Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaan kulttuurikierros, Lempäälä, Pyhän Birgitan kirkko, Birgitan kirkkokvaellus, Birgitta-viikot, Birgitan polku, Kukkolankosken museoraitti, Villa Hakkari, Kukkolankosken markkinat

Pirkanmaan kulttuurikierros


Kuokkalankosken markkinat Villa Hakkarin pihapiirissä. Kuvat: Lempäälän Kehitys Oy

Lempäälä on matkan varrella

Tampereen eteläinen naapuri Lempäälä on kautta aikojen hyötynyt hyvästä sijainnistaan kauppa- ja vesireittien varrella.


  Lempäälä on ikivanha pitäjä, ja alueella on tavattu kivikauteen asti ulottuvia asutuksen merkkejä. Hyvät kulkuyhteydet ovat merkittävästi vaikuttaneet kunnan kasvuun kautta aikojen: Hiidentie johdatti jo muinoin kulkijan Tammerkosken partaalta Vanajan seudulle ja edelleen Turkuun, rautatie Helsingistä Tampereelle avattiin 1800-luvun loppupuolella, ja samoihin aikoihin rakennettu Lempäälän kanava mahdollistaa nykyäänkin kulkemisen Pyhäjärveltä Vanajavedelle. Lempäälään on siis helppo tulla, mutta siellä on myös mukava olla: tekemis-, kokemis- ja ostosmahdollisuuksien lisäksi persoonallisia majoitusvaihtoehtoja riittää lomamökeistä luontaiskylpylään ja rusthollista hoviin.

Pyhän Birgitan jalanjäljillä

   Lempäälän kenties tunnetuin matkailunähtävyys on keskiaikainen harmaakivikirkko, Pyhän Birgitan kirkko, joka rakennettiin 1500-luvulla Pohjolan ainoan naispyhimyksen, Pyhän Birgitan eli Birgitta Birgerintyttären muistolle.


Pyhän Birgitan kirkko
   Edelleen toiminnassa oleva kirkko on aikoinaan sijainnut maakuntien rajalla ja on saanut arkkitehtuurisia vaikutteita sekä Satakunnasta että Hämeestä. Joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina Lempäälässä järjestetään Birgitan kirkkovaellus, pyhiinvaellus, jonka reitit kulkevat vesitse ja maitse kohti Lempäälää. Vaellus päättyy iltamessuun Pyhän Birgitan kirkossa. Birgitta-viikot, monipuolinen Birgitan markkinoihin huipentuva tapahtumakokonaisuus, järjestetään parittomina vuosina syys–lokakuussa.

   Lempäälän luontomatkailuvaltti on historiallisen kirkon mukaan nimetty, ympyränmuotoinen retkeilyreitti Birgitan polku, jonka vaihtelevissa ja kauniissa maisemissa on hyvät puitteet niin pienille kävelylenkeille kuin pitkille vaelluksille. Polku kulkee pääosin metsissä, joista silloin tällöin avautuu silmiä hivelevät näkymät järvenselälle. Vuoden 2006 Retkikohteeksi valitulla Birgitan polulla on merkittyjä patikointireittejä noin 50 kilometrin verran. Kosteitten osuuksien pitkospuut sekä kymmenet sillat helpottavat matkantekoa, ja reitti on hyvin viitoitettu. Matkan varrella on myös runsaasti tauko- ja nuotiopaikkoja sekä kotia ja laavuja yöpyjiä varten.

Upea Kuokkalankoski on Lempäälän vanha keskusta

   Ainutlaatuisen Kuokkalankosken alue oli aikoinaan liikenteen ja kaupan keskus. Nykyisin menneestä merkityksestä kertoo Lempäälä-Seuran ja Lempäälän kunnan yhteisesti omistama museoalue, Kuokkalankosken museoraitti. Museoraitti on enemmän kuin museo, se on kokonaisvaltainen matka historiaan: alueella on useita museoita, jotka kertovat elävästi menneiden vuosikymmenten elämästä.

   Museoraitin erikoisuus on se, että kauppamuseo sijaitsee entisessä kyläkaupassa ja pajamuseo on aidossa pajassa. Niiden lisäksi raitilta löytyvät kampaamo- ja parturimuseo, suutarimuseo, sotaveteraanien perinnekammari sekä paikkakuntalaisen tallukkamestarin, Puskeman Kustaan, töllissä sijaitseva kotimuseo. Lisäksi museoraitin naapurissa sijaitseva Sakkola-museo esittelee luovutetulle alueelle jääneen karjalaispitäjän perinnettä.

   Museoraitilla järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia, jolloin museoalue herää eloon käsityöläisten, esiintyjien ja vierailijoiden täyttäessä raitin. Naapurissa Villa Hakkarin pihapiirissä järjestettävistä heinäkuisista Kuokkalankosken markkinoista on muodostunut Lempäälän kesän päätapahtuma. Markkinoilla tavataan tuttuja, tehdään kauppaa ja nautitaan yleisestä markkinahumusta – aivan kuin ennen vanhaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »