Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Oulu, Sokeri-Jussin Kievari, Pikisaari, JOhan Grundström, perinneruoka


Sokeri-Jussin Kievarissa on yhteensä 170 asiakaspaikka ja lisäisin kesäisin 70 paikkaa jokisuistoon avautuvilla terasseilla. Kuva: Pirjo Lempeä

Menneen ajan tunnelmaa vanhan hirsimakasiinin suojissa

Oulun Pikisaaressa, vain kävelymatkan päässä Kauppatorista sijaitseva Sokeri-Jussin Kievari tarjoaa hyvää ruokaa historiallisessa miljöössä.


  Punaiseksi maalatussa, käsinveistetyssä hirsimakasiinissa, jonka suojissa kukoisti aikanaan oululainen laivanrakennus, valmistetaan ja tarjoillaan nykyään konstailematonta, maukasta suomalaista ruokaa. Yksilöllinen ja tunnelmallinen Sokeri-Jussin Kievari ei kuitenkaan ole vain ravintola – se on kokonaisvaltainen kokemus, joka hyvän ruuan tuoman lämpimän olon lisäksi jättää kävijälle muistijäljen viihtyisästä ja kotoisasta paikasta.

Taatusti kotimaista


   Sokeri-Jussin Kievari luottaa lähellä tuotettuihin, kotimaisiin raaka-aineisiin ja pohjoispohjalaiseen ruokaperinteeseen, jota ovat muokanneet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet sekä ripaus Lapin eksotiikkaa.


Herkullinen Pikisaaren erikoinen. Kuva: Pirjo Lempeä
   Sokeri-Jussin erikoisuus ja erityisesti matkailijoita kiinnostava vaihtoehto on paikalliseen ruokaperinteeseen pohjautuva Isoäidin menu, jossa pohjoispohjalainen perinne on nostettu esiin herkulliseksi kokonaisuudeksi. Muun muassa Oulujärven muikut, lohikeitto, hirvenlihapyörykät ja voipottumuusi edustavat maakunnan ruokahistoriaa parhaimmillaan.   Sokeri-Jussin Kievarissa on yhteensä 170 asiakaspaikkaa, alakerrassa 70 ja yläkerrassa 100, joten ruokailemaan mahtuu hyvin isommallakin joukolla. Kesäisin jokisuistoon avautuvilla terasseilla on lisäksi 70 asiakaspaikkaa. Tilavalle parkkipaikalle mahtuu hyvin myös linja-autoilla, ja ennen tai jälkeen ruokailun voi piipahtaa myös viereisessä Merimiehen museossa tai kävellä siltaa pitkin Kaupunginteatterin ohi läheiselle Kauppatorille, jossa voi nauttia oululaisesta tunnelmasta ja piipahtaa vaikka ostoksille Kauppahalliin.

Kun Sokeri-Jussi siirappiin putosi

   Vierailu Sokeri-Jussin Kievarissa on paitsi ruoka- myös elämysmatka. Kievarin vanhat huonekalut, seinillä roikkuvat ryijyt ja käsinveistetyt hirret kertovat tarinaa ajasta, jolloin Oulusta seilasi maailman merille suomalaisen laivanrakennuksen taidonnäytteet. Perimätiedon mukaan rakennus uitettiin nykyiselle paikalleen Iijokea pitkin noin 150 vuotta sitten, mutta tarkkaa tietoa makasiinin alkuperästä ei ole.

Nimensä Kievari on saanut vuorineuvos Johan Grundströmiltä, joka aikoinaan vaikutti Oulussa suomenkielisen elinkeinoelämän uudistajana. Nykyaikaan eläneen lempinimen Sokeri-Jussi hän sai pudottuaan tehtaallaan tuhannen litran siirappisäiliöön, josta reppunsa työpaikalleen unohtanut työmies hänet onki ylös.

   Paljon on tarinoita Sokeri-Jussista ja Pikisaaresta, jonka englantilaiset kertaalleen polttivat maan tasallekin Oolannin sodan aikana. Tarinat elävät Kievarin seinissä, ja jos ruokailun ohessa malttaa laskea ruokailuvälineensä alas ja kuunnella tarkasti, vuosisataisten hirsien saattaa kuulla kuiskivan jokusen tarinan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »