Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaan kulttuurikierros, Kangasala, Kangasala-talo, näkötorni, Kangasalan Lepokoti, Kuhmalahden taidepappila, Teemu Luoto, tieliikennemuseo, Mobilia

Pirkanmaan kulttuurikierros


Mobiliassa viihtyy koko perhe. Kuva: Kangasalan kunta

Kesä- (ja talvi-)
päivä Kangasalla

Runoissa ja sävelissäkin ylistetty Kangasalan kuulu kauneus avautuu kunnan kolmesta näköalatornista.


  Kulttuurimatkailijalle Kangasala tarjoaa historiaa ja taidetta eri muodoissa. Kunnassa myös halutaan panostaa kulttuuriin: Kangasalan keskustaan on rakentumassa aivan uusi kulttuurikeskus, Kangasala-talo, jossa jo ensi vuonna järjestetään konsertteja, sirkusesityksiä, taidenäyttelyitä ja muita kulttuuritapahtumia.

Kulttuuria ja kuuluisuuksia jo 100 vuotta

   Historiaa henkivä Kangasalan Lepokoti on aikamatka yli 100 vuoden taakse – aikaan, jolloin kaupunkien herrasväki pakeni arjen ankeutta maalle lomailemaan, seurustelemaan, uimaan ja nauttimaan maalaisilmasta.

   Kangasalan Lepokoti on entinen täyshoitola ja nykyinen matkailukohde sekä juhla- ja kokoustila, joka sijaitsee aivan Kangasalan keskustan tuntumassa Ukkijärven kauniissa rantamaisemissa. Alun perin kansanopiston päärakennukseksi 1890-luvulla valmistunut rakennus on pitkän elämänsä varrella vieraita, joiden joukossa on pitkä liuta maamme kuuluisuuksia: muusikkoja, taiteilijoita ja tiedemiehiä.


Kangasalan Lepokoti
   Nykyisin talovanhus elää edelleen loistonsa päiviä: Lepokodilla järjestetään mm. konsertteja, esitelmiä, opastuksia ja keskustelutilaisuuksia, sen vuokrahuoneissa työskentelevät eri alojen ammattilaiset, ja sen tiloissa kokoustetaan ja juhlitaan merkittäviä tilaisuuksia. Se täyttää nykyajan vaatimukset, silti säilyttäen menneen maailman jäljittelemättömän tunnelman.

Taide asuu Kuhmalahden pappilassa

   Pitkä on historia myös Kuhmalahden vanhalla pappilalla, joka vuosisatojen aikana on ehtinyt vaihtaa omistajaa moneen kertaan, rapistua useasti, ja jopa palaa kerran täysin poroksi. Kun Kuhmalahden seurakunta sai uuden pappilan vuonna 1971, vanha puinen pappila siirtyi keramiikkataiteilija Teemu Luodon omistukseen. Alkoi pappilan uusi aika taiteen kotina.

   Teemu Luoto perusti vanhaan pappilaan ateljeensa ja yksityisasuntonsa, ja aina 1970-luvun alkupuolelta asti vanhassa pappilassa on nähty kesäisin kuvataidenäyttelyitä. Kuhmalahden taidepappila onkin yksi Suomen vanhimmista taiteen kesänäyttelyistä, joissa on nähty noin 300 suomalaisen taiteilijan, keraamikkojen, graafikkojen, taidemaalareiden ja kuvanveistäjien töitä.

   Kesänäyttelyn lisäksi vanhassa pappilassa järjestetään kursseja ja taidetapahtumia, ja se toimii myös idyllisenä juhlapaikkana: pappilan miljöössä sijaitsevassa taidekappelissa vihitään hääpareja, ja vanha pappila toimii idyllisenä juhlapaikkana erikokoisissa juhlissa.

Maanteiden kuninkaat Mobiliassa

   Kangasalan eittämättä suosituin matkailukohde on tieliikennemuseo Mobilia, joka tallentaa, tutkii ja esittelee suomalaisen tieliikenteen historiaa. Ympäri vuoden avoinna oleva museo esittelee klassikkoautoja, jotka ovat kesäisin myös vuokrattavissa. Moottoriajoneuvojen helmien lisäksi Mobiliassa on mm. liikennepuisto ja kahvila sekä tilat, joita vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön.


Ruuhkaa Mobilian liikennepuistossa.
Mobiliassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ympäri vuoden: mm. Lada-päivä, Minien kokoontumisajot ja Linja-autopäivä ovat Mobilian vuosittaisia tapahtumia.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »