Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Oulu, Maikkulan Kartano, Oulujokivarsi, tilausravintola, savusauna, Leena ja Mikko Keisu


Maikkulan Kartanon liiterin ja aittojen välinen terassi on saanut kuvanoton jälkeen pysyvän katteen. Kuva: Maikkulan Kartano

Kartanon herkkuja
Maikkulassa

Oulujokivarren suuriin taloihin jo vuosisatoja kuulunut Maikkulan Kartano vaalii kartanoperiteitä erinomaisesta ruuasta ja laadukkaista palveluistaan tunnettuna tilausravintolana.


  Maikkulan Kartano Oulussa tarjoaa ravintoa paitsi vatsalle myös sielulle. Upea, historiallinen kartanomiljöö on kunnostettu perinteitä ja alkuperää kunnioittaen pieteetillä. Maikkulassa pääseekin aistimaan vanhan ajan kartanotunnelmaa.

  Maikkulassa on ollut asutusta jo 1600-luvun lopulla, ja nykyisin historiallisessa miljöössä toimii tilausravintola, joka palvelee ryhmiä matkailijoista yritys- ja juhlaseurueisiin.

Kartanoperinteen puolesta


  Maikkulan nykyiset yrittäjät Leena ja Mikko Keisu ostivat tyhjillään ja rapistumassa olleen kartanokokonaisuuden vuonna 1999. Kummallakaan ei ollut ennestään ravintola- tai matkailualan kokemusta, mutta he eivät halunneet antaa tilan rapistua paikoilleen. Alkoi kunnianhimoinen kunnostusprojekti, joka johti Maikkulan heräämisen uuteen loistoon ja tilausravintolan avaamiseen vuonna 2001.

  – Halusimme herättää henkiin oululaista kartanoperinnettä, kertoo Mikko Keisu.

  – Maikkula oli aikanaan oikeastaan ainoa kunnon kartano Oulun seudulla: tilalla oli 1400 hehtaaria maata, 4–5 renkiä ja torppareita. Olisi ollut sääli antaa kunniakkaan historian valua hukkaan.

  Kunnostustöiden suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Jukka Laurila ja Antti Pihkala. Leena ja Mikko Keisulle myönnettiin vuonna 2003 Oulun läänin rakennussuojelupalkinto, Viisikanta-palkinto, kartanon perinteitä kunnioittavasta perusparannuksesta. Myöhemmin pihapiirin välittömään läheisyyteen on rakennettu arkkitehti Laurilan suunnittelemia uudisrakennuksia.

Hyvä ruoka on kaiken a ja o

  Aikojen saatossa Maikkulassa oli jo ollut pienimuotoista ravintolatoimintaa, joka Keisujen myötä sai jatkoa, tosin aivan toisessa mittakaavassa.

  Kartano tunnetaankin nykyisin Oulussa erinomaista ruokaa ja yksilöllistä palvelua tarjoavana tilausravintolana. Kaikki ateriat valmistetaan paikan päällä Maikkulan omassa keittiössä, ja raaka-aineina käytetään vain kotimaisia, lähiseudun tuottajien puhtaita tuotteita. Kartanossa tarjotaan suomalaisen keittiön perinteisiä herkkuja höystettynä hieman erikoisemmillakin herkuilla.  Maikkulan Kartanon monipuolisten tilojen ansiosta hyvästä ruoasta voi nauttia hyvin monella tavalla: Ruokatarjoilut voivat olla lähes mitä hyvänsä tutun porukan rennoista grillijuhlista yritysten juhlaviin illallisiin tai todella näyttäviin perhejuhliin päärakennuksessa ja Liiterissä.

   Mikko Keisu sanoo, että vaikka Maikkulan miljöö kokonaisuutena on ainutlaatuinen, kartanossa on tietoisesti haluttu panostaa voimakkaasti myös hyvään ruokaan.

  – Asiakkaat tulevat maiseman takia kerran, mutta ravintolan tarjonta tuo asiakkaat myös toisen kerran, Keisu toteaa.

Ohjelmaa ryhmämatkalaisille

   Ja asiakkaat tulevatkin, kerta toisensa jälkeen. Maikkulan Kartanossa järjestetään vuoden aikana 500–600 tilaisuutta: häitä, kokouksia, koulutuksia ja juhlia. Parhaina päivinä kartanon alueella saattaa olla 5–6 tilaisuutta.

   Asiakkaat ovat pääasiassa oululaisia yrityksiä, jotka järjestävät asiakas- ja henkilöstötilaisuuksiaan Maikkulassa, tai häitä, syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviään juhlistavia yksityishenkilöitä. Myös ryhmämatkailijoita käy Maikkulassa jonkun verran, ja heille ruokailut onnistuvat niin ikään tilauksesta. Usein ryhmiä kiinnostaa kartanon historia, ja Mikko Keisu kertoileekin siitä mielellään. Ryhmille on Maikkulassa tarjolla myös virkistysohjelmaa: ryhmän iän, kunnon ja mielenkiinnon mukaan voidaan järjestää ohjelmaa sisällä ja ulkona. Kartano tekee paljon yhteistyötä oululaisten alan toimijoiden kanssa – pääasiassa ohjelmapalveluista vastaavat Go Arctic! ja Oulu Safarit, jotka vievät ryhmät vaikkapa tervavene- tai kanoottiretkelle tai talvisin kelkka-ajelulle. Tarjolla on myös kulttuuri- ja historia-aiheisia ohjelmapalveluita.

Historia elää nykypäivässä

   Maikkulan nykyisistä rakennuksista vanhimmat on rakennettu jo 1700-luvulla, ja nykyisen muotonsa kartanoalue sai 1800-luvulla. Päärakennuksen rakennutti kruununvouti Johan Gustaf Liljeqvist, ja se valmistui vuonna 1831. Liljeqvistin kuoltua hänen leskensä Fredrika (os. Callmeijer) myi tilan nimismies Nordbergille, mutta pidätti oikeuden asua tilalla. Nordberg rakennutti jokitörmälle Fredrikalle pienen talon, joka nykyään tunnetaan Fredrikan talona, ja joka palvelee vieraita tunnelmallisena ja lämminhenkisenä kokous- ja juhlatilana. Fredrikan talon yläkerrassa on myös romanttinen vinttikammari, joka on erityisesti hääparien käytössä.

   Vierailu Maikkulassa on vierailu jo lähes unohtuneeseen aikaan. Aikaan, joka herää henkiin upean kartanon mailla.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »