Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaan kulttuurikierros, Orivesi, virkistysalue, retkeilyreitti, virkistysmetsä, melontareitti, kaarikirkko, Eräjärven kirkko, Purnu, Aimo Tukiainen, Rönni, huvikeskus, kesäteatteri

Pirkanmaan kulttuurikierros


Oriveden kaarikirkko. Kuva: Pirjo Luukko

Orivesi – viihtyisä maaseutukaupunki

Oriveden kulttuuritarjonnan veturi on Oriveden Suvi – kulttuuritapahtumien ketju, jonka monet konsertit, näyttelyt ja tapahtumat jatkuvat läpi koko kesän kesäkuun alusta syyskuun alkuun.


Luonto on lähellä

   Orivedellä on yli 350 järveä, jotka tarjoavat virkistys-, retkeily- ja kalastuselämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Orivedellä luonnon helmaan ei tarvitse välttämättä varta vasten lähteä, vaan erämaista tunnelmaa löytyy jopa aivan läheltä kaupungin keskustaa.

   Luonnossa liikkumisesta nauttivalle löytyy monenlaisia vaihtoehtoja mukavista luontopoluista aina laajoihin erämaihin. Eräpyhän virkistysalue, Iso-Vuorijärven ja Siikajärven retkeilyreitit, Lakkasuo ja Pukalan virkistysmetsä tarjoavat upeita järvimaisemia, jylhiä kallioita, ainutlaatuista suoluontoa ja erämaan tuntua muutaman kymmenen kilometrin säteellä kaupungista. Oriveden keskustassa Kirkkolahden ympäri kiertävä Onninpolku puolestaan on valaistu luonto- ja patikkapolku, jonka helppokulkuiselle reitille on kätevä pistäytyä virkistäytymään kaupunkivierailun lomassa.

   Kopsamo–Purnu-melontareitti Juupajoelta Pitkäjärvelle kulkee läpi kauneimpien pirkanmaalaisten kulttuuri- ja maalaismaisemien, ja tarjoaa upean luontoelämyksen. Rauhallisista jokiosuuksista ja pienistä, kapeista järviosuuksista koostuva reitti soveltuu kaikentasoisille melojille.

Kirkot kovin erilaiset

   Arkkitehtuurin ystäviä kiinnostaa Orivedellä kaupungin ainutlaatuinen kirkko, jonka tunnustetut arkkitehdit Kaija ja Heikki Siren suunnittelivat 1950-luvun lopulla. Oriveden kirkko on yksi suomalaisen sotien jälkeisen kirkkoarkkitehtuurin merkkiteoksista: ajalle tyypillisesti rakennusten muotokielessä etsittiin uusia muotoja, ja Oriveden ”kaarikirkko” onkin edustava esimerkki yksilöllisestä ja ilmaisuvoimaisesta 1960-luvun arkkitehtuurisuuntauksesta.

   Kirkko on suomalaisten kirkkojen joukossa hyvin moderni: torniton ja lievästi viistokatteinen. Kirkkosalin pohjamuotona soikio, joka sulkeutuu kahden vastakkaisen massiivisen seinäkaaren sisään. Vaikka rakennus poikkeaa ulkoasultaan perinteisestä, sen salissa on korkeiden ja kaarevien seinäpintojen ansiosta voimakas keskeiskirkon tunnelma.

   Kirkon pääovi on toisen kaaren keskikohdassa. Ovelta avautuu näkymä vastakkaiselle alttariseinälle, jota koristaa Kain Tapperin veistämä koivupuinen, abstrakti reliefi Golgatan kallio.

   Kirkossa järjestetään opastuksia tilauksesta. Kesäisin ajalla 23.6.–10.8. kirkko toimii tiekirkkona, mutta on perjantaisin ja lauantaisin suljettu toimitusten vuoksi.

   Oriveden toinen vierailemisen arvoinen kirkko on Eräjärven vanha puukirkko Oriveden eteläisessä Eräjärven kylässä. Ensimmäinen saarnahuone Eräjärvelle rakennettiin jo 1600-luvun lopulla, ja nykyinen, järjestyksessä kolmas puukirkko vihittiin käyttöön kesällä 1821. Kirkon rakentajana toimi paikkakuntalainen Matti Åkergren.

   Kirkon tornissa on museo, jossa on esillä seurakunnan ja kiertokoulun vanhaa esineistöä sekä tietoa seudun maineikkaista kirkonrakentajista. Eräjärven kirkko on jumalanpalveluskäytössä kesäisin, ja opastuksia siellä järjestetään tilauksesta. Puukirkon pihapiirissä, vanhassa viljamakasiinissa toimii myös kivimuseo.

Pääsylipun hinnalla savusaunaan Purnussa

   Veistäjä Aimo Tukiaisen perustama taidekeskus Purnu Oriveden Mustasaaressa on Suomen vanhin kesäisin toimiva taidekeskus, joka perustamisensa jälkeen toimi esimerkkinä lukuisille muille kesänäyttelyille. Purnu toimi alun perin Tukiaisen kesäateljeena, mutta vuodesta 1967 lähtien siellä on pidetty kesäisin näytillä taidetta.


Purnun riihi. Kuva: taidekeskus Purnu
   Purnu sijaitsee kauniissa rantamaisemassa, joka tarjoaa runsaasti tilaa näyttäville ulkoteoksille. Alueella on useita näyttelyhalleja ja perinnerakennuksia sekä esiintymislava, joka toimii myös kesäteatterina ja konserttipaikkana. Taiteen lisäksi Purnussa voi nauttia kahvilan palveluista, rentoutua uimarannalla tai nauttia perinteisen- tai savusaunan lämpimistä löylyistä, jotka maanantaisin sisältyvät pääsylipun hintaan.

   Tämän kesän näyttely on nimeltään Mistä tulet? Where are you from? Varifrån kommer du? Näyttely pyrkii herättämään kävijöitä pohtimaan omia juuriaan ja etsimään näyttelytöistä asioita, joita voi linkittää omaan synnyinseutuun, lapsuuden maisemiin ja kokemuksiin.

   Purnun kesänäyttely on avoinna 15.6.–11.8.2014.

Viihdekeskus Rönni

   Rönnin huvikeskus Längelmäveden rannalla on perinteikäs viihdekeskus, joka tunnetaan lähes kaikkialla Suomessa. Rönnillä on tanssittu jo vuodesta 1949, ja tansseihin tullaan kesälauantaisin pitkänkin matkan päästä – siitä pitävät huolen korkeatasoiset esiintyjät ja aito, perinteinen tanssilavatunnelma.


Längelmäveden kesäpäivä Rönnillä. Kuva: Pirjo Luukko
   Tanssien lisäksi Rönnillä järjestetään kesäisin monenlaisia tapahtumia painonnostokilpailuista kesäteatteriin. Rönnin kesäteatteri sijaitsee aivan Rönnin huvikeskuksen kupeessa luonnonkauniilla Rönninsalmella. Teatterissa on nouseva, 350-paikkainen katsomo, josta on esteetön näkymä lavalle. Kesällä 2014 Rönnissä nähdään Sirkku Peltolan menestyskomedia Suomen hevonen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »