Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaan kulttuurikierros, Nokia, Nokian kirkko, kirkkomuseo, tiekirkko

Pirkanmaan kulttuurikierros


Kirkkomuseo sijaitsee Nokian kirkon alakerrassa. Kuva: Nokia seurakunta

Kirkko näkyy kauas

Jyrkkärinteiseltä Viikinharjulta Nokian keskustan laitamilla avautuu upeat maisemat Vihnusjärven selälle. Metsäisellä mäellä kohoaa keltainen Nokian kirkko kutsuvana maamerkkinä.


  Entisaikaan kirkot rakennettiin näkyville paikoille kulkuyhteyksien varrelle, jotta kirkkokansan olisi helppo tulla kuulemaan sanaa. Nokian kirkko sijaitsee vanhan Turku–Hämeenlinna-maantien varrella, Vihnus- ja Pyhäjärvien välissä. Kirkko oli siis alusta asti helposti saavutettavissa niin maitse kuin vesitse.

   Kirkon vieressä mäellä levittäytyvä, kiviaidan ympäröimä vanha hautausmaa, harjun alapuolelle rakentunut uusi hautausmaa ja lähistöllä sijaitsevan Maatialan pappilan pihapiiri muodostavat ehjän kokonaisuuden – kirkkomaiseman, joka laajuudessaan herättää ihmetystä ja kunnioitusta. Tuntuu, kuin kirkko ympäristöineen muodostaisi kaupungin kaupungin sisällä.

Esikuvana Rooman Pantheon

   Viikinharjulle vuonna 1837 valmistunut kirkko edustaa uusklassillista tyyliä. Itsensä C.L. Engelin suunnitteleman kirkkorakennuksen esikuvana on ollut Rooman Pantheon-temppeli, josta se on saanut täysympyrämuotonsa ja koko kirkon kattavan upean kattokupolinsa.   Nokian kirkko on juhlava ja kaunis, niin sisältä kuin ulkoa. Ulkoa päin jykevä tiilikirkko istuu massiivisuudestaan huolimatta hyvin ympäröivään harjumaisemaan. Sisällä kirkkosali huokuu vertauskuvia: salin harmaa kalkkikivilattia kuvaa maata ja taistelevaa seurakuntaa, sininen kattokupoli ”tähtineen” puolestaan taivasta ja riemuitsevaa seurakuntaa. Seinien ja katon yhtymäkohdassa kulkeva oranssi raita ilmentää ajan ja iäisyyden rajaa.

Ainutlaatuinen kirkkomuseo


   Kirkon alakerrassa sijaitsee Pirkanmaan alueen erikoisuus: kirkkomuseo, joka esittelee Nokian laajan seurakunnan esineistöä. Nokian kirkkohan toimi aikanaan Pirkkalan seurakunnan emäkirkkona, joten museossa on Nokian viidestä kirkosta kerätyn esineistön lisäksi myös Harjun ja Pirkkalan vanhojen kirkkojen esineitä.   Kirkkomuseon näyttelytila jakaantuu viiteen sektoriin, jotka käsittelevät seurakunnan toimintaa: kastetta, ehtoollista, jumalanpalvelusta, kurinpitoa ja kasvatusta. Tunnelmallisessa näyttelytilassa kohtaavat seurakunnan arki ja juhla, syntymä ja kuolema, tekstiilien ja alttariesineistön loisto sekä hautavälineistön nöyryys. Museon helmiin lukeutuvat mm. Suoniemen kirkosta peräisin oleva puinen krusifiksi, joka on valmistettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa, kirkonkello Pirkkalan vanhasta kirkosta sekä 1800-luvulla valmistettu puinen ruumiskaukalo, jota talvisaikaan käytettiin jäätyneiden ruumiiden sulattamiseen.

   Kirkkomuseo on auki kesäisin, jolloin Nokian kirkko toimii tiekirkkona. Tilauksesta museoon järjestetään opastuksia myös muina aikoina.

Ne neljä muuta

   Pääkirkon lisäksi Nokialla on neljä muuta, eri tyylejä ja aikakausia edustavia kirkkoja. Siuron puujugendtyylinen kirkko on yksi kaupungin toimivimmista kirkoista, Suoniemen pieni puinen kirkko kutsuu kodikkuudellaan, Pinsiön koruton, mutta kodikas ja viehättävä hirsirakenteinen pyhäkkö istuu kauniisti metsäiseen rinnemaisemaan, ja Tottijärven maaseutukirkon kellot ilmoittavat edelleen hautajaisissa vainaja iän.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »