Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kalajoki, Loma-asuntomessut, Laura Ruohola, Hiekkasärkät, terassi, lomarakentaminen

Kalajoen loma-asuntomessut 23.6-.6.7.2014


Loma-asuntoja rakentumassa lammen rantaan. Kuva: Ari-Pekka Hihnala

Vuoden 2014 loma-asuntomessut 
Meren, hiekan ja
auringon liitto

Kalajoen upeat hiekkarannat isännöivät vuoden 2014 loma-asuntomessuja.


  Järjestyksessään 11. valtakunnalliset loma-asuntomessut järjestetään tänä vuonna upeilla ja suosituilla Kalajoen hiekkarannoilla. Kalajoen loma-asunnot rakentuvat ainutlaatuiseen ympäristöön meren rannalle. Messujen projektipäällikkö Laura Ruohola sanookin, että ensi kesän messut muistetaan hiekan, meren, auringon ja luonnon saumattomasta yhteistyöstä.


Kalajoen loma-asuntomessujen projektipäällikkö Laura Ruohola. Kuva: Hanna Poropudas
  – Kalajoen upea merellinen luonto otetaan sisälle kohteisiin isojen ikkunapintojen kautta.

Perinteistä ja modernia rinta rinnan

   Messuja alettiin toteuttaa Kalajoella hyvin nopealla aikataululla, mutta tonttien myynti ja kohteiden rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa. Aurinkohiekoille valmistuu juhannuksen jälkeen avattaviin messuihin mennessä 28 kohdetta, joista isoin on 18:sta loma-osakkeesta muodostuva Villa Meritähti. Kohteet on sijoitettu neljään erityyppiseen kortteliin. Tarjolla on niin perinteistä suomalaista lomarakentamista kuin modernimpia, kaksikerroksisia loma-asuntoja. Pääosin messukohteet on rakennettu puusta ja hirrestä. Kivipintaa nähdään muutamassa kohteessa tehosteena, ja päämateriaalina kivi on kahdessa loma-asunnossa.

Terassien juhlaa

   Huomionarvoista tämän vuoden messukohteissa ovat niiden pihat: uniikille hiekalle ei sallita mitään istuksia tai puutarhoja vaan piharatkaisuissa kunnioitetaan olemassa olevaa, ainutlaatuista luontoa ja merellisyyttä. Ainoa istutettavaksi hyväksyttävä kasvi on meriheinä eli rantavehnä. Ratkaisu on paitsi kaunis ja herkkää luontoa säästävä, myös mielekäs ainakin niille loma-asujille, jotka haluavat pitää loman lomana eivätkä niin nauti puutarhatöistä.

Piharakentaminen ja puutarhasuunnitelmat korvataan Kalajoen messuilla kohteiden laajat terassipinnat: Laura Ruohola kertoo, että kohteissa on yhteensä yli 2000 neliötä terassipinta-alaa, mikä on paljon 28 kohteeseen. Erityyppiset terassiratkaisut ovat nykyisin suosittu tapa saada lisää tilaa niin lomarakentamisessa kuin vakituisissa asunnoissakin: terassit ovat ylimääräisiä huoneita, joiden avulla hämärretään luonnon ja sisätilan välistä rajaa. Kalajoelta saa siis hyviä vinkkejä myös terassirakentamiseen ja sisustamiseen.

Keskellä kesän menoja

Suomen oloissa ainutlaatuiset Kalajoen Hiekkasärkät on se asia, josta 12500 asukkaan Kalajoki parhaiten tunnetaan. Yhteensä 14 kilometrin pituinen yhtenäinen hiekkaranta-alue on yksi maamme suosituimmista ranta- ja aktiivilomakohteista, ja tarjoaa messukävijöillekin monenlaista tekemistä. Särkkien matkailukeskittymästä löytyvät niin laadukkaat majoitus- ja ravintolapalvelut kuin erilaiset aktiviteetit: mm. kylpylä, golfkenttä, karting-rata ja surffauskeskus pitävät huolen siitä, että tekemistä riittää myös messukäynnin jälkeen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »