Nro 2-2014
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Simo, Maankohoumapuisto, mutterikuisti, Pappilan Pehtoori, Rantapappila


Artikkelin kuvat: Audia Production Oy

Maannousu ja kulttuurimaisema
Simon vetonaulat

Simo Perämeren pohjukassa tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua konkreettisesti mannerjään vaikutuksiin uudessa Maankohoumapuistossa. Alue on lisäksi saamassa harvinaisen, valtakunnallisesti arvokkaan maisemanhoitoalueen statuksen.


  – Simonkylä ja Simoniemi saarineen sijaitsevat Perämeren maankohoamisrannikolla. Kylät on arvotettu valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi, jotka muodostavat ainutlaatuisen maisemakokonaisuuden. Olemme hakemassa alueelle maisemanhoitoalueen statusta. Tämä tarjoaa monet mahdollisuudet luonto- ja kulttuurimatkailulle. Meillä on paljon ainutlaatuista katsottavaa ja koettavaa, selvittää Simon kunnanjohtaja Esko Tavia.

   Maankohoumapuisto on toinen Simon tärkeistä matkailuvalteista.

   – Toivon, että pääsemme mukaan kansainväliseen Geopark-verkostoon. Suojelijana ja kattojärjestönä toimii UNESCO, mikä tuo Geopark-kohteille arvostusta ja laajaa kansainvälistäkin näkyvyyttä.

Sodasta selvinnyt miljöö

   Simon erityispiirteitä ovat avoin maaseudun kulttuurimaisema ja sodalta säästynyt peräpohjalainen rakennuskanta ominaispiirteineen. Rakennuskannassa on lisäksi piirteitä pohjoispohjanmaalaisesta ja ruotsalaisesta rakennuskulttuurista.

   – Kyliä ei toisen maailmansodan loppuvaiheessa poltettu, ja siksi alue on harvinaisen hyvin säilynyt kokonaisuus, kunnanjohtaja kertoo.

   Simon seudun ainutlaatuiseen kulttuurimaisemaan ovat vaikuttaneet satoja vuosia jatkunut eränkäynti ja kalastus, sahateollisuus, kaupankäynti, perinteinen rakentaminen sekä edelleen jatkuva maanviljely ja metsänhoito.

Yhdessä kyläläisten kanssa

   Ympäristöministeriö tukee alueen käytännön maisemanhoitotyötä.

   – Lisäarvoa alueelle tuovat lukuisat perinteisen karjatalouden luomat elinympäristöt ja runsas kasvi- ja lintulajisto kotoperäisine lajeineen, luettelee Maisemat Ruotuun -hankkeen projektipäällikkö Marjut Kokko Lapin ELY-keskuksesta.

   Maisemat Ruotuun -hanke on laatinut alueelle yhdessä kyläläisten kanssa maisemanhoito- ja käyttösuunnitelman.

   – Alueella onkin vahvasti panostettu omaehtoiseen maisemanhoitoon ja rakennusten kunnostukseen.

Miljöön runsaat yksityiskohdat

   Maisemanhoidon tärkein tavoite on kylien elinvoimaisuuden, perinteisen kulttuurimaiseman rakenteen, vanhojen rakennusten, maiseman avoimuuden ja luontoarvojen säilyttäminen.

  Matkailija pääsee nauttimaan kylä- ja tiemiljöön uniikista luonteesta ja peräpohjalaismaiseman yksityiskohdista, kuten ladoista, kiviaidoista tai vaikkapa maisemapuista.

Nykypäiviin säilynyt sotia edeltävä rakennuskanta on pääosin 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.Luonteenomaisia ovat puolitoista- tai kaksikerroksiset päärakennukset mutterikuisteineen. Mutterikuisteja ei näin laajasti käytettynä Lapista muualta tapaa. Lisäksi alueella näkee harvinaisia kaksoiskuisteja, joita yhdistää lasiveranta.

Maankohoumapuisto lumoaa

   Maankohoumapuisto-hanke kertoo mielenkiintoista tarinaa jääkaudesta ja sen vaikutuksista nykyaikaan.

   – Täällä Perämeren pohjukassa luonnonympäristöä leimaa jääkauden seurauksena jatkuva maankohoaminen. Noin 15 000 vuotta sitten aluetta peitti tuhansien metrien paksuinen jäätikkö, joka painoi mannerlaattaa lommolle. Kun jäätikkö on sulanut, lommo pyrkii hitaasti oikenemaan. Maankohoaminen on Perämeren rannikolla voimakkainta ja maa nousee keskimääräin yhdeksän millimetriä vuodessa, selvittää Kimmo Laisalmi.

   – Ilmiö näkyy parhaiten rannoilla, joissa paljastuu jatkuvasti uutta maata, uusia saaria syntyy ja väylät mataloituvat.

   Maankohoumapuiston alueella on havainnollistettu maankohoamista ja sen vaikutuksia. Reitti vaeltelee noin kahdeksan kilometrin alueella, ja sen varrella on 10 kohdetta. Ilmiöön pääsee tutustumaan mielenkiintoisten opastetaulujen avulla.

Nauti Pappilan Pehtoorissa

   Ravintola Pappilan Pehtoori Simonniemessä edustaa vuosisadan vaihteen puuarkkitehtuuria.  Talvisaikaan se toimii tilausravintolana, kesällä ovet ovat auki säännöllisesti. Ravintola tarjoaa tasokkaita annoksia à la carte -listalta. Ryhmille on mahdollista rakentaa ruokailu myös noutopöydästä. Pappilan Pehtoori panostaa puhtaaseen lähiruokaan ja suosii pohjoisen makuja, kuten poroa ja lohta.

  A-oikeuksin varustetussa ravintolassa on talvisin 100 asiakaspaikkaa, kesäterassi tuo 50 lisäpaikkaa. Päärakennuksesta on upeat näköalat merelle. Rannassa on vuokrattavissa sekä sähkö- että savusauna.

Yövy ylellisesti Rantapappilassa

   Wanhan Pappilan alueella toimii myös 60-paikkainen huoneistohotelli, Rantapappila. Uniikki hotelli muodostuu kymmenestä punamultaisesta rantamakasiinista. Sijainti on ihanteellinen. Merinäköala avautuu joka huoneistosta, uimaranta ja satama sijaitsevat välittömässä läheisyydessä.  Rantamakasiinit ovat korkealuokkaisia, täysin hotellitasoisesti varusteltuja huoneistoja, joissa on valmiina kaikki snapsilaseista kylpytakkeihin ja lattialämmityksestä maksuttomaan, langattomaan nettiin! Rantapappilan huoneisiin toimitettava aamiainen on saanut myös paljon hyvää palautetta.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »