsertissa kuullaan mm. ihmisoikeusasioista kumpuavia säveliä. Myös kavalkadikonserteissamme taiteilijamme pyrkivät tuomaan teemaamme esille ohjelmistovalinnoillaan.

   Vaskiviikon ohjelma on monipuolinen, ja viikon aikana Lieksassa kuullaan vaskimusiikkia noin 60 konserttia, joista nelisenkymmentä on ilmaiskonsertteja.  – Joka päivä kuullaan aamu- ja iltasoitot sekä yritysten edustoilla ja muilla julkisilla paikoilla esitettäviä pihasoittoja, kertoo Lieksan Vaskiviikon toiminnanjohtaja Kirsi Mustalahti.

  – Uutena juttuna on hyväntekeväisyyssoitot, joilla kerätään rahaa lieksalaisten nuorten yhteisöteatterihankkeelle.

Mestareiden oppiin

   Lieksan Vaskiviikko on jälleen kerran saanut esiintyjikseen kotimaisia ja kansainvälisiä huippuja: mukana ovat maailmalla mainetta niittäneet Boston Brass ja German Brass. Viikon ykkösjuttuja ovatkin vaskimusiikin huippujen tähdittämät konsertit sekä kattava kurssitoiminta, joka alun perin oli syy Vaskiviikon perustamiselle.

  – Konserteissa esiintyvät, kunkin instrumentin huipputaitajat antavat viikon aikana vaskipuhaltimien opetusta mukaan ilmoittautuneille oppilaille. Ohjelmassa on sekä ammatikseen soittaville suunnattua mestariopetusta että ihan aloitteleville tarkoitettua perusopetusta, Kirsi Mustalahti kertoo.

  – On aivan mieletöntä, että me pystymme tarjoamaan tällaisen mahdollisuuden koti- ja ulkomaisille vaskipuhaltimien harrastajille ja ammattilaisille!

Musiikki on parasta paikan päällä

   Vaskiviikon konserttipaikkoina toimivat Lieksan kirkko, kulttuurikeskuksen Brahe-sali, Mätäsvaaran kaivoslaguuni sekä Lieksan ja Nurmeksen rajalla sijaitseva Viekijärven kirkko. Lieksan kirkon upea akustiikka antaa vaskimusiikille sen arvoisen kaiun, ja sävelten noustessa kohti kirkon kattoholvia, voi suuren ikkunaristin läpi ihailla kesäistä kirkkopuistoa. Mätäsjärven vanhaan avolouhokseen rakennettu konserttipaikka jyhkeine graniitti-gneissikallioineen puolestaan takaa ikimuistoisen konserttielämyksen luonnon helmassa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »