Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Ii, Wanha Hamina, Huilinki, Art Ii Biennaali, Taidekeskus KulttuuriKauppila, Praava, Iin Röyttä


Praavan kalasatama. Kuva: Iin kunta

Ihastuttava Ii

Ii on puhdasta luontoa, monipuolisia tapahtumia ja sykähdyttävää kulttuuria.


  Perämeren rannalla, kolmen joen varrella sijaitseva Ii on kulttuurien kohtauspaikka, niin historiallisesti kuin konkreettisestikin. Jo varhain täällä hyvien kulkuyhteyksien varrella kohtasivat meren kautta tullut läntinen ja jokia pitkin saapunut itäinen kulttuuri, minkä johdosta Iissä on vielä nykyisinkin sekä ruotsalaisperäistä että vienalais-karjalaisperäistä nimistöä.

   Vaikka Ii on pieni, se kasvaa voimakkaasti. Perämeren pohjukassa sykkii vireä kunta, joka tarjoaa upeita luontoelämyksiä, sykähdyttävää kulttuuria ja monipuolisesti tapahtumia. Vuonna 2014 vietetään Iin 640 juhlavuotta.

Iin Hamina – vanha kauppapaikka

   Vesireitit ovat olleet Iille tärkeitä kautta historian, ja jo keskiajalla Iin satama, nykyinen Wanha Hamina, oli Perämeren itärannikon tärkeimpiä kauppapaikkoja, jonne kauppiaita houkutteli lohi, terva ja turkikset.

   700 vuotensa aikana Wanha Hamina on muuttunut vilkkaasta kauppapaikasta monimuotoiseksi asuinalueeksi ja tapahtumapaikaksi, mutta on säilyttänyt oman historiallisen leimansa. Iijoen rannalla olevan kahden kadun molemmin puolin olevat talot ovat pääosin vuosisatoja vanhoja, kunnostettuja rakennuksia, joille tyypillistä on, että ne ovat vieri vieressä – jopa toisissaan kiinni. Wanhassa Haminassa voikin antaa mielikuvituksensa lentää aikoihin, jolloin laivat seilasivat satamaan jokea ja merta pitkin, ja äänekkäät kauppamiehet houkuttelivat asiakkaita kojuilleen.


Katu Iin Wanhassa Haminassa. Kuva: Iin kunta
   Vielä nykyisinkin Iin Hamina on keskeinen osa kuntalaisten elämää monipuolisena tapahtumapaikkana, jossa vietetään aikaa ja nautitaan historiallisesta miljööstä.

   Wanha Hamina tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä myös vierailijalle: Iin kotiseutumuseo sijaitsee keskeisellä paikalla kirkon vieressä. Kotiseutumuseo koostuu kolmesta eri näyttelykokonaisuudesta, uitto-, kotiseutu- sekä kalastus- ja maatalousnäyttelyistä, joista saa hyvän käsityksen siitä, minkälaista elämä Perämeren pohjukassa on vuosisatojen ajan ollut. Kotiseutumuseon alueella sijaitsee myös museokahvila Huilinki, jossa voi pysähtyä pullakahville ja merituulia haistelemaan. Eniten Wanhasta Haminasta saa irti opastetuilla kävelykierroksilla, joiden aikana kuullaan alueen historiaa ja kirjavia tarinoita sen ihmisistä ja tapahtumista.

ART Iissä tehdään ihmeitä

   Tulevana kesänä Ii toimii jälleen pohjoisen taiteen voimannäytön areenana, kun ART Ii Biennaali valtaa kunnan. ART Ii Biennaali on joka toinen vuosi järjestettävä ympäristö- ja veistotaiteen tapahtuma, jossa taiteilijat tuovat teoksensa kaiken kansan nähtäville.

   ART Iissä taide on aika- ja paikkasidonnaista: taiteilijat luovat teoksensa paikan päällä jokivartta pitkin kulkevalla reitillä, joka yhdistää toisiinsa Wanhan Haminan ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan.


Jokirannan juurakot / Timo Jokela, Suomi 2012. Kirveellä veistetty harava, vene ja pieni rakennus kertovat taitelijan oman perheen tarinaa.
   ART Iissä taide on myös voimakkaasti yhteisöllistä, ja tapahtumassa kohtaavat paikallisuus ja kansainvälinen taide: teokset luodaan kymmenessä päivässä biennaaliin kutsuttujen taiteilijoiden ja kuntalaisten, paikallisten ammattitaitelijoiden, harrastajien ja satunnaisten matkailijoiden yhteisvoimin – kuka tahansa saa olla osa luomisprosessia. Teokset kertovat tarinoita karusta ja kauniista pohjoisen luonnosta sekä ihmisistä sen keskellä.

   Teosvalmistuksen lisäksi biennaaliin kuuluvat erilliset lasten- ja nuortenkulttuurin ohjelmat, ammattitaiteilijoille suunnattu mestarikurssi, asiantuntijaseminaari ja yhteisötaideprojekti.

   ART Ii Biennaali järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa, ja se avataan 14.6.2014. Vajaat kolmekymmentä teosta kattavan kokonaisuuden kartan saa tapahtuman internet-sivuilta osoitteesta www.artii.fi. Biennaalin infona toimii taidekeskus KulttuuriKauppila, joka on kesällä avoinna 15.6.–17.8. ti–su klo 11–17. Keskuksessa on myös paikallisten ammattitaiteilijoiden ateljeet.

Luonnon villiä voimaa: kolme jokea ja meri


   Ii sijaitsee sananmukaisesti vesien äärellä: kuntaa halkoo kolme jokea, ja merenrantaa on noin 50 kilometriä. Iin upea rantaviiva ja puhdas luonto, lukuisat saaret, kalaisat vedet ja vierasvenesatamat vetävätkin kuntaan runsaasti niin kesäasukkaita kuin vierailijoita.

   Yksi tunnetuimmista ja eniten vierailluista Iin edustan saarista on Iin Röyttä, jonne matkaa rannikolta on noin neljä kilometriä. Röyttä on iiläisittäin merkittävä paikka, sillä siellä on ollut vilkasta satamatoimintaa jo 1880-luvulta alkaen.

  Iin Röyttä on Perämeren purjehdustapahtumien pysähdyspaikka ja suosittu vapaa-ajanviettopaikka: varsinainen kansanpaljous koetaan aina elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun paikalliset purjehdus- ja veneilyseurat järjestävät saarella saaristolaistanssit ja Elojuhlat.  Saarella on aallonmurtajien suojaama venesatama, ja siellä sijaitsevat historialliset rakennukset Lastaaja ja Luotsila, joita Iin Meripelastajat vuokraavat matkailu-, juhla- ja kokouskäyttöön. Käytettävissä on myös tilava rantasauna ja maisemakota.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »